PRIMARUL IAŞIULUI MIHAI CHIRICA, LA CONFERINŢA PACTUL PENTRU MUNCĂ:

"Lipsa resursei umane - realitatea României de astăzi" 1

20 sep. 10:20 Companii
E.O.
Mihai Chirica
Mihai Chirica

Un sistem educaţional bazat pe cererea reală de forţă de muncă corelată cu nevoile pieţei, programe de reconversie profesională şi de calificare, necesitatea învăţământului dual profesional conectat la realităţile şi dinamica economiei, eliminarea concurenţei dintre stat şi privat în ceea ce priveşte remunerarea angajaţilor, măsurile necesare pentru întoarcerea românilor care lucrează în străinătate au fost doar câteva dintre temele abordate de participanţii la cea de-a doua conferintă "Pactul pentru Muncă", care a avut loc ieri, la Iaşi.

Organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, întâlnirea oamenilor de afaceri cu reprezentanţii Executivului şi ai autorităţii locale a dus la creionarea unor soluţii pe termen scurt şi mediu, pentru realizarea unui climat concurenţial antreprenorial, dar şi la identificarea modalităţilor de reducere a crizei de forţă de muncă, care s-a conturat din ce în ce mai pregnant în ultimii ani şi care poate duce chiar şi la un blocaj economic.

Cristina Chiriac, preşedintele CONAF şi iniţiatorul Pactului pentru Muncă, subliniază: "Două entităţi patronale din România şi-au dat mâna pentru a rezolva o problemă extrem de importantă şi pentru a o ridica la nivelul opiniei publice. Încercăm să identificăm cele mai bune soluţii şi să nu mai peticim, aşa cum se întâmplă şi cu autostrăzile din România. Încercăm să construim pe termen mediu şi lung o autostradă împreună cu reprezentanţii Guvernului, cu autorităţile locale, astfel încât România, în anul 2030, să aibă forţă de muncă calificată pe toate palierele care contribuie activ la dezvoltarea sănătoasă a economiei româneşti".

Radu Căprău, Vicepreşedinte al Confederaţiei Patronale Concordia, din partea FPPG, a propus ca soluţie imediată adaptarea la realităţile economice a curriculei scolare. Sondajele arată că, în acest moment, tinerii care finalizează studiile sunt insuficient de pregătiţi pentru nevoile actuale ale pieţei muncii din România. Totodată, acesta e de părere că, "pentru a fi performanţi avem nevoie de un mediu de lucru stabil, antreprenori dedicaţi şi implicaţi, muncă recompensată şi performanţă. Acesta este mediul general de care au nevoie angajaţii pentru a fi motivaţi".

Pentru Marius Budăi, Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, resursa umană este cea mai importantă componentă a pieţei muncii. Reprezentantul Executivului este de părere că succesul rezolvării deficitului forţei de muncă vine în urma unui efort comun între Guvern, patronate şi sindicate. "Dacă mediul de afaceri şi guvernantii vor conştientiza că resursa umană este cea mai importantă, cu siguranţă va creşte şi randamentul muncii. Pentru mine, resursa umană este cea mai importantă", a concluzionat ministrul de resort.

În ceea ce priveşte educaţia, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale precizează că există deja clase de învăţămant dual şi profesional, dar că ministerul este de accord să mărească plaja dacă societăţile comerciale solicită acest lucru. Referitor la importul de forţă de muncă NON-UE, ofic ialul a anunţat că se lucrează la simplificarea legislaţiei în acest sens şi că aşteaptă propuneri din partea antreprenorilor. Domnia sa a comunicat că, ieri, a fost adoptată o Ordonanţă de Guvern privind încurajarea românilor care lucrează în diaspora de a se întoarce acasă.

Pe lângă intenţiile de susţinere a Pactului pentru Muncă, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a vorbit despre inechităţile dintre salariile celor care lucrează în zona bugetară. El susţine că trebuie să facem diferenţa dintre sectorul de stat productiv şi neproductiv:

"E foarte bine că s-au dat salarii mari medicilor, dar nu e bine ca cei care consumă PIB-ul României să aibă salarii mai mari decât cei care produc PIB-ul României. Dacă vorbim despre un pact, înseamnă că suntem într-o stare de război. Şi nu este o glumă. Suntem într-o stare de război cu noi înşine si trebuie să rezolvăm acestă situaţie. E bine că am început să ne dăm seama care este realitatea României de astăzi - lipsa resursei umane. Şi funcţionarul este un om care munceşte, dar nu de fiecare dată reuşim să punem omul potrivit la locul potrivit".

Indiferent de domeniul de activitate, fie că sunt din zona construcţiilor, IT, servicii, industria farmaceutică sau a confecţiilor, oamenii de afaceri prezenţi la conferinţa de la Iaşi au fost de acord că deficitul forţei de muncă reprezintă una dintre problemele majore cu care se confruntă companiile.

"Nu oamenii sunt de vină, ci sistemele din companii. Trebuie să le facem să fie competitive, performante, să evaluăm corect oamenii, să câştige mai bine, iar firmele să se dezvolte. Asta ţine şi de noi antreprenorii", sustine Bogdan Piţigoi, fondator şi preşedinte al Tester Grup.

Doina Cepalis, fondatorul şi directorul general Te-Rox Paşcani, face un apel către executiv, pentru a veni în sprijinul antreprenorilor: "Ca să intri într-o piaţă globală, trebuie să inovezi, sa susţii! În 2006, am pierdut totul, am luat-o de la capăt şi am reconstruit compania de la zero, singură. Sunt prezentă în atâtea ţări. Peste tot există subvenţii şi facilităţi pentru situaţii critice, pentru export; noi nu avem aşa ceva".

În cadrul conferinţei de la Iaşi a fost prezentat şi studiul privind mediul antreprenorial din România, realizat de Novel Research pentru CONAF şi FPPG. Potrivit cercetării realizată pe un eşantion de 1014 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, 7 procente dintre angajaţii cu normă întreagă au surse alternative de venit, aceştia fiind în majoritatea lor venituri obţinute ca liber profesionişti. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului şi deciziilor, precum şi satisfacţia personală sunt principale motivaţii ale antreprenoriatului. Mai mult decât atât, 6% dintre respondenţi intenţionează să plece în străinătate, în următorul an. Lipsa perspectivelor financiare şi profesionale, precum şi şansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive ale emigrării.

La conferinţa de la Iaşi au prezente, pe lânga participantii la dezbatere, peste 150 de persoane, antreprenori, manageri, reprezentanţi ai angajaţilor.

Concluziile discuţiilor se vor concretiza într-un Memorandum of Understanding, agreat de toţi participanţii la dezbateri. Documentul va reprezenta punctul de plecare în negocierea cu decidenţii locali şi naţionali, pentru a stabili modalităţile de îmbunătăţire a legislatiei şi, implicit, a condiţiilor de pe piata muncii din România şi va fi prezentat în cadrul Galei Antreprenorului din România, care urmează să aibă loc în 30 septembrie, la Bucuresti.

Conferinţa de la Iaşi a venit după cea care a avut loc în Cluj Napoca, în data de 11 septembrie.

Seria acestor evenimente va continua şi în anul 2020, căpătând altă dimensiune prin implicarea mediului politic, patronal şi de afaceri.

Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de We în data de 20.09.2019, 19:16

Daca voi credeti ca noi credem inseamna ca ne mintim intre noi :))

Prost sa fii sa vii sa muncesti pe 700 de euro in timp ce statu acorda beneficii nenumarate firmelor si patronatelor , realitatea de azi se schimba mai repede decat cea de ieri si voi doar vorbiti vorbe...  

Articole din aceeaşi secţiune

Companii

OVIDIU DEMETRESCU TRAGE UN NOU SEMNAL DE ALARMĂLipsa investiţiilor - cangrena sistemului energetic
17 oct. A consemnat EMILIA OLESCU


DE IERIToate plăţile cu produsele Sodexo pot fi făcute cu smartphone-ul
17 oct. E.O.


CU 26% MAI MULT ÎN PRIMELE TREI TRIMESTRE DIN 2019 FAŢĂ DE ACEEAŞI PERIOADĂ A ANULUI TRECUTHuawei a livrat peste 185 milioane de smartphone-uri
17 oct. F.A.


Transelectrica a numit un nou preşedinte interimar al directoratului companiei
17 oct. R.R.


Vivenda Residencias - un ansamblu cu 1400 de apartamente
17 oct. EMILIA OLESCU


Transelectrica a decis prelungirea cu două luni a mandatului actualului şef al companiei
16 oct. V.I.


KASPERSKY LAB:Peste 100 de milioane de atacuri asupra dispozitivelor inteligente detectate în primul semestru
16 oct. I.D.


CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ / RADU VIŢELAR, ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE VACI:"Tinerii fermieri trebuie stimulaţi să se întoarcă în România"
16 oct. R.R.


CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ / MARIAN VIŞU ILIESCU, LAPAR:"Este nevoie de instalarea tinerilor fermieri în mediul rural"
16 oct. Emilia Olescu


CONFERINŢA AFACERI ÎN AGRICULTURĂ / CLAUDIU COADĂ, AFIR:"Implementarea proiectelor prin PNDR - în viteză maximă"
16 oct. Emilia Olescu

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.