PENTRU FINANŢAREA DEFICITULUI ŞI RAMBURSAREA DATORIEI PUBLICE

Guvernul a atras, ieri, 3 miliarde euro, de pe pieţele externe

22 ian. Macroeconomie
E.O.
Guvernul a atras, ieri, 3 miliarde euro, de pe pieţele externe

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, ieri, de pe pieţele externe, 3 miliarde euro, prin lansarea a două serii noi de obligaţiuni, cu maturităţi de 12 ani şi 30 de ani, în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat "Medium Term Notes".

Suma de 3 miliarde euro este egală cu recordul atins în martie anul trecut, în ocazia unui împrumut extern. MFP s-a mai împrumutat de pe pieţele străine în luna iulie a anului trecut, când a obţinut 2 miliarde euro prin vânzarea de eurobonduri cu maturităţi la 12 şi 30 de ani.

Anul trecut, necesarul de finanţare de pe pieţele externe a fost de 4,25 miliarde euro, Guvernul împrumutând-se peste 5 miliarde euro. Pentru anul în curs, necesarul de finanţare în valută din afara ţării este preconizat la 6 miliarde euro.

Emisiunea de ieri este administrată de BNP Paribas, Citi, RBI, SocGen şi Unicredit, conform Ordinului de minis-tru publicat în Monitorul Oficial, care subliniază: "Suma aferentă emisiunii (...) se utilizează pentru finanţarea deficitului bugetar, refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică".

MFP a atras, ieri, 90 de milioane lei de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice a atras, ieri, 90 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 715,5 miliarde de lei, la o dobândă de 4,04% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 75 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 140 milioane de lei, arată Agerpres.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 milioa-ne de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei faţă de cea programată pentru luna decembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 28 Februarie 2020
28 feb.


ECONOMISTUL-ŞEF AL BNR AVERTIZEAZĂ: Majorarea punctului de pensie cu 40% va adânci dezechilibrele şi deficitul bugetar
28 feb.


Bugetul de stat, alimentat cu 502 milioane lei de Enel
28 feb. GHEORGHE IORGOVEANU


Coronavirus, posibil să devină cea mai mare îngrijorare macro din ultimul deceniu
27 feb. VLAD DOBREA


MACRO NEWSLETTER 27 Februarie 2020
27 feb.


MACRO NEWSLETTER 26 Februarie 2020
26 feb.


Exportul - problema reală a economiei româneşti
26 feb. George Marinescu


HORIA GUSTĂ, VICEPREŞEDINTE AAFRomânii economisesc tot mai puţin
26 feb. V.D.


ÎN 2019Germania a avut un excedent bugetar de aproape 50 miliarde euro
26 feb.


ÎNCEPEM 2020 CU DEFICIT BUGETARGelu Diaconu: "Programarea bugetară a fost incorectă şi exagerat de optimistă"1
26 feb. Emilia Olescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.