Probleme "academice": Nobelul pentru Literatură nu se decernează în 2018

07 mai. Cultură
O.D.

Premiul Nobel pentru Literatură nu va fi decernat anul acesta, au decis membrii Academiei Suedeze. Valul care a scos la lumină toate mizeriile legate de hărţuirea sexuală a femeilor a atins şi Academia Suedeză.

Decizia, una fărăr precedent, a fost luată de Academia Suedeză ca urmare a scandalului privind hărţuiri sexuale cu care se confruntă forul. "Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din 2018 va fi desemnat şi anunţat în acelaşi timp cu laureatul din 2019", a anunţat instituţia într-un comunicat.

Problemele sunt oarecum indirecte şi afectează instituţia din noiembrie 2017, dată la care cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care afirmau că au fost hărţuite sexual de Jean-Claude Arnault, căsătorit cu academiciana Katarina Fristenson. Ca urmare a scandalului, Katarina Fristenson a decis să se retragă. Au urmat mai multe "demisii" (statutul actual al forului nu permite demisia membrilor aleşi pe viaţă, ei pot lăsa însă fotoliile goale), şapte din cei 18 membrii ai Academiei Suedeze au anunţat că renunţă la această demnitate, acelaşi lucru l-a făcut şi secretarul permanent, Sara Danius. În urma acestor plecări s-a redus la 11 numărul academicienilor activi. Statutul prevede prezenţa în Academie a 12 aleşi, astfel că acum nu poate funcţiona. Potrivit Le Monde, regelui Carl Gustaf îi revine misiunea de a modifica regulile şi este pregătit să o facă pentru a scoate instituţia din impas.

Instituţia s-a adresat biroului de avocatură Hammarskiöld & Co pentru a investiga învinuirile: "Investigaţia a dezvăluit comportament inacceptabil într-o formă nedorită intim care a avut loc într-adevăr, însă vestea nu a fost transmisă în Academie. Academia nu a ştiut nimic în legătură cu ceea ce ar putea fi descris ca abuz sexual. Reputaţia Premiului Nobel pentru Literatură a avut mult de suferit în urma scandalului din jurul Academiei".

În sânul Academiei au existat mai multe disensiuni cu privire la modul în care instituţia ar trebui să răspundă la acuzaţiile formulate împotriva poetei Katarina Frostenson şi a soţului său, Jean-Claude Arnault.

Pe de altă parte, la sfârşitul lunii trecute, parchetul pentru infracţiuni financiare din Suedia a anunţat că a deschis o anchetă care are legătură cu Academia Suedeză. Conţinutul anchetei este confidenţial. Cu toate acestea un anunţ al Academiei lasă să se întrevadă despre ce este vorba în dosar. Instituţia a transmis anchetatorilor concluziile unei investigaţii interne referitoare la plata unor subvenţii către "Forum", un spaţiu expoziţional înfiinţat şi condus de Jean-Claude Arnault, bărbatul bănuit de agresiuni sexuale.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Cultură

Recoltă consistentă de medalii la Olimpiadele de Informatică
19 iul. O.D.


Ştiinţele sociale, preferate de tineri2
16 iul. George Marinescu


BACALAUREATA doua "extragere"
11 iul. O.D.


BACALAUREATContestaţiile au mai adus 2 procente
10 iul. O.D.


A învăţa înseamnă a căuta mereu să ştii ceea ce nu ştii
05 iul. GHEORGHE PIPEREA


BACALAUREATCifre multe, satisfacţii mai puţine2
05 iul. O.D.


Intrarea la liceu, faza pe fişe şi tabele!
02 iul. O.D.


Academia Română are opt membri noi2
29 iun. O.D.


MIHAELA SAVU, CÂŞTIGĂTOAREA CONCURSULUI "CEL MAI FRUMOS COSTUM TRADIŢIONAL ROMÂNESC", ORGANIZAT DE ASOCIAŢIA TADEU:"Nu toate cămăşile care sclipesc sunt valoroase"
29 iun. A consemnat Emilia Olescu


GRATUITĂŢI ŞI NERVIStudenţii se plâng că nu îşi pot lua bilete de tren online2
26 iun. O.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.