Pesimism pentru economia globală la sfârşitul anului 2019

13 nov. 2019 Macroeconomie
CĂLIN RECHEA
Pesimism pentru economia globală la sfârşitul anului 2019CĂLIN RECHEA

Tendinţa negativă a aşteptărilor privind evoluţia economiei globale s-a accentuat în a doua jumătate a acestui an, conform indicilor trimestriali publicaţi de Institutul Ifo din Germania.

Un nou minim al ultimilor 10 ani, de -18,8 puncte, a fost atins în T4 2019, după o scădere cu 8,7 puncte faţă de trimestrul anterior, pe fondul unei scăderi accelerate a indicelui situaţiei prezente, până la -16,4 puncte, de la -5,4 puncte în T3 2019 (vezi graficul).

Indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut până la -21,1 puncte, de la -14,7 puncte în trimestrul anterior.

De la prima publicare a indicelui încrederii în economia gloabă, în T1 1990, media a fost de 3,8 puncte, în condiţiile în care minimul a fost de -52,7, în T1 2009, iar maximul de 33,5, în T1 2004.

"S-a înregistrat o deteriorare a climatului economic în aproape toate regiunile", se arată în comunicatul de presă de pe site-ul institutului, în condiţiile în care "evaluarea situaţiei curente a fost nefavorabilă mai ales pentru economiile emergente, în special cele din Asia".

În ceea ce priveşte aşteptările pentru următoarele 6 luni, declinul acestora a fost mai accentuat la nivelul economiilor dezvoltate, în special în Statele Unite.

Deteriorarea perspectivelor economice este marcată de scăderea semnificativă a aşteptărilor privind evoluţia comerţului global, a consumului privat şi a investiţiilor.

"Comparativ cu primăvara acestui an, a crescut semnificativ numărul experţilor care susţin că inovaţia şi cererea agregată sunt insuficiente", se mai arată în comunicatul de presă al Institutului Ifo.

Indicele încrederii la nivelul zonei euro a scăzut până la -16,3 puncte în T4 2019, cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2013, de la -6,7 puncte în trimestrul precedent, pe fondul unei scăderi a indicelui situaţiei curente cu 9,9 puncte, până la -3,5, şi a unei scăderi cu 9,4 puncte a indicelui aşteptărilor pentru următoarele 6 luni, până la -28,3 puncte.

Încrederea în perspectivele economice ale Germaniei, Spaniei, Austriei şi Finlandei şi-a continuat tendinţa de scădere, după cum scrie Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo, în timp ce schimbările au fost nesemnificative pentru Franţa şi Belgia.

O uşoară creştere a optimismului s-a înregistrat pentru economia Italiei, însă "avansul porneşte de la un nivel foarte scăzut".

Opiniile experţilor consultaţi de Institutul Ifo mai arată scăderi ale aşteptărilor privind importurile şi exporturile zonei euro, pe fondul menţinerii tendinţei negative a investiţiilor.

Faţă de trimestrul anterior, aşteptările inflaţioniste pentru 2019 s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, până la 1,3%, iar aşteptările inflaţioniste pe termen mediu, până în 2024, s-au redus până la 1,9%, de la 1,8% în T3 2019.

La sondajul din octombrie 2019 al Institutului Ifo au participat 1.230 de experţi din 117 ţări.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

LUDOVIC ORBAN:"Încurajez dezvoltarea sectorului cooperaţiei meşteşugăreşti ca forţă activă a economiei naţionale" 1
04 iul. A.P.


MACRO NEWSLETTER 3 Iulie 2020
03 iul.


Călin RecheaTrăiască planurile liberalilor social- democraţi pentru propăşirea României!9
03 iul. Călin Rechea


Calendarul relansării economice se accelerează15
03 iul. Tănase Stamule


FLORIN CÎŢU:România va înregistra în 2020 o scădere economică cuprinsă între minus 2% şi minus 3%5
02 iul. S.B.


Specialiştii au identificat câteva probleme ale Programului de relansare economică al Guvernului4
02 iul. A.P.


PLANUL DE RELANSARE:Dezvoltarea sectorului TIC va duce la o creştere a PIB de 13%1
02 iul. A.P.


Călin Rechea DIVERGENŢA DINTRE PIEŢELE FINANCIARE ŞI ECONOMIA REALĂ DIN SUA ESTE TOT MAI MARECreştere explozivă a indicilor bursieri, creştere impresionantă a numărului falimentelor4
02 iul. Călin Rechea


Valentin M. IonescuPLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂCum plănuiesc liberalii să relanseze economia9
02 iul. Valentin M. Ionescu


PLANUL NAŢIONAL DE INVESTIŢII ŞI RELANSARE ECONOMICĂMicroîntreprinderile solicită intervenţia imediată a Guvernului10
02 iul. George Marinescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.