Perspectivele de angajare din trimestrul II 2018 sunt mai modeste comparativ cu cele din trimestrul I 2018

13 mar. 15:36 Macroeconomie
M.D
Perspectivele de angajare din trimestrul II 2018 sunt mai modeste comparativ cu cele din trimestrul I 2018

Aproape unul din patru angajatori români intenţionează să-şi crească numărul total de angajaţi în intervalul aprilie -iunie şi doar 7% preconizează reduceri de personal, potrivit celei mai recente ediţii a studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă, relatează News.ro

"Perspectivele de angajare din trimestrul II 2018 sunt mai modeste atât comparativ cu trimestrul I 2018, slăbind cu cinci puncte procentuale, cât şi comparativ cu trimestrul II 2017, slăbind cu opt puncte procentuale", arată un comunicat al companiei.

Din punct de vedere regional, cele mai puternice perspective de angajare sunt raportate în regiunea Centru, unde previziunea netă de angajare se ridică la un respectabil +17%.

De altfel, planurile de angajare pentru aprilie - iunie sunt mai slabe decât cele formulate în trimestrul I 2018 în şapte din cele opt regiuni, îndeosebi în regiunea Nord-Vest, unde previziunea netă de angajare înregistrează un declin considerabil de la trimestru la trimestru, de 25 de puncte procentuale, ajungând la +8%.

Angajatorii din regiunea Sud-Est sunt, de altfel, cei mai puţin optimişti din ţară, raportând singura perspectivă regională negativă pentru al doilea trimestru din 2018. În schimb, angajatorii din regiunea Sud-Vest sunt printre cei mai optimişti, raportând o previziune de +11%, a doua ca robusteţe din ţară şi singura previziune regională care se îmbunătăţeşte faţă de intervalele de referinţă, trimestrul I 2018 şi trimestrul II 2017.

În opt din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii au planuri de creştere a numărului total de angajaţi, dar perspectivele sunt mai slabe decât în trimestrul I 2018, în toate cele zece sectoare.

Cel mai abrupt declin al optimismului de la un an la altul este însă raportată de angajatorii din sectorul comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +6% este cu 24 de puncte procentuale mai slabă decât în anul precedent, şi slăbeşte cu 10 puncte procentuale şi faţă de trimestrul I 2018.

Angajatorii din sectorul Industrie extractivă raportează la rândul lor o previziune negativă de -6%, diminuându-şi optimismul privind angajările atât faţă de trimestrul I 2018, cât şi faţă de anul trecut şi situându-se la cota cea mai joasă de optimism din ţară.

Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare sunt din nou cei mai optimişti, raportând o previziune netă de angajare de +25%, însă şi în acest sector planurile de angajare formulate pentru trimestrul II 2018 sunt mai slabe decât cele raportate în trimestrul I 2018 şi trimestrul II 2017, cu 11, respectiv şapte puncte procentuale.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Ministerul Energiei anunţă finalizarea unei investiţii de 8,9 milioane lei la depozitul Depomureş
22 mar. V.D.


Planul naţional de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018
22 mar. C.P.


Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea Comisiei Naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei euro, adoptată de Guvern
21 mar. V.D.


INS: Importurile de petrol, în creştere
21 mar. F.A.


SUPLIMENTAR LA LICITAŢIA DE LUNIFinanţele au atras 51 de milioane de lei de la bănci1
21 mar.


Ministerul Finanţelor a atras, astăzi, 473 milioane lei de la bănci, la un randament de 4,2% pe an
19 mar. V.D.


APAPR: "Comisia Europeană avertizează că reducerea contribuţiei pentru Pilonul II pune probleme suplimentare sistemului"
19 mar. Dragoş Ioniţă


Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, a crescut cu 1,8% în luna ianuarie
17 mar. M.D.


FMI:"Limitarea dobânzilor ar afecta stabilitatea financiară"
16 mar. V.D.


Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un excedent de 216 milioane euro în luna ianuarie
16 mar. M.D

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.