Posibile propuneri europene de noi reglementări privind capitalul băncilor

Posibile propuneri europene de noi reglementări privind capitalul băncilor

Comisia Europeană ar putea propune până în iunie 2020 noi reglementări privind capitalul băncilor în UE, pentru a introduce o reformă care a fost acceptată pe plan global în urmă cu aproape doi ani, a afirmat ieri comisarul european pentru servicii financiare, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit unui raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), sistemul bancar european are nevoie de 39,7 miliarde de euro (47 miliarde de dolari) pentru a implementa noile reglementări - cunoscute sub numele de Basel III - menite să înlăture orice îndoială cu privire la soliditatea băncilor globale.

În 2017 a fost semnat un acord privind noile reglementări globale stabilite de Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară (BCBS), care vor întări şi mai mult reglementările internaţionale post-criză pentru bănci.

Acordul include noi limitări ale modului în care băncile estimează riscul creditelor ipotecare, ale împrumuturilor şi ale altor active în bilanţurile lor, într-un efort de a îmbunătăţi transparenţa şi situaţia bilanţurilor. Normele Basel III vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum şi rezervele lor de lichidităţi pentru a limita riscurile de faliment şi a evita noi crize.

Valdis Dombrovskis a precizat că Executivul comunitar vrea să facă o propunere "în trimestrul doi din 2020" pentru a introduce reglementările Basel III în legislaţia UE. El a cerut autorităţilor de reglementare din SUA şi din alte ţări importante să adopte elementele cheie ale acestor norme.

În plus, a explicat Dombrovskis, UE nu va aplica reglementările până la finalul lui 2026, conform acordului încheiat cu partenerii globali.

"Reglementările ar putea favoriza împrumuturile şi investiţiile "verzi", păstrând măsurile de prevedere necesare. La adoptarea normelor se va ţine cont de "specificul european" pentru a se evita ca cerinţele privind majorarea capitalului să nu aibă un impact negativ disproporţionat asupra anumitor activităţi şi sectoare specifice", a afirmat comisarul european pentru servicii financiare.

Industria bancară are câţiva ani la dispoziţie pentru a introduce noile reglementări.

În trecut, oficialii europeni au anunţat că sunt împotriva majorării semnificative a capitalului, apreciind că unele servicii ale băncilor vor deveni mai scumpe.

Comitetul Basel, un organism de reglementare bancară ce cuprinde aproape 30 de state, stabilise ca din 2016 să intre în vigoare noile reglementări bancare - cunoscute sub numele de Basel III.

Dar cei ce se opun noilor reglementări, în special în Europa şi Japonia, consideră că revizuirea a mers prea departe, deoarece se tem că băncile vor trebui să majoreze excesiv de mult nivelul capitalului. Autorităţile din Europa solicitau ca cerinţele de capital să fie calibrate conform riscurilor pe care şi le asumă băncile şi a modelelor lor de afaceri.

Guvernele din întreaga lume au cheltuit miliarde de dolari din banii contribuabililor pentru a salva băncile care au întâmpinat probleme după criza financiară din 2007 - 2009 şi al căror faliment ameninţa stabilitatea întregului sistem financiar global. De atunci, organismele de reglementare din G20 au încercat să găsească modalităţi pentru a evita repetarea unei astfel de situaţii.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

MACRO NEWSLETTER 16 Decembrie 2019
16 dec.


Călin RecheaFEDERAL RESERVE LANSEAZĂ O OPERAŢIUNE MONETARĂ FĂRĂ PRECEDENTSă curgă-n valuri trilioanele!2
16 dec. Călin Rechea


MFP a retras 75 de milioane de lei suplimentar licitaţiei de joi
13 dec. A.I.G.


MACRO NEWSLETTER-13 Decembrie 2019
13 dec.


Majorarea pensiilor va duce deficitul bugetar al ţării peste limita UE
12 dec. A.I.G.


BCE şi-a revizuit estimările privind creşterea economică în zona euro pe fondul războiului comercial
12 dec. A.I.G.


Scăderea producţiei industriale a accelerat în octombrie1
12 dec. F.D.


ÎN NOIEMBRIE 2019,Inflaţia a urcat cu 3,8%, în ritm anual
12 dec. R.R.


Călin RecheaCând va apărea luminiţa de la capătul tunelului pentru industria Germaniei?
12 dec. Călin Rechea


MACRO NEWSLETTER-12 Decembrie 2019
12 dec.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.