PLANUL DE RELANSARE:

Dezvoltarea sectorului TIC va duce la o creştere a PIB de 13% 1

02 iul. 2020 Macroeconomie
A.P.
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis
Ludovic Orban şi Klaus Iohannis

O implementare completă a viziunii strategice asupra sectorului de tehnologia informaţiilor şi comunicaţii (TIC) în România va duce la investiţii totale de aproximativ 2,4 miliarde de euro, conform Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prezentat miercuri de Executiv, scrie Agerpres.

Documentul semnalează că impactul direct şi indirect asupra economiei poate fi tradus într-o creştere a PIB de 13%, creşterea numărului de locuri de muncă cu 11% şi reducerea costurilor administraţiei cu 12% în perioada 2020-2025.

Planul de investiţii prevede, printre obiective, adoptarea în regim de urgenţă a unui cadru normativ mai suplu pentru construirea de reţele de comunicaţii electronice în bandă largă - o nouă lege a infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice - care va dinamiza investiţiile în asigurarea conectivităţii pentru toţi cetăţenii şi flexibilizarea cadrului economic al companiilor din domeniu şi alinierea unor tarife/taxe pentru drepturile de utilizare a unor părţi din infrastructurile existente, în scopul dezvoltării/amplasării reţelelor de comunicaţii electronice în bandă largă.

Totodată, se are în vedere elaborarea unor strategii naţionale privind dezvoltarea conceptelor de Smart City, Smart Connectivity (Strategia pentru comunicaţii electronice, Securitate Cibernetică, Interoperabilitate Telecomunicaţii şi Radiocomunicaţii şi a infrastructurii de Cloud Computing), cu elemente de sprijin financiar, astfel încât să poată asigura un pachet complet de conectivitate pentru toate categoriile de populaţie (e-inclusion).

"Astfel se permite implementarea e-guvernării, a învăţământului online, a sistemelor de telemuncă şi telemedicină, e-cultură, e-comerţ, cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul TIC etc la nivelul tuturor localităţilor din România", se menţionează în document.

Acesta mai menţionează printre obiectivele din domeniul TIC stabilirea politicilor publice care să permită corecta informare a tuturor cetăţenilor, prin implementarea radiodifuziunii şi a televiziunii digitale, inclusiv demararea programului satelitar al României, care în nota sa de fundamentare integrează şi domeniul transporturilor.

Se mai intenţionează transpunerea 5G Toolbox şi elaborarea foii de parcurs, respectiv a calendarului de acordare a licenţelor 5G Toolbox, stabilirea mecanismului de finanţare privind decizia de compensare cost net serviciu universal şi constituirea unei comunităţi în domeniul comunicaţiilor electronice prin gestiunea unitară a SNR, Telecomunicaţii CFR, Teletrans, domeniul de frecvenţe radio ale Aviaţiei civile.


Opinia cititorului: 1
1.   Nu e garantata cresterea nivelului de trai
mesaj trimis de Cristian în data de 02.07.2020, 12:00

Nu e garantata cresterea nivelului de trai ca, daca ar fi, ar solicita toata lumea card biometric cu cip si autentificare biometrica in secunda doi.

Poate de asta a intarziat ANAF cu modernizarea, ca sa se treaca direct la autentificarea biometrica.  

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MINISTERUL DE FINANŢE:Regulamentul privind Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă urmează să fie adoptat în cursul lunii februarie
20 ian. S.B.


ASF a publicat Strategia pentru perioada 2021-2023
20 ian.


MACRO NEWSLETTER 20 Ianuarie 2021
20 ian.


COMISIA NAŢIONALĂ DE PROGNOZĂ:"Economia va avea o contracţie uşoară în primul trimestru din 2021"
20 ian. Mihai Gongoroi


Ministerul Economiei avertizează despre cazuri de "comunicare înşelătoare" care ţintesc aplicanţii la schemele de stat
19 ian. A.P.


CNSP estimează o creştere a PIB-ului de 4,3% pentru 2021
19 ian. S.B.


"Datoria noastră externă - vulnerabilitatea pe care pieţele o vor folosi fără scrupule"4
19 ian. A consemnat Emilia Olescu


MACRO NEWSLETTER 19 ianuarie 2021
19 ian.


DAN SUCIU, BNR:"Decizia de reducere a dobânzii-cheie subliniază strategia BNR de scădere graduală a dobânzilor"1
19 ian. Mihai Gongoroi


SINGURA ECONOMIE MARE PE PLUS, ANUL TRECUTPIB-ul Chinei a crescut cu 2,3%, în 2020
19 ian. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.