Preţul cuprului a urcat cu peste 30% anul trecut

11 ian. Materii Prime
A.V.
Preţul cuprului a urcat cu peste 30% anul trecut

Analiştii anticipează că tendinţa de creştere a cotaţiei metalului industrial se va menţine în 2018 

Preţul cuprului a încheiat cu un avans semnificativ anul trecut, iar analiştii anticipează că tendinţa de creştere a cotaţiei se va menţine şi în anul curent datorită aşteptărilor legate de expansiunea economiei mondiale, care va alimenta cererea de metale de bază din partea sectorului industrial.

Preţul futures al cuprului a urcat cu 31% în 2017, pe piaţa din Londra, ajungând la un nivel care nu a mai fost înregistrat din ianuarie 2014. Acest vârf a fost înregistrat în data de 28 decembrie: 7.312,50 dolari tona, potrivit cifrelor Reuters. La data de 9 ianuarie, preţul cuprului cu livrare la trei luni trecea de 7.136 dolari tona la Bursa Metalelor din Londra.

Totodată, preţul cuprului tranzacţionat pe piaţa americană a încheiat 2017 cu 3,286 dolari livra (o livră = aproximativ 500 grame), preţ care indică un câştig anual de 31,5%. Ieri dimineaţă, o livră de cupru cu livrare în martie avea un preţ de circa 3,26 dolari la Comex New York.

Analiştii Bank of America Merril Lynch sunt de părere că, în condiţiile economice actuale, respectiv în baza cererii din China, dar şi din alte ţări, 2018 va fi un an în care "cuprul va străluci". Aceştia estimează, conform Financial Times, că preţul cuprului tranzacţionat la Londra va avea un preţ de 7.700 dolari tona la mijlocul lui 2018.

"China nu mai este singurul motor al dinamicii metalelor industriale", spune Michael Widmer, strateg în cadrul Bank of America Merril Lynch. Acesta adaugă: "În condiţiile în care creşterea din SUA şi cea globală vor fi susţinute, preţurile metalelor industriale vor fi influenţate în mod pozitiv".

Şi analiştii BNP Paribas susţin că preţurile metalelor vor fi susţinute de nevoia de investiţii în infrastructură, care nu vor fi efectuate doar în ţările în curs de industrializare.

"Există un necesar enorm de renovare în ţările dezvoltate", subliniază specialiştii BNP, adăugând că, în acelaşi timp, infrastructura şi urbanizarea pe pieţele emergente sunt esenţiale pentru realizarea etapei viitoare de expansiune.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 450 lei/MWh
19 oct. R.R.


PZU:Preţul maxim al energiei electrice - 461,52 lei/MWh
18 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 503,13 lei/MWh
17 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 521,81 lei/MWh
16 oct. R.R.


ESTIMARE SAXO BANK:"1.300 dolari/uncia de aur, la finalul anului"
16 oct. Andrei Iacomi


INS (2017):Produţia agricolă a valorat aproximativ 78,5 miliarde de lei
15 oct. V.D.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 361,36 lei/MWh
15 oct. R.R.


INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICĂ (INS): Producţia industrială a crescut cu 4,5%, la opt luni
13 oct. F.B.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 395,60 lei/MWh
12 oct. R.R.


PZU: Preţul maxim al energiei electrice - 409,05 lei/MWh
11 oct. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.