PREMIERUL POLONIEI:

"Companiile farmaceutice care au folosit fonduri publice ar trebui să împărtăşească brevetele de vaccinuri împotriva COVID-19"

26 feb. 14:40 Internaţional
J.P.
"Companiile farmaceutice care au folosit fonduri publice ar trebui să împărtăşească brevetele de vaccinuri împotriva COVID-19"

Companiile farmaceutice care au folosit fonduri publice pentru a-şi dezvolta vaccinurile împotriva COVID-19 ar trebui să împărtăşească brevetele cu firmele care ar putea iniţia instantaneu producţia de astfel de seruri, a afirmat vineri premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, potrivit DPA, relatează Agerpres.

"Banii care au fost cheltuiţi în comun pe acest obiectiv au ajuns la oameni de ştiinţă şi la companii farmaceutice. Iar acum se pare că sunt în urmă cu producţia sau că vaccinurile sunt trimise în afara UE de la fabrici de producţie europene", a scris Morawiecki într-o postare pe reţelele de socializare.

"Sănătatea şi viaţa cetăţenilor noştri sunt prea importante pentru a fi sacrificate de dragul unor rezultate financiare mai bune pentru câteva firme", a spus el.

Morawiecki a mai declarat că, la summitul UE de joi, a înaintat o propunere pentru distribuirea brevetelor.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a clarificat apoi că firmele farmaceutice ar fi compensate pentru aceste transferuri de brevete.

La sfârşitul lunii ianuarie, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a ameninţat companiile farmaceutice cu măsuri din partea Comisiei Europene dacă întârzierile în livrările de vaccinuri vor continua.

Articolul 122 din Tratatul UE permite adoptarea de măsuri de urgenţă "dacă apar dificultăţi majore în livrarea anumitor produse".

Potrivit unui oficial al UE, ţările membre ar putea oferi Comisiei Europene dreptul de a decide adoptarea unor măsuri excepţionale.

De exemplu, Comisia ar putea emite licenţe obligatorii unor companii, permiţând şi altor producători să dezvolte un vaccin.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

SERVICIILE DE INFORMAŢII AMERICANE:''Moscova nu vrea un conflict direct cu SUA''9
13 apr. G.U.


Bursele europene au închis în creştere
13 apr. G.U.


Comisia Europeană cere explicaţii companiei Johnson & Johnson pentru amânarea livrării vaccinului
13 apr. G.U.


Ungaria a vaccinat peste 30% din populaţie cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19
13 apr. J.P.


Autorităţile medicale din SUA recomandă suspendarea vacinării cu Johnson&Johnson
13 apr. S.B.


OPPO, Vodafone, Qualcomm şi Ericsson lansează prima reţea comercială 5G din Europa
13 apr. S.B.


Bursele europene au închis mixt
13 apr. J.P.


GERMANIA:Guvernul Merkel adoptă o înăsprire a legii anticovid2
13 apr. S.B.


Turcia şi Libia îşi reiterează susţinerea faţă de acordul de delimitare maritimă în estul Mediteranei
13 apr. S.B.


Moscova atenţionează SUA să stea departe de Rusia şi de Crimeea2
13 apr. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.