POPE (SANITAS), DESPRE NEGOCIERILE CU EXECUTIVUL:

"Încercăm îngheţarea sporurilor pentru 2018, cu o creştere mică de salariu" 2

21 oct. 2017 Politică
S.A.
Protestul de joi al angajaţilor din Sănătate (Sursa foto: Facebook/ Federaţia SANITAS)
Protestul de joi al angajaţilor din Sănătate (Sursa foto: Facebook/ Federaţia SANITAS)

Sindicatele din Sănătate au discutat ieri cu autorităţile mai multe subiecte referitoare la salarizarea în sector pentru anul viitor, una dintre variante fiind îngheţarea sporurilor, a anunţat Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitare SANITAS, potrivit Agerpres.

După întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii unde au participat atât ministrul de resort, Florin Bodog, cât şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Iulian Pope a declarat: "Au fost doar discuţii. Am plecat de la promisiunea premierului, că nu va pierde nimeni, dar din păcate suntem în paradigma asta ilogică, cu noua lege a salarizării, în care încercăm păstrarea veniturilor actuale. Nu este o situaţie foarte comodă pentru nimeni, dar încercăm să găsim soluţii pentru problemele noastre cele mai urgente. Discutăm o posibilitate de creştere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru. Referitor la intenţia Guvernului de a creşte norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunţe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca şi până acum".

În cadrul întâlnirii a fost analizată cererea SANITAS de acordare a tichetelor de masă / a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018 în condiţiile în care, în prezent, Legea 153/2017 prevede renunţarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă şi acordarea unei indemnizaţii de hrană începând cu 1 decembrie 2018.

"Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate şi asistenţă socială, astfel că federaţia consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă", se arată într-un comunicat al Federaţiei SANITAS, în care se precizează că partea guvernamentală a promis că va căuta soluţii pentru această solicitare.

Un alt subiect discutat ieri a fost cel al bursei rezidenţilor, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită şi în anul 2018, cel puţin în lunile ianuarie şi februarie.

Pe de altă parte, reprezentanţii Federaţiei SANITAS au arătat că sunt în continuare nemulţumiţi de intenţia Guvernului de a trece contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federaţiei, va limita creşterile salariale promise pentru sănătate şi asistenţă socială la aproximativ 4%.

Discuţiile vor continua şi în zilele următoare urmând ca joi, 26 octombrie, Consiliul Naţional al SANITAS să decidă acţiunile viitoare ale membrilor de sindicat.

Aproximativ 10.000 de angajaţi din sănătate din Bucureşti şi din ţară au protestat joi în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de forma actuală a Legii - cadru nr. 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Tot în cursul zilei de joi, liderii Federaţiei SANITAS s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose.

Principalele solicitări ale sindicaliştilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială, aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială începând cu 1 martie 2018, renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Programul de proteste al Federaţiei SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.


Opinia cititorului: 2
1.   Salarii Nemeritate
mesaj trimis de Trahanake în data de 21.10.2017, 08:09

Sanatatea, administratia locala si centrala au salarii NEMERITAT de MARI, pentru halul in care functioneaza...

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 21.10.2017, 17:05

Raspuns de r*e*t*a*r*d*a*t* ! Pentru NESIMTIREA guvernantilor tot palmasii trebuie sa plateasca ? Sa ai nevasta ce iti baga 7 (SAPTE) garzi in fiecare luna la terapie intensiva ,trei +patru, cu o SINGURA zi de pauza si sa te trezesti fara bonuri de masa, dar sa ai parte de puradei si de fuste din neamul lui Madalin Voicu, cum sa nu iti IEI CAMPII si sa pleci din romanica fanariota oriunde vezi cu ochii ???!!!???

Nevasta-mea are specializare ATI de peste 20 de ani si o incurajez in concediul urmator- daca il mai apuca - sa ia cursuri de arte martiale numite KUMITE si sa-i plesneasca la propriu pe toti imbecilii si derbedeii manelisti ori ba ! 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

MINISTRUL AGRICULTURII:Ne propunem să continuăm discuţiile privind Politicii Agricole Comune
24 ian. I.M.


PROIECT DE ORDONANŢĂ ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI CONSUMATORILOR:ANPC propune amenzi in funcţie de cifra de afaceri
23 ian. M.I.


KLAUS IOHANNIS:"Guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă"
23 ian. I.M.


AEP: Modelul listei de susţinători folosit la europarlamentare, în dezbatere
23 ian. T.T.


FIIND NEMULŢUMIT DE ATITUDINEA POLITICIENILOR MAGHIARI:Preşedintele FDGR refuză să meargă la congresul UDMR
23 ian. T.T.


Primarul sectorului 4 al Capitalei, sancţionat de CNCD
23 ian. T.T.


PETRE DAEA: Trebuie să dezvoltăm comunităţile locale de pescuit
23 ian. M.I.


UNTRR:Comisia TRAN a ajuns la un compromis provind liberalizarea transportului
23 ian. D.D.


TUDOREL TOADER:Nu ne vom abate de la principiile statului de drept7
23 ian. P.E.


RALUCA TURCAN:Guvernul se pregăteşte să modifice Legea responsabilităţii fiscal-bugetare
23 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.