PREŞEDINTELE BCE:

''Suntem pregătiţi cu noi măsuri de stimulare, dacă va fi necesar''

29 sep. 09:28 Macroeconomie
G.U.
''Suntem pregătiţi cu noi măsuri de stimulare, dacă va fi necesar''

Stimulentele monetare ale Băncii Centrale Europene au ajutat la stabilizarea economiei, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), iar instituţia este pregătită să adopte noi măsuri dacă va fi necesar, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit AP şi Reuters, conform Agerpres.

"Criza de sănătate publică va continua să afecteze activitatea economică şi reprezintă un risc semnificativ la adresa perspectivelor economice", le-a spus Lagarde membrilor Comitetului economic şi monetar din Parlamentul European.

"BCE continuă să fie pregătită să-şi ajusteze toate instrumentele, după caz. Programul de achiziţii de titluri de stat (PEPP), în valoare de 1.350 miliarde de euro, a avut un impact major în stabilizarea pieţelor şi a economiei, în contextul şocului provocat de efectele pandemiei", a explicat şeful BCE.

Totuşi, a adăugat oficialul, inflaţia continuă să se îndepărteze de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei.

De asemenea, a apreciat Christine Lagarde, dezacordurile în cadrul Consiliului guvernatorilor BCE sunt normale şi benefice. În ultima perioadă au sporit divergenţele în rândul "gardienilor euro" privind modul în care BCE sprijină economia în perioada pandemiei.

"Nu sunt foarte îngrijorată de faptul că oamenii pot avea uşoare diferenţe de opinie şi de viziune. Sunt pentru consens, dar îl poţi obţine numai dacă opiniile sunt puţin diferite în rândul membrilor", a explicat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Oficialul a adăugat: "Nu încurajez dezacordurile masive, dar cred că opiniile diferite şi discuţiile sunt benefice în rândul membrilor Consiliului guvernatorilor BCE".


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA a crescut în septembrie cu un punct procentual
26 oct. A.B.


INDICATORII PMI:Scenariul unei recesiuni în W se conturează tot mai mult în zona Euro3
26 oct. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER 26 Octombrie 2020
26 oct.


ANALIZĂ SĂPTĂMÂNALĂCosturile de finanţare pe termen lung ale statului continuă să scadă
26 oct. Mihai Gongoroi


DAN ARMEANU, ASF:"Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro"
23 oct. A.P.


Guvernul a aprobat eşalonarea datoriilor restante de la declanşarea stării de urgenţă
23 oct. G.U.


LA DOAR 10 MINUTE DE LA LANSAREA APLICAŢIEI7.000 de IMM-uri au aplicat să acceseze granturile pentru capital de lucru1
23 oct.


Călin RecheaEconomiile emergente au intrat sub spectrul "buclei distrugerii" dintre bănci şi state6
23 oct. Călin Rechea


IMM-urile, în prima linie pe frontul pandemiei24
23 oct. Emilia Olescu


MATTHEW SHERWOOD, ECONOMIST:"România va reveni la nivelul economic pre-criză în 2022"
23 oct. M.G.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.