PLASAMENTE ALTERNATIVE

Cum se cumpără un Brauner 1

08 iun. Investiţii Personale
Marius Tiţa
Cum se cumpără un Brauner

Marius Tiţa

S-ar putea să greşesc din nou, ceea ce este omenesc, firesc şi bine, dar consider că nu s-a vorbit suficient des­pre noul record de vânzare la licitaţie publică a unei sculpturi de Brâncuşi. Este drept, acest record este de doar 71 de milioane de dolari, sumă pentru care artiştii studiilor de fezabilitate nici nu s-ar da jos din pat, dar, totuşi, este un record semnificativ pentru piaţa de artă. Lasă, să fim noi ăia sensibili la milioanele ataşate cotei unui artist de la noi, şi nu oriunde, ci la New York, unde dolarul este mai valoros şi mai apreciat ca la noi. Şi mai exact, la casa londoneză Christie's, ce funcţionează de aproape un sfert de mileniu numai pe bază de vânzări de obiecte de artă şi de colecţie, de ceva timp şi de imobiliare grozav de arătoase. Şi nu oricând, ci în luna mai ce tocmai a trecut, când la New York se desfăşoară turneul vânzărilor record, ediţia de primăvară. Brâncuşi-ul recordman, "La jeune fille sophistiquee", a pornit de la un preţ "la cerere" şi a fost adjudecat cu 71 de milioane, fără comisioane, într-o licitaţie care a adus 415.852.500 dolari, sumă cu comisioane cu tot.

Nu "sofisticata" lui Brâncuşi a adus cel mai mare preţ al respectivei vânzări, ci "suprematistul" lui Malevich, adjudecat cu 85,8 de milioane de dolari americani. Lucrarea este una tipică pentru acest artist care, acum mai bine de un secol, în plin război mondial, a inventat un curent nou, suprematismul, definit ca primul curent artistic abstract geometric pur. "Compoziţia suprematistă" vândută la New York nu a făcut parte din legendara expoziţie din decembrie 1915 - ianuarie 1916, din Petersburgul devenit Petrograd, câţiva ani înainte de a fi renumit Leningrad, ci a fost realizată puţin după încheierea expoziţiei, când curentul lui Malevich fusese lansat. Dacă a ratat prima expoziţie, lucrarea respectivă a figurat cam în toate marile expoziţii ale artistului ruso-polonez, din timpul vieţii sale. Pe la jumătate, cam 40 de milioane de dolari, a primit o pictură de Van Gogh, un peisaj din Saint-Remy, unde a stat artistul o vreme, la azilul doctorului Peyron.

Brâncuşi este cel mai de succes artist român, un mare creator recunoscut ca atare şi de piaţa de artă. Cu preţuri de milioane de euro, dolari sau lire sterline, vine pictorul Adrian Ghenie. Mai sunt, apoi, avangardiştii, dintre care se impun Jacques Herold şi, mai intens, Victor Brauner. La licitaţiile new-yorkeze şi cele londoneze, fie ele Christie's sau Sotheby's, cel mai des apare Brauner. La licitaţia Sotheby's de zi de artă modernă şi impresionistă de la Londra, din 1 martie, unde "zi" înseamnă preţurile mai mici, dar cu semnături la fel de mari, "Somnambule" a fost adjudecat pentru 87,50 de mii de lire sterline. La Paris, însă, trei săptămâni mai târziu, o pictură numită "Fără titlu", a ajuns la 237 de mii de euro, mult peste estimarea maximă de 180 de mii. Imediat după această reuşită, s-a mai dat un Brauner, "Maman fait le marche", cu numai 218.750 mii de euro. Cum estimarea maximă era de 120 de mii, cu 60 de mii mai mică decât anterioara, iar cea minimă cu 40 de mii, de la 80 la 120 de mii, diferenţa de 18 mii arată o creştere mai mare a mamei care face piaţa decât blonda narcisită care nu îşi poate permite nici măcar un titlu la portretul său.

La o altă "zi" de artă modernă şi impresionistă, organizată de Christie's, la Londra, la 28 februarie trecut, s-au dat nu mai puţin de trei piese Victor Brauner, cu nume şi teme interesante: "Victor Victorios eperonne figure du poisson d'honneur", cu 81.250 lire sterline, "Victor Victorios victorieux aux causes victoriennes", cu 68.750 lire britanice şi "Les musiciens", cu 47.500 de unităţi din brexiteza monedă. Tot atunci s-a dat şi un Pascin, tragicul artist bulgaro-româno-americano-francez a cărui "Femme sur un fauteuil (Genevieve)" a fost adjudecată cu 22.500 lire sterline.

Să vedem, însă, cine a cumpărat, în februarie, două dintre cele trei piese Brauner mai sus prezentate. Păi, este muzeul abaţiei Sfintei Cruci din celebra Sables-d'Olonne, staţiune renumită de la Atlantic, cam în dreptul Parisului. Muzeul, mai exact oraşul Sable d'Olonne, a cumpărat două dintre cele trei piese pentru că mai avea 17 din seria "Onomatomanies", căreia îi aparţin cele recent vândute, aceasta având, în total, 37 de piese. Ce este mai tare de abia acum vine: oraşul sau muzeul nu plăteşte nicio eurocentimă din cele 180 de mii de euro date pe cele două piese, totul este subvenţionat de Comitetul Brauner, care activează la nivel naţional şi susţine aceste iniţiative. De altfel, participarea la licitaţia de la Londra şi achiziţionarea celor două piese s-a desfăşurat în comunicare cu Comitetul Brauner, de fapt, acest comitet le-a semnalat edililor din Sable d'Olonne licitaţia de la Londra, ştiind că ei au mai multe piese din puzzle-ul artistic al lui Victor Brauner. Comitetul Brauner nu a lucrat la întâmplare, avea cunoştinţă că soţia artistului donase cele 17 picturi muzeului din oraşul-staţiune. La fel de concret, Comitetul a promis maxim 200 de mii de euro pentru cele două "onomatomanii" vândute pe lire sterline. În final, preţul cumulat, cu comisioane, se ridică la 180 de mii de euro, deci perfect încadrabil în limita subvenţionării. Totul este minunat în această speţă, faptul că există o organizaţie centrală care subvenţionează achiziţiile Brauner fără a dori să le adune sub un singur acoperiş şi o singură cheie, că acest comitet ştie totul despre opera lui Brauner, inclusiv de donaţia de la Sable d'Olonne, că estimarea lor era cam de 100 de mii de euro pentru fiecare piesă, că estimarea britanică a fost depăşită de două sau aproape trei ori, că un muzeu de abaţie îşi propune să refacă o serie din creaţia lui Victor Brauner. De altfel, cei de la muzeul abaţiei sunt în­cântaţi de achiziţie, zic că este o mi­nune.

Dar chiar în aceas­tă seară, la Paris, tot la Christie's, este oferită o pictură de Victor Brauner, la licitaţia de Artă contemporană şi postbelică, o piesă apreciată la minim 80 de mii de euro. La 21 iunie, la Londra, într-o licitaţie Christie's de lucrări pe hârtie, o guaşă porneşte de la 50 de mii de lire sterline şi un ulei cu encaustică, de la 70 de mii.

Victor Brauner s-a născut la 15 iunie 1903, deci acum 115 ani, la Piatra Neamţ, unde vor fi şi manifestări dedicate acestui eveniment, ca în fiecare an, de altfel.


Opinia cititorului: 1
1.   :)
mesaj trimis de D în data de 08.06.2018, 05:55

Excelent articol

Articole din aceeaşi secţiune

Investiţii Personale

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 5 - 12 OCTOMBRIECreştere de 8,55% pentru Condmag
16 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 OCTOMBRIEPatria Bank - pe poziţia secundă, în topul randamentelor bursei
15 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 3 - 10 OCTOMBRIESIF Oltenia - cel mai bun randament din BET-FI
12 oct. MIHAI GONGOROI


PLASAMENTE ALTERNATIVERomânia, pe harta Jules Pascin a lumii
12 oct. Marius Tiţa


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 2 - 9 OCTOMBRIEPodiumul creşterilor bursei, condus de emitenţi cu lichiditate scăzută
11 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 OCTOMBRIE Salt de 4,25% pentru Petrom
10 oct. MIHAI GONGOROI


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 28 SEPTEMBRIE - 5 OCTOMBRIE Cemacon, printre performerii bursei
09 oct. Mihai Gongoroi


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 27 SEPTEMBRIE - 4 OCTOMBRIESIF Banat - Crişana, cel mai bun randament din BET-FI
08 oct. Mihai Gongoroi


Masonerie prezentată şi artă juridică
05 oct. MARIUS TIŢA


CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 26 SEPTEMBRIE - 3 OCTOMBRIERopharma, liderul rentalibităţilor de la BVB
05 oct. Mihai Gongoroi

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.