Prezenţa la Jocurile Olimpice de iarnă, negociată politic

08 ian. Sport
OCTAVIAN DAN
Prezenţa la Jocurile Olimpice de iarnă, negociată politic

Jocurile Olimpice de iarnă, care vor fi găzduite de localitatea Pyeonchang din Coreea de Sud, au pus la grea încercare diplomaţii din întreaga lume. Chiar dacă la nivel de teorie politicul nu interferează cu sportul, în practică lucrurile sunt mult mai nuanţate, de multe ori, deciziile guvernelor afectând puternic activitatea sportivă. După vestea proastă legată de suspendarea Rusiei, din cauza problemelor cu dopajul, însoţită şi de un alai de declaraţii politice de la cel mai înalt nivel, a venit şi o veste bună: Coreea de Nord a acceptat propunerea sud-coreeană de a purta discuţii pe 9 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al Unificării, Baek Tae-Hyun, a declarat că aceste discuţii vor aborda în principal Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, care se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, şi "chestiunea îmbunătăţirii relaţiilor intercoreene". Întâlnirea va avea loc la Panmunjom, satul de la frontiera celor două ţări unde a fost semnat armistiţiul în războiul din Coreea (1950-1953). Există semnale că regimul de la Phenian va accepta să trimită sportivi la aceste jocuri, dar cu unele condiţii.

Acesta este un mare pas înainte în vederea normalizării relaţiilor dintre cele două ţări, după doi ani de tensiune maximă, perioadă în care Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare şi şi-a sporit numărul încercărilor de lansare a rachetelor balistice. În plus, cele două state coreene şi-au repus în funcţiune, săptămâna trecută, legătura telefonică, tăiată din 2016. În acelaşi context trebuie menţionat că Washingtonul şi Seulul au convenit să-şi amâne manevrele militare prevăzute în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă.

A XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă va avea loc în perioada 9 - 25 februarie 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud. Va fi prima ediţie organizată pe teritoriul Asiei continentale. Pyeongchang a fost ales ca oraş-gazdă pe data de 6 iulie 2011, celelalte două candidate pentru găzduirea acestei ediţii fiind Annecy (Franţa) şi Munchen (Germania). Pyeonchang a câştigat după a treia încercare, eşuând în trecut în faţa oraşelor Vancouver (Canada) şi Soci (Rusia). Pyeonchang este al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo (Japonia) în 1972 şi Nagano în 1998 (Japonia). Aceasta este prima ediţie a jocurilor de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud, după Olimpiada de vară din 1988, care a avut loc în Seul. La JO vor fi incluse 102 evenimente sportive la 15 discipline din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Organizatorii au prezentat la sfârşitul anului trecut uniformele pe care le vor purta gazdele în timpul festivităţilor de premiere, podiumul, tava pentru premii şi darurile care vor fi oferite medaliaţilor. De asemenea, a fost audiată coloana sonoră pe care se vor efectua premierile în cadrul celor 103 ceremonii ale întrecerilor olimpice. În loc de flori, medaliaţii vor primi o păpuşă-mascotă Soohorang, care va purta o pălarie de aur, argint sau bronz, şi o floare de hârtie cunoscută sub numele de uhsahwa. Listele complete cu sportivii calificaţi la PyeongChang 2018 vor fi afişate după data de 22 ianuarie 2018.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

Halep rămâne numărul 1 până în 2019
16 oct.


Fotbalul autohton are, în sfârşit, viitor
16 oct. D.N.


UEFA a mărit premiile pentru Liga Naţiunilor
12 oct.


Primul Complex Sportiv Naţional, creat după o pauză de 18 ani
12 oct. D.N.


Excentricul Mourinho, 500.000 lire sterline pentru cazarea la hotel
11 oct. O.D.


LIGA NAŢIUNILORPrima victorie este căutată la Vilnius
11 oct. D.N.


Vânzarea unui simbol: 670 milioane euro pentru stadionul Wembley
01 oct. O.D.


Modrici, premiat de FIFA, condamnat de justiţia spaniolă
26 sep. D.N.


FOTBAL ŞI BANIStrategia pentru alegerile UEFA, stabilită la Bucureşti
24 sep. O.D.


Handbalul nostru intră în era criptomonedelor
20 sep. C.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.