PENTRU CONSTITUIREA COMPANIEI DE FURNIZARE

Acţionarii Romgaz resping asocierea cu SAPE

12 dec. 2019 Piaţa de Capital
ANDREI IACOMI
Acţionarii Romgaz resping asocierea cu SAPE

Virgil Popescu: "Producătorul de gaze poate să-şi înfiinţeze singur propria companie de furnizare" 

Acţionarii Romgaz (SNG), între care Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, au respins, în adunarea de ieri, constituirea unei societăţi pe acţiuni în asociere cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), vehicul ce ar fi trebuit să aibă drept principal obiect de activitate furnizarea de gaze naturale şi energie electrică, se arată într-un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Proiectul fusese aprobat de principiu în luna ianuarie a acestui an, iar prin noua societate se urmărea creşterea prezenţei Romgaz în piaţa consumatorilor finali.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri ne-a declarat că, în opinia sa, constituirea societăţii poate să aibă o altă formă decât cea propusă iniţial.

"Nu este niciun motiv spectaculos (n.r. respingerea asocierii dintre Romgaz şi SAPE). Efectiv avem o altă strategie, o altă viziune", a precizat Virgil Popescu, care a adăugat: "Am discutat şi cu directorul de la Romgaz (n.r. Adrian Volintiru) care nu vede nicio problemă în decizia acţionarilor de ieri. Romgaz poate să-şi înfiinţeze singură propria companie de furnizare".

În schimb, acţionarii producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş au dat undă verde achiziţionării de servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare juridică externă a Romgaz, într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera şi Romelectro, în ceea ce priveşte dezvoltarea termocentralei de la Iernut.

Lucrările la termocentrala de la Iernut se află în întârziere, iar asocierea Duro Felguera şi Romelectro va fi dată în judecată în situaţia în care întârzierile depăşesc prima parte a anului viitor, potrivit unor surse din piaţă.

Adrian Volintiru, director general al Romgaz ne-a declarat, la finele lunii octombrie că, faţă de planul iniţial, există o întârziere de patru luni, apărută ca urmare a unor lucrări de întărire a fundaţiei centralei.

"Noi am încercat tot timpul să reducem acest decalaj astfel încât centrala să fie gata la 31 ianuarie 2020, aşa cum era planificat iniţial. Din păcate, însă, uneori s-a reuşit, iar alteori nu. În plus, dacă vorbim despre salariul minim în construcţii, OUG 114 a avut un impact foarte serios, pentru că a bulversat teribil piaţa, ne-a încurcat şi ne-a reîntors la întârzierea iniţială cauzată de necesitatea întăririi fundaţiei (...). În ciuda blocajului creat de OUG 114, s-a încercat găsirea de soluţii şi s-a lucrat, dar centrala nu va fi operaţională la 31 ianuarie 2020, ci undeva pe la 1 iulie, spunem noi, cu probe tehnologice şi cu toate celelalte", ne-a spus atunci Adrian Volintiru.

Centrala de la Iernut va avea o capacitate instalată de 430 MW. Echipamentele principale şi ingineria de bază sunt furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se ocupă de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioa-ne lei.

Acţionarul majoritar al producătorul de gaze naturale cu sediul în Mediaş este Statul Român care, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri deţine 70% din Romgaz.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

SIF Transilvania a rămas la finalul semestrului cu 12.000 de acţiuni deţinute la Wirecard
14 aug. Mihai Gongoroi


CONFIRMÂND CELE SCRISE DE BURSASIF Transilvania anunţă că Dumitru Carapiti rămâne membru în Consiliul de Supraveghere
14 aug. Mihai Gongoroi


Pierdere pentru Romcarbon, în primul semestru
14 aug. A.I.


NOI ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA ASFElectroargeş acuză ASF că acţionează abuziv în relaţie cu compania şi cu preşedintele Consiliului de Administraţie10
14 aug. Mihai Gongoroi


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 7,89 milioane de euro pe BVB
14 aug. G.U.


SUSŢINUTE DE EXPORTURI Antibiotice a întregistrat vânzări de 146 milioane lei, în primul semestru1
14 aug. A.I.


PENTRU APROBAREA SITUAŢIEI FINANCIARE A ANULUI TRECUTSIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia vor o nouă AGA la SIF Oltenia12
14 aug. A.I.


FAŢĂ DE JUMĂTATEA ANULUI TRECUTVeniturile Romgaz scad cu 23%, în primele şase luni
14 aug. A.I.


ÎN CONDIŢIILE SCĂDERII CHELTUIELILOR DIN EXPLOATAREProfitul Nuclerelectrica creşte cu 18%, în primul semestru
14 aug. A.I.


Indicii BVB au deschis în apreciere de astăzi
14 aug. A.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.