PASIVITATEA AVOCATULUI POPORULUI, ANULATĂ DE PNL

Excepţie de neconstituţionalitate pentru Codul Administrativ

21 aug. 2019 Politică
Gheorghe Iorgoveanu

PNL va ataca la Curtea Constituţională Codul Administrativ, deoarece liberalii susţin că acesta nu putea fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă, dar şi pentru prevederea care permite adoptarea, prin majoritate simplă, a modificărilor patrimoniului unităţilor administrativ teritoriale.

În urma intrării în vigoare a acestei prevederi, la sfârşitul lunii iulie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, a adoptat 20 de hotărâri privind înfiinţarea companiilor municipale.

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a spus că partidul se concentrează pe blocarea aplicării acestor noi hotărâri ale CGMB privind companiile municipale, care nu reprezintă decât "expresia unei ambiţii de neînţeles a doamnei primar de a le menţine în viaţă". Ea a precizat: "În paralel, contestând Codul Administrativ, pentru faptul că permite adoptarea de decizii legate de angajarea patrimoniului cu majoritate simplă, când, în realitate, acest lucru trebuie să se întâmple cu votul larg al tuturor celor care reprezintă vocea cetăţenilor în consiliile locale".

În paralel, reprezentanţii PNL au deschis un proces privind închiderea societăţilor nou-înfiinţate, următorul termen fiind acordat în instanţă pentru luna septembrie. La termenul respectiv, ei vor invoca excepţia de neconstituţionalitate a noului Cod Adminis-trativ, şi astfel actul normativ adoptat prin ordonanţă de urgenţă de membrii Cabinetului Dăncilă va ajunge pe rolul Curţii Constituţionale.

Menţionăm că preşedintele Klaus Iohannis şi liderii principalelor partide parlamentare de opoziţie - PNL, USR şi PMP - au solicitat noului Avocat al Poporului, Renate Weber, contestarea la CCR a Codului Administrativ, dar nu au primit niciun răspuns favorabil.

Se pare că, după adoptarea de CGMB a hotărârilor privind patrimoniul Municipiului Bucureşti, liberalii au găsit modalitatea prin care noul Cod Administrativ poate fi atacat la CCR, fără intervenţia Avocatului Poporului: contestarea în instanţa de contencios administrativ a hotărârilor de consiliu şi invocarea la primul termen de judecată a excepţiei de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă aprobată de guvernul Dăncilă privind Codul Administrativ.

La invocarea excepţiei de neconstituţionalitate, liberalii vor contesta tot Codul Administrativ, iar în cazul în care judecătorii CCR le vor da dreptate, actul aprobat în grabă de Cabinetul Dăncilă, în care sunt stipulate şi pensiile speciale ale aleşilor locali, va fi declarat neconstituţional în ansamblul său.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

VIOLETA ALEXANDRU, DESPRE AUDIERI:"Parlamentul din 2020 este dominat de foarte multă ură şi de foarte multă adversitate"
21 feb. I.M.


CSM, o instituţie ignorată de preşedintele ţării
21 feb. George Marinescu


Klaus Iohannis consideră "ciudată" atitudinea PSD de boicotare a votului de învestire4
20 feb. D.B.


LUDOVIC ORBAN, DESPRE GREEN DEAL: "Va trebui să ne facem un plan care să prevadă toate domeniile afectate"5
20 feb. B.D.


CSEKE ATTILA, UDMR: "OUG privind anticipatele este în totalitate neconstituţională, cu modificări ce ar produce mari probleme"
20 feb. D.F.


USR: "Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM"2
20 feb. M.I.


LUDOVIC ORBAN:"Dacă nu va exista cvorum la şedinţa pentru votul de învestitură, responsabilitatea aparţine PSD"3
20 feb. M.A.


MARCEL BOLOŞ: "Începând cu 15 mai, lansăm apelul de proiecte privind implementarea Programului naţional de introducere a gazelor naturale"
20 feb. D.B.


PSD consideră că este obligaţia premierului să demonstreze că are susţinerea Parlamentului pentru a forma Guvernul
20 feb. M.A.


Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT 2
20 feb. A.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.