Preţurile petrolului se îndreaptă spre cel mai mare declin din ultimii 29 de ani 1

09 mar. 11:41 Materii Prime
M.A.
Preţurile petrolului se îndreaptă spre cel mai mare declin din ultimii 29 de ani

Preţurile petrolului s-au prăbuşit, luni, pierzând peste un sfert din valoare, îndreptându-se spre cel mai mare declin consemnat într-o singură zi din ultimii 29 de ani, după ce Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor pe o piaţă deja afectată de impactul epidemiei de coronavirus asupra cererii la nivel global, transmite Reuters.

Arabia Saudită a redus preţurile oficiale de vânzare ale petrolului şi a făcut planuri pentru creşterea livrărilor de ţiţei de luna viitoare. Decizia a fost luată în urma refuzului Rusiei de a restrânge şi mai mult livrările aşa cum a propus OPEC pentru a stabiliza pieţele.

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referinţă la Londra, erau la ora 06:50 GMT (08:50 ora locală) în declin cu 11,81 dolari, respectiv cu 26%, la 33,46 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor preţul a coborât la 31,02 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins din 12 februarie 2016. Petrolul Brent este pe care să înregistreze cel mai grav declin zilnic din 17 ianuarie 1991, când preţurile au scăzut la începutul primului Război din Golf.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) înregistrează o scădere a preţului de 11,48 dolari, respectiv de 28%, la 29,8 dolari pe baril, după ce atins 27,34 dolari pe baril, de asemenea cel mai redus nivel din 12 februarie 2016. Preţul petrolului WTI se îndreaptă la spre cel mai grav declin din istoria sa, care l-ar depăşi pe cel de 33% consemnat în ianuarie 1991.

"Perioada acestui mediu de preţuri scăzute ar trebui să fie limitată la câteva luni, dacă impactul virusului pe piaţa mondială şi asupra încrederii consumatorilor nu va declanşa viitoarea recesiune", a spus Keith Barnett, vicepreşedinte pentru analize strategice la firma ARM Energy din Houston.

Disensiunile din cadrul aşa-numitului OPEC+, format din OPEC plus alţi producători, inclusiv Rusia, au pus capăt cooperării din ultimii trei ani pentru susţinerea pieţei.

Arabia Saudită doreşte să crească producţia de petrol la peste 10 milioane de barili pe zi, din aprilie, după încheierea actualului acord de limitare a livrărilor, la sfârşitul lunii martie, au declarat două surse apropiate situaţiei.

Saudiţii au redus weekendul trecut preţurile oficiale de vânzare a petrolului din luna aprilie, pentru toate tipurile de ţiţei şi către toate destinaţiile, cu 6-8 dolari pe baril.

Între timp, măsurile luate de China pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus au perturbat economia celei de-a doua mari economii a lumii şi au redus livrările de petrol către cel mai mare importator de ţiţei din lume. Iar răspândirea virusului în alte economii majore, cum ar fi Italia şi Coreea de Sud, şi numărul tot mai mare de cazuri din Statele Unite au amplificat îngrijorările că cererea de petrol va scădea în acest an, transmite News.ro.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 09.03.2020, 16:52

Gata arabetii au gasit vinovatul de serviciu Rusia si Iran....Nici nu ma asteptam altfel. Puteau sa nominalizeze si Venezuela ca asa le indica Unchiul Sam....ramin ei in curul gol daca creste productia de automobile electrice.

Articole din aceeaşi secţiune

Materii Prime

SUSŢINUTE DE REDRESAREA CERERII ŞI REDUCEREA LIVRĂRILOR PRODUCĂTORILORPreţurile petrolului au încheiat luna mai cu aprecieri istorice2
30 mai. A.I.A.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 199 lei/MWh
29 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 186,49 lei/MWh
27 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 248 lei/MWh
25 mai. E.O.


PREVIZIUNI IHS MARKIT:Cotaţiile materiilor prime vor atinge pragul de jos
22 mai. Alina Vasiescu


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 218,83 lei/MWh
22 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 209 lei/MWh
21 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 167,86 lei/MWh
14 mai. E.O.


PIAŢA PENTRU ZIUA URMĂTOAREPreţul maxim al energiei electrice - 273,45 lei/MWh
13 mai. E.O.


Arabia Saudită se angajează să reducă producţia de petrol cu un milion barili pe zi
12 mai. I.M.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.