Peste 12.000 de companii, premiate de CCIR 1

09 nov. 2018 Companii
Ramona Radu
Peste 12.000 de companii, premiate de CCIR

Mihai Daraban, preşedintele CCIR: "Progresul mediului de afaceri este indiscutabil, dar avem o economie extrem de polarizată" 

Klaus Iohannis: "Rezultatele bune din Topul Naţional al Firmelor sunt umbrite de evoluţia economiei"

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a premiat, miercuri, în cadrul Galei "Topul Naţional al Firmelor" (TNF) 2018, cele mai performante companii din România.

TNF reprezintă cea mai complexă analiză anuală a economiei româneşti, structurată pe şapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerţ, construcţii, turism, cercetare-dezvoltare şi high-tech, agricultură-silvicultură şi pescuit.

Topul Naţional al Firmelor are la bază indicatori financiari de performanţă, precum cifra de afaceri netă sau valoarea profitului din exploatare.

Numărul firmelor incluse în primele zece poziţii a ajuns la 12.472, ceea ce înseamnă că aproape 100 de companii noi, faţă de 2017, au reuşit să obţină performanţe economice deosebite şi să se intre în top. Totodată, cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe locurile 1-10 a atins 165 miliarde de euro. Comparativ cu 2017, reprezintă un plus de peste 15 miliarde de euro, adică o creştere cu 10,07%. În acelaşi timp, valoarea totală a profitului din exploatare al acestor companii a avansat cu 11,2%, însumând 13,9 miliarde de euro.

Gala a debutat cu acordarea premiilor de excelenţă, iar premiul pentru Meritul Comercial i-a fost acordat ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm. Printre companiile premiate pentru Excelenţă în Afaceri se numără Dacia SA şi Coca Cola HBC România.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a afirmat: "La ediţia din anul 1994, vorbeam de un PIB al României de 23,6 miliarde de dolari, iar în 2018 PIB-ul ţării noastre a ajuns la 212 miliarde de dolari, conform datelor Băncii Mondiale, la 31 decembrie 2017. Este un progres indiscutabil al mediului de afaceri din România, dar trebuie să semnalăm faptul că avem o economie extrem de polarizată. Cred că următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare pentru România, să păşim în etapa următoare şi să învăţăm din faptul că Eurostat ne-a plasat pe ultimul loc la cercetare şi inovare. Cred că prioritatea noastră ar trebui să fie aceasta, iar fondurile guvernamentale să se ducă spre cercetare strâns legată de economia reală. Mediul de afaceri autohton s-a maturizat şi trebuie să vorbim despre performanţă, dar aceasta provine doar din inovare şi cercetare".

Preşedintele României, prezent, de asemenea, la evenimentul TNF, a declarat: "Este îmbucurător să observăm rezultatele bune din TNF, dar ele sunt umbrite de evoluţia economiei, care în prima parte a anului este marcată de încetinirea creşterii economice spre 4%, comparativ cu pompoasa prognoză oficială de 5,5%. Fără să existe schimbări semnificative în tiparul execuţiei bugetare, după trei trimestre bugetul naţional înregistrează un deficit mai mult decât dublu faţă de anul anterior, ceea ce evident sporeşte riscul depăşirii pragului de 3% din PIB. Lipsa de viziune, de anticipaţie, de prevedere în planul finanţelor publice este evidentă atunci când prognoza de creştere economică ajunge să fie ratată, când veniturile bugetare sunt departe de obiectivele oficiale, când folosirea fondurilor europene este dezamăgitoare, iar investiţiile publice rămân pe hârtie. (...). Consider că antreprenoriatul trebuie susţinut şi încurajat mult mai energic de către decidenţii politici".

Potrivit CCIR, există, de asemenea, creşteri, comparativ cu anul precedent, în ceea ce priveşte ponderea profitului din cifra de afaceri, precum şi a profitului din exploatare, ceea ce confirmă tendinţa ascendentă a profitabilităţii companiilor româneşti.

Performanţele financiare ale companiilor clasate pe primele zece poziţii în Topul Naţional al Firmelor s-au reflectat, în bună măsură, şi în numărul total de angajaţi. Astfel, în 2018, au fost înregistraţi peste 33.500 de noi salariaţi, numărul total al acestora depăşind 1,38 milioane.

Cele mai semnificative domenii economice în care activează companiile prezente pe primele 10 poziţii în Topul Naţional al Firmelor 2018 sunt industria (35,12%) şi serviciile (27,88%). Păstrând acelaşi indicator, comerţul are o pondere de 21,06%, agricultura, silvicultura şi pescuitul de 5,1%, construcţiile de 4,7%, cercetare-dezvoltare şi high-tech-ul de 3,69%) şi turismul de 2,46%.

Analizat din punctul de vedere al cifrei totale de afaceri, comerţul are o pondere de 41,33%, ceea ce însemnă o valoare totală de 68,2 miliarde de euro. În acelaşi timp, sectorul industriei are o pondere de 37,51%, adică aproape 62 de miliarde de euro, iar domeniul serviciilor deţine un procent de 12,06%, reprezentând 2,75 miliarde de euro.

TNF 2018 relevă faptul că industria ţării noastre este domeniul în care activează cele mai profitabile companii, acestea având o pondere de 42,23% din profitul total.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2018, 10:42

Ne merge rău, dar de fapt ne merge bine cf. atâtor premii!

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

ERIC STAB (ENGIE):Peste 90% din locuitorii satelor izolate nu îşi permit costurile de racordare la gaze1
21 apr. I.M.


STB vrea să cumpere piese de schimb pentru autobuzele Mercedes Benz Citaro
20 apr. T.M.


Divizia de vehicule autonome a Uber - finanţare privată de 1 miliard dolari
20 apr. T.I.


Acţionarii OMV Petrom au aprobat un buget de investiţii de 4,17 miliarde de lei în 2019
20 apr. I.M.


iCEE.fest anunţă zeci de speakeri pentru ediţia 2019, noi linii de conţinut şi un nou brand
19 apr. A.L.


ADVERTORIAL:Sfaturi pentru deschiderea cu succes a unui magazin
19 apr.


Reprezentanţi a 6 fabrici din grupul InterAgro cer audienţă la premierul Dăncilă
19 apr. M.I.


Nissan îşi reduce producţia pe plan mondial cu 15%
19 apr. T.I.


Google permite utilizatorilor sistemului Android din Europa să îşi aleagă browserele
19 apr. T.E.


LA DEBUTUL DE LA BURSA DIN NEW YORK:Acţiunile Pinterest au crescut cu 25%
19 apr. T.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.