Pesticidele, motiv de controversă între Uniunea Europeană şi "restul lumii"

08 iul. Companii
Pesticidele, motiv de controversă între Uniunea Europeană şi "restul lumii"

"Mai catolică decât Papa", aceasta este acuzaţia adusă Uniuni Europene de mai multe state în ceea ce priveşte unele restricţii legate de folosirea pesticidelor. Statele Unite şi alte 15 ţări au reclamat Uniunea Europeană la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), prin intermediul unei scrisori, pentru abordarea "hazardată" a reglementărilor referitoare la pesticide şi alte "instrumente majore" utilizate de fermieri, care sunt dăunătoare vieţii la nivel mondial.

Potrivit scrisorii, abordarea UE a creat mari incertitudini şi s-a îndepărtat de evaluările de risc bazate pe ştiinţă, creând o perturbare care riscă să escaladeze semnificativ în următorii ani. Statele semnatare cer UE să îşi reevalueze abordarea referitoare la aprobarea produselor, să utilizeze metode acceptate la nivel internaţional destinate stabilirii nivelului de toleranţă pentru ingredientele posibil dăunătoare şi să nu mai restricţioneze comerţul în mod "inutil şi nepotrivit". Declaraţia a fost semnată de Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malaezia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Statele Unite şi Uruguay.

Aceste state susţin că fermierii trebuie să aibă acces "la o gamă de instrumente şi tehnologii sigure" pentru a răs­punde provocării de a produce mai multe alimente: "Cu toate acestea, capacitatea fermierilor de a alege instrumente sigure este tot mai mult subminată de barierele de reglementări care nu se bazează pe principii de analiză a riscurilor convenite la nivel internaţional şi care nu iau în considerare abordările alternative pentru respectarea obiectivelor reglementărilor".

În scrisoare se arată că acest lucru are deja un impact negativ substanţial asupra producţiei şi comerţului cu produse alimentare şi agricole sigure, un impact care are potenţialul de a creşte în viitor.

Această declaraţie, care va fi discutată în această lună de Consiliul pentru Comerţul cu Bunuri al OMC, susţine că UE a interzis practic unele substanţe pe care alte state membre ale OMC le consideră sigure.

În implementarea acestor măsuri, UE încearcă în mod unilateral să impună partenerilor comerciali propria sa abordare în privinţa reglementărilor. În pofida solicitărilor repetate la OMC din ultimii patru ani, UE nu a explicat ce nivel de protecţie are în vedere sau ce riscuri vrea să prevină şi a ignorat comentariile referitoare la proiectele de reglementări.

Potrivit declaraţiei, UE a sugerat că fermierii pot găsi soluţii alternative pentru a respecta reglementările UE, dar astfel de solicitări par lipsite de conţinut, în condiţiile în care fermierii nu dispun de opţiuni viabile economic, acest lucru având un efect disproporţionat asupra milioanelor de familii care depind de agricultură în dezvoltarea economică, cel puţin în ţările aflate în curs de dezvoltare.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

Suntem penultimii în UE ca pondere a companiilor cu ritm rapid de dezvoltare
11 dec.


OPINIILuminiţa, doamna de la capătul ţevii
11 dec. Florian Mateiţă, Partener Rominsolv, Administrator Judiciar RADET


PENTRU ANUL 2019FAN Courier estimează o cifră de afaceri în creştere cu 15%
11 dec. Vlad Dobrea


PARTENERIAT ÎNTRE MINISTERUL EDUCAŢIEI, CONAF ŞI FPPG Educaţie antreprenorială în şcolile gimnaziale şi liceale
11 dec. Alina Vasiescu


PRINTR-O INVESTIŢIE DE MINIM 30 MILIARDE DOLARI,Danemarca vrea să construiască insule artificiale pentru turbine eoliene
11 dec.


ANCOM: 55% dintre conexiunile la Internet mobil sunt 4G
11 dec. O.D.


CONFORM STRATEGIEI SALE DE EXTINDEREMedLife a cumpărat Spitalul OncoCard din Braşov
11 dec. Andrei Iacomi


SPECIALIŞTII DIN ENERGIE AFIRMĂ: "Gazul - resursă cheie pentru viitorul sectorului energetic"
11 dec. RAMONA RADU


Dosarul Rompetrol II, la final
11 dec. Andrei Iacomi


MIHAI IONESCU, ANEIR:"Deficitul comercial va depăşi 17 miliarde euro, în acest an"
11 dec. RAMONA RADU

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.