Preţul petrolului Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani 1

05 ian. 2018 Materii Prime
A.V.
Preţul petrolului Brent, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

Analiştii anticipează că, la finele lui 2018, cotaţia ţiţeiului va fi de 80 de dolari barilul 

Cotaţia futures a petrolului Brent, tranzacţionat pe piaţa europeană, a ajuns, ieri, la cel mai ridicat nivel al ultimilor trei ani - 68,27 dolari/baril, din cauza unor manifestaţii antiguvernamentale din Iran, care au generat temeri legate de livrările din ţară. În plus, o influenţă a avut-o faptul că vremea rece din SUA susţine cererea de profil.

În opinia analiştilor, preţul ţiţeiului va ajunge, în curând, la 70 de dolari barilul, respectiv la 80 de dolari barilul la finele lui 2018, ca urmare a reducerii producţiei din domeniu (prin acordul dintre marii producători). Preţul petrolului nu a mai atins 80 de dolari barilul din noiembrie 2014.

Conform specialiştilor, 2018 ar putea fi unul de revenire pentru preţurile materiilor prime.

Ieri, la ICE Futures Europe din Londra, după ce a atins nivelul mai sus menţionat, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a coborât la 67,81 dolari/baril, nivel cu 0,04% mai mic faţă de ziua anterioară. Tot ieri, la New York Mercantile Exchange, cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie era de 61,79 dolari barilul la ora locală 10.42, cu 0,3% mai mare faţă de sesiunea de miercuri.

Începând 2018 cu un nivel de peste 60 de dolari/baril, preţul petrolului a consemnat cel mai solid start de an calendaristic de după 2014.

Wood Mackenzie: "Cheltuielile de explorare ale marilor companii petroliere vor scădea anul acesta"

În pofida faptului că preţul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, marile companii petroliere ezită să majoreze sumele pentru căutarea de noi resurse, în condiţiile în care menţinerea disciplinei în materie de cheltuieli prevalează în faţa speranţei unor noi descoperiri, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit unui raport al firmei de consultanţă Wood Mackenzie, 2018 va fi al cincilea an consecutiv în care giganţii petrolieri precum Exxon Mobil, Royal Dutch Shell sau Total vor reduce chletuielile pentru explorarea de petrol şi gaze, în pofida urgenţei de înlocuire a rezervelor după mai mulţi ani de investiţii reduse. Wood Mackenzie estimează că, în 2018, cheltuielile globale pentru explorare vor fi cu 7% mai mici decât în 2017, respectiv de 37 miliarde de dolari, şi cu 60% mai mici decât vârful atins în anul 2014. Marile companii petroliere vor reduce, colectiv, cheltuielile pentru explorare cu 4% în acest an şi vor fi responsabile pentru a zecea parte din investiţiile în producţia de petrol şi gaze, sector cunoscut sub denumirea de upstream.

"Acesta ar putea fi noul normal, iar zilele în care la fiecare şase sau şapte dolari un dolar mergea spre explorare fiind în trecut", subliniază raportul Wood Mackenzie.

Colapsul preţului petrolului în 2014 a dus la reducerea cheltuielilor pentru sectorul upstream, însă companiile petroliere trebuie totuşi să găsească noi resurse pe măsură ce rezervele se epuizează.

De menţionat că rata de succes a operaţiunilor de explorare a scăzut de la 40% la 35% în ultimul deceniu, ceea ce scoate în evidenţă importanţa achiziţiilor ca o alternativă, mai costisitoare, la creşterea resurselor.

"Cheltuielile pentru explorare vor rămâne reduse, ceea ce sugerează nevoia de mai multe fuziuni şi achiziţii", susţin analiştii de la RBC Capital Markets. Potrivit acestora marile companii petroliere care au cheltuit peste 30 de miliarde de dolari pentru achiziţii în 2017, vor continua să facă achiziţii în zonele în care operează deja chiar dacă pe segmentul upstream fereastra de oportunitate pentru fuziuni şi achiziţii începe să se închidă.

Stocurile de petrol brut din Statele Unite au scăzut cu 5 milioane de barili în săptămâna încheiată în 29 decembrie, ajungând la 427,8 milioane de barili, conform American Petroleum Institute.


Opinia cititorului: 1
1.   90/dolari/baril
mesaj trimis de ForecastMan în data de 05.01.2018, 05:36

Cotatia futures a petrolului Brent va atinge la final de an un nivel superior lui 90 dolari/baril...

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 585 lei/MWh
22 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a crescut cu 8,79%
22 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 650 lei/MWh
21 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale stagnează la 132 lei/MWh
21 ian. R.R.


TRANSELECTRICA ŞI OPCOM:Ţara noastră importă energie de peste 1.800 MW1
18 ian. T.A.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 505,82 lei/MWh
18 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 0,74%
18 ian. R.R.


Preţul energiei pe bursă, în scădere cu 26%
17 ian. A.T.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 650 lei/MWh
17 ian. R.R.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOARE DE GAZE NATURALE (PZU-GN)Preţul de închidere al gazelor naturale a scăzut cu 0,74%
17 ian. R.R.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.