Polonia a semnat acordul de offset pentru cumpărarea rachetelor Patriot

24 mar. 2018 Internaţional
D.I.
Sursa foto > Twitter
Sursa foto > Twitter

Polonia a semnat cu Statele Unite acordul de offset (investiţii compensatorii) pentru achiziţia de sisteme americane de apărare antirachetă Patriot, a anunţat ieri ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, informează AFP.

Într-o postare pe reţeaua Twitter, Blaszczak a precizat: "Acordurile offset pentru programul Wisla sunt semnate. Transferul de tehnologii, estimat la aproape un miliard de zloţi (237 milioane de euro) va întări capacităţile industriei de apărare. Este ultimul pas înainte de semnarea contractului pentru livrarea sistemului Patriot".

Documentele au fost semnate de secretarul de Stat din ministerul polonez al Apărării Sebastian Chwalek şi de înalţi oficiali ai celor două societăţi americane, Raytheon Internaţional şi Lockheed Martin Global.

Este vorba de ultima etapă înainte de încheierea contractului pentru acest sistem, a cărui semnare este aşteptată înainte de finalul lunii, cum anunţase anterior ministrul.

Potrivit presei poloneze apropiate de guvern, semnarea acestui contract ar putea avea loc în Polonia miercurea viitoare

Potrivit televiziunii publice TVP info, acest contract vizează două baterii şi circa 200 de proiectile, pentru un preţ situat între un miliard şi 1,3 miliarde de euro.

Ţara noastră a demarat la final de 2017 achiziţia sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, plătind deja 764,78 milioane de dolari fără TVA pentru primul din cele şapte sisteme Patriot care ar urmă să ajungă în România în 2019.

Patru sisteme vor fi destinate înzestrării Statului Major al Forţelor Aeriene şi trei Statului Major al Forţelor Terestre, iar în total programul are o valoare de circa 3,9 miliarde dolari fără TVA.

În luna iulie 2017 Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzare către România a 7 sisteme de rachete Patriot în configuraţia 3+, cea mai modernă variantă existentă pe piaţă în prezent, din punct de vedere al configuraţiei hardware şi software, al echipamentelor de sol şi rachetelor.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Angela Merkel avertizează cu privire la dezintegrarea politicii globale
16 feb. M.I.


IOHANNIS: "Este nevoie ca NATO să îşi întărească în continuare Flancul Estic"
16 feb. M.I.


Uber a înregistrat comenzi de 50 de miliarde de dolari în 2018
16 feb. M.I.


Iohannis participă la Conferinţa internaţională de securitate de la Munchen3
16 feb. M.I.


Fitch a înrăutăţit la 1% estimarea de creştere a zonei euro în acest an
16 feb. M.I.


BREXIT:Băncile de pe Wall Street nu cred într-un ''no-deal''1
16 feb. I.M.


Bursele europene au închis în apreciere
15 feb. M.I.


Trump declară "urgenţa naţională" pentru a-şi construi zidul împotriva imigranţilor
15 feb. M.I.


Wall Street a deschis în creştere
15 feb. M.I.


Un al treilea ofiţer rus GRU identificat în dosarul Skripal
15 feb. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.