PE URMELE LUI ADRIAN SÂRBU...

Proiectele media administrate de Orlando Nicoară au deja datorii la stat 1

02 sep. 2016 Companii-Afaceri
ADINA ARDELEANU

Profit.RO Publishing are datorii la stat de aproximativ 50.000 de euro, iar "N.RO Agenţia de ştiri" SRL, de 23.000 de euro  

Orlando Nicoară este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, în dosarul lui Adrian Sârbu

Ovidiu Tempea şi Cristi Popa au dat în judecată Profit.ro, contestând deciziile de concediere

Proiectele media administrate de fostul director general "Mediafax Group", Orlando Nicoară, care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, în dosarul lui Adrian Sârbu, au deja datorii la stat, deşi au fost lansate relativ recent.

Profit.RO Publishing are restanţe la stat de aproximativ 50.000 de euro, la numai un an de la lansarea platformei profit.ro, iar "N.RO Agenţia de ştiri" SRL, care administrează agenţia News.ro, are datorii la buget de 23.000 de euro, reprezentând, în ambele cazuri asigurări de sănătate, asigurări de şomaj şi asigurări sociale.

Acum un an, Orlando Nicoară declara pentru paginademedia.ro: "Ceea ce pot spune este că proiectul Profit.ro este finanţabil timp de un an şi în condiţiile în care nu are venituri".

Conform site-ului citat, proiectul are cinci acţionari: patru jurnalişti (Oana Osman, fost redactor şef Capital, Cristi Popa, fost redactor-şef Ziarul Financiar, şef al departamentului economic al Mediafax, Ovidiu Tempea, ex senior editor Mediafax, şi Thomas Dincă, ex senior editor Mediafax) şi Andreas Fuhrman. Un alt finanţator al proiectului este şi Paula Dobrescu, care nu figurează deocamdată în structura de acţionari.

Consiliul de Administraţie al Profit.ro are trei membri: Oana Osman (fost redactor-şef Capital), omul de afaceri Andreas Fuhrman şi Marian Alecu, fostul manager al McDonald's în perioada 1995-2009.

Cei patru jurnalişti acţionari urmau să se ocupe şi de managementul editorial.

Recent, în conducerea companiei au apărut, însă, disensiuni.

Tribunalul Bucureşti a înregistrat, pe 17 august, cererile lui Ovidiu Tempea şi a lui Cristi Popa de chemare în judecată a Profit.ro Publishing, aceştia contestând deciziile de concediere.

Cei doi nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Acţionarii companiei s-au întrunit, pe 4 iulie, să decidă retragerea Oanei Osman din funcţia de membru al Consiliului de administraţie şi alegerea, în locul său, a doamnei Raduly Ramona-Cristina, conform convocatorului publicat în Monitorul Oficial.

Surse din piaţă susţin că această propunere nu a fost aprobată.

Un alt punct de pe ordinea de zi a AGA "Profit.ro Publishing" era propunerea ca pierderea financiară înregistrată de societate în anul 2015, în valoare de 942.869 lei, să fie recuperată din profitul exerciţiilor financiare viitoare.

La 1 martie, a fost lansată agenţia de presă News.ro, la care lucrează mai mulţi foşti angajaţi ai Mediafax. Proiectul este dezvoltat de Orlando Nicoară, anunţa paginademedia.ro.

Orlando Nicoară este fost director general în cadrul SC Mediafax Group SA, Mediafax SA şi Apropo Media şi figurează în grupul de foşti angajaţi ai conglomeratului media fondat de Adrian Sârbu, care au fost trimişi în judecată, alături de acesta, la finalul lunii martie.

Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la delapidare şi spălare de bani. Procurorii spun că, prin întreaga activitate infracţională derulată în nume individual dar şi prin intermediul firmelor pe care le controla şi, totodată, în contextul reciclării unor sume de bani prin circuitele create, prejudiciul total cauzat de Adrian Sârbu bugetului consolidat al statului se cifrează la circa 14 milioane de euro.

Societatea Mediafax Group SA, aflată în prezent în insolvenţă şi al cărei creditor principal este ING Bank, a fost la rându-i trimisă în instanţă pentru evaziune fiscală.

Autorităţile susţin că, în perioada 2006 - 2014, în cadrul societăţilor din grupul Mediafax, deţinute direct sau indirect de Adrian Sârbu, a fost utilizat un sistem de salarizare, ce presupunea plata drepturilor salariale parţial în baza unui contract de muncă, şi parţial în baza unui contract de cesiune de drepturi de autor, acesta constituind eşafodajul unui mecanism de eludare a taxelor datorate bugetului de stat. Prejudiciul adus bugetului de stat în urma aplicării acestui sistem se ridică la 27.908.783,25 lei.

În 2014, Orlando Nicoară a intervenit în comentariile, de pe site-ul ziarului BURSA, la articolul "Scrisoarea deschisă adresată ministrului finanţelor Ioana-Maria Petrescu", anunţând că Mediafax Group este cu taxele la zi: "În spiritul corectitudinii la care faceţi apel, cred că e corect să precizaţi că Mediafax Group îşi plăteşte taxele la zi, taxele curente cât şi eşalonarea de care beneficiază. Eşalonarea taxelor este un procedeu normal şi firesc, iar orice companie poate apela la această formă de plată a taxelor, bineînţeles, cu respectarea legilor care guvernează astfel de acţiuni. Ţinând cont că întreg articolul dumneavoastră se bazează pe afirmaţia că Mediafax Group nu-şi plăteşte taxele, afirmaţie neadevărată, aşa cum am precizat mai sus, vă rog să faceţi corecţiile necesare în cadrul articolului".

Ca replică la afirmaţiile domnului Nicoară, ziarul BURSA a publicat evoluţia obligaţiilor restante ale Mediafax Group SA, din care rezulta că există o acumulare progresivă a obligaţiilor neplătite, de la înfiinţarea societăţii, timp de trei ani, după care urmau două trimestre de uşoare diminuări ale cuantumului obligaţiilor restante declarate.

Ziarul BURSA a publicat, între anii 2000-2003, zeci de articole (puteţi consulta Dosarul Media Pro pe www.bursa.ro), care au adus dovezi despre manevrele fiscale săvârşite de Adrian Sârbu, manevre tolerate de autorităţi, în regimurile politice de orice orientare. Între 1995 şi 2002, compania Media Pro, care deţinea postul de televiziune Pro TV, nu a plătit nimic la Buget, nici o taxă, nici un impozit, nici un CAS.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 02.09.2016, 06:48

Adrian Sarbu si acolitii sai sunt cancerul din mass-media romaneasca, pe care toata lumea l-a premiat cu Premiul Intai,

Articole din aceeaşi secţiune

Companii-Afaceri

Allview intră în această toamnă pe piaţa de televizoare
18 sep. V.D.


Arabia Saudită investeşte în Lucid Motors
18 sep. O.R.


Sindicatele din ANP anunţă noi proteste în faţa penitenciarelor1
18 sep. M.L.


Volkswagen vrea să construiască 10 milioane de automobile electrice
18 sep. M.I.


KLAUS IOHANNIS LA SUMMITUL INIŢIATIVEI CELOR TREI MĂRI:"România are potenţialul să fie o platformă energetică regională"7
18 sep. Gheorghe Iorgoveanu


EUGEN TEODOROVICI:Fondul Suveran de Investiţii, blocat de ministrul justiţiei 4
18 sep. A.I.


FLORIN JIANU, PREŞEDINTE CNIPMMR:"Amenzile date de Consiliul Concurenţei trebuie să fie procent din profit, nu din cifra de afaceri"3
18 sep. RAMONA RADU


"Vodafone" concediază 1.700 de angajaţi în România, Egipt şi India
18 sep.


FLORIN JIANU, CNIPMMR:"Tichetele de vacanţă, benefice pentru mediul de afaceri autohton"
18 sep. R.R.


ÎNTRE 18 ŞI 20 SEPTEMBRIEPeste 70% dintre furnizorii de ultimă instanţă - prezenţi la Târgul Naţionalde Energie
18 sep. E.O.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.