PLANUL DE RELANSARE:

Dezvoltarea sectorului TIC va duce la o creştere a PIB de 13% 1

02 iul. 08:01 Macroeconomie
A.P.
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis

O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului de tehnologia informaţiilor şi comunicaţii (TIC) în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro, conform Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prezentat miercuri de Executiv, scrie Agerpres.

Documentul semnalează că impactul direct şi indirect asupra economiei poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11% şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2020-2025.

Planul de investiţii prevede, printre obiective, adoptarea în regim de urgenţă a unui cadru normativ mai suplu pentru construirea de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă - o nouă lege a infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice - care va dinamiza investiţiile în asigurarea conectivităţii pentru toţi cetăţenii şi flexibilizarea cadrului economic al companiilor din domeniu şi alinierea unor tarife/taxe pentru drepturile de utilizare a unor părţi din infrastructurile existente, în scopul dezvoltării/amplasării reţelelor de comunicaţii electronice în bandă largă.

Totodată, se are în vedere elaborarea unor strategii naţionale privind dezvoltarea conceptelor de Smart City, Smart Connectivity (Strategia pentru comunicaţii electronice, Securitate Cibernetică, Interoperabilitate Telecomunicaţii şi Radiocomunicaţii şi a infrastructurii de Cloud Computing), cu elemente de sprijin financiar, astfel încât să poată asigura un pachet complet de conectivitate pentru toate categoriile de populaţie (e-inclusion).

"Astfel se permite implementarea e-guvernării, a învăţământului online, a sistemelor de telemuncă şi telemedicină, e-cultură, e-comerţ, cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul TIC etc la nivelul tuturor localităţilor din România", se menţionează în document.

Acesta mai menţionează printre obiectivele din domeniul TIC stabilirea politicilor publice care să permită corecta informare a tuturor cetăţenilor, prin implementarea radiodifuziunii şi a televiziunii digitale, inclusiv demararea programului satelitar al României, care în nota sa de fundamentare integrează şi domeniul transporturilor.

Se mai intenţionează transpunerea 5G Toolbox şi elaborarea foii de parcurs, respectiv a calendarului de acordare a licenţelor 5G Toolbox, stabilirea mecanismului de finanţare privind decizia de compensare cost net serviciu universal şi constituirea unei comunităţi în domeniul comunicaţiilor electronice prin gestiunea unitară a SNR, Telecomunicaţii CFR, Teletrans, domeniul de frecvenţe radio ale Aviaţiei civile.


Opinia cititorului: 1
1.   Nu e garantata cresterea nivelului de trai
mesaj trimis de Cristian în data de 02.07.2020, 12:00

Nu e garantata cresterea nivelului de trai ca, daca ar fi, ar solicita toata lumea card biometric cu cip si autentificare biometrica in secunda doi.

Poate de asta a intarziat ANAF cu modernizarea, ca sa se treaca direct la autentificarea biometrica.  

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

SINDICATUL HERMES:"80% dintre tinerii cercetători de la laserul de la Măgurele îşi trimit CV-urile în străinătate"
05 aug. A.P.


Şapte tone de plante medicinale, vândute de Direcţia Silvică Olt
05 aug. A.P.


MACRO NEWSLETTER 5 August 2020
05 aug.


ADRIAN OROŞ:"Am speranţa că preţul pâinii nu va creşte anul acesta, avem suficient grâu"1
04 aug. A.P.


INS:Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,5%, în iunie 2020 faţă de aceeaşi lună din 2019
04 aug. G.U.


MACRO NEWSLETTER 4 August 2020
04 aug.


HSBC se aşteaptă la pierderi de 13 miliarde de dolari anul acesta
03 aug. G.U.


MACRO NEWSLETTER 03 august 2020
03 aug.


Prăbuşire istorică a activităţii economice în Europa3
03 aug. Mihai Gongoroi


EUROSTAT:Inflaţia în zona euro a crescut în iulie până la 0,4%1
31 iul. G.U.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.