PENTRU O MAI BUNĂ DIVERSIFICARE SECTORIALĂ

BVB măreşte numărul emitenţilor ce pot să intre în BET

10 aug. Piaţa de Capital
A.I.
BVB măreşte numărul emitenţilor ce pot să intre în BET

Adrian Tănase: "Tot mai multe companii relevante pentru sectorul lor de activitate decid să se listeze la bursă" 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) extinde de la 15 la 20 numărul de companii care pot face parte din structura indicelui reprezentativ BET şi, implicit, BET­-TR (care include şi dividendele), astfel încât aceştia să ofere o mai bună diversificare sectorială, reiese din anuţul de ieri a operatorului pieţei noastre de capital.

Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat: "Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care tot mai multe companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la bursă. Astfel, prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB să încorporeze o mai bună diversificare sectorială, ce este necesară în orice portofoliu de acţiuni. Ne propunem să dezvoltăm piaţa de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali şi internaţionali, creând astfel o piaţă cu lichiditate mult îmbunătăţită, cât şi pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească".

La rândul său, Lucian Anghel, preşedinele Consiliului de Administraţie al BVB a afirmat: "Creşterea numărului maxim de companii poate oferi o mai bună performanţă ajustată la risc a acestor indici, datorită potenţialului de diversificare. Bursa de Valori Bucureşti se dezvoltă în mod continuu şi accelerat, ca dovadă că toate cele şase companii listate în mai puţin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate".

Potrivit comunicatului, este pentru a doua oară în istoria bursei noastre când are loc o lărgire a numărului maxim de companii din indicii BET şi BET-TR, după ce, pe data de 5 octombrie 2016, numărul maxim a emitenţilor posibil să facă parte din coşurile de acţiuni urca de la 10 la 15.

De atunci, la cota BVB s-au listat şase companii: MedLife (decembrie 2016), DIGI Communications NV (mai 2017), AAGES (iunie 2017), Transilvania Broker de Asigurare (noiembrie 2017), Sphera Franchise Group (noiembrie 2017) şi Purcari Wineries (februarie 2018), aminteşte operatorul pieţei noastre de capital.

O altă modificare operată de BVB este introducerea unei ponderi minime anticipate în coşul indicelui de 0,5% pentru ca o societate să poată fi inclusă în cei doi indici. Suplimentar, cu scopul de a limita fluctuaţiile la nivelul componenţei celor doi indici, o companie trebuie să aibă o pondere minimă anticipată de 0,2% pentru a fi menţinută în componenţă acestora.

În plus, conceptul de Watchlist (lista companiilor care intră în procesul de monitorizare pentru a vedea dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate) a fost extins şi pentru indicii BET-XT, BET-XT-TR si BET-BK. Asemănător indicilor BET şi BET-TR, companiile introduse pe Watchlist vor ramâne pe listă minimum şase luni, fiind monitorizate pentru o posibilă includere în indici. Lista de monitorizare va fi actualizată trimestrial, cu ocazia şedinţelor periodice ale Comisiei Indicilor.

Anul trecut, numărul de emitenţi incluşi în indicele BET şi, implicit, BET-TR a urcat de la zece la treisprezece, prin includerea titlurilor companiilor MedLife Conpet şi DIGI Communications NV.

Pe lângă acestea, principalul coş de acţiuni al pieţei noastre cuprinde: Banca Transilvania, BRD - Groupe Societe Generale, Bursa de Valori Bucureşti, Electrica, Fondul Proprietatea, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi Transelectrica.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Piaţa de Capital

Indicii BVB au închis în teritoriu pozitiv
13 dec. T.A.


Wall Street a deschis în creştere
13 dec. T.A.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Lichiditate de 6,65 milioane de euro pe BVB
13 dec. T.A.


ANUNT PRIVIND OFERTA PUBLICA DE PRELUARE OBLIGATORIE A ACTIUNILOR EMISE DE ZENTIVA S.A. LA PRETUL DE 3,7472 LEI/ACTIUNE
13 dec.


Indicii BVB au deschis în creştere
13 dec. P.E.


PRIN IMPLEMENTAREA CONTRAPĂRŢII CENTRALE PÂNĂ ÎN 2020Ţinta BVB - dublarea lichidităţii în anul 20295
13 dec. Andrei Iacomi


BVBDeprecieri pe linie pentru indicii bursei
13 dec. DOBREA VLAD


SILVIA BUICĂNESCU, DEPOZITARUL CENTRAL"Suntem autorizaţi ca Local Operating Unit pentru emiterea codurilor LEI"1
13 dec. M.G.


GALA PREMIILOR PIEŢEI DE CAPITAL:Ziarul "BURSA" - premiat pentru contribuţia la promovarea pieţei de capital3
13 dec. Mihai Gongoroi


Indicii BVB au închis în teritoriu negativ
12 dec. T.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.