Gala BURSA 2018

PROBLEME ÎN COALIŢIE

ALDE vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor

08 nov. Politică
GHEORGHE IORGOVEANU
ALDE vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor

Deputaţii ALDE au votat, ieri, în plen, în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, în ciuda dorinţei colegilor social-democraţi ca edilii să fie aleşi dintr-un singur tur. Varujan Vosganian, vicepreşedintele ALDE a spus că el şi colegii săi nu vor să rupă coaliţia de guvernare, dar la această lege au un alt punct de vedere faţă de social-democraţi.

Proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat la votul final în plenul Camerei Deputaţilor, cu propunere de respingere. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că proiectul a fost retrimis pentru dezbatere la comisiile de specialitate, urmând ca legea să revină la vot final în plen.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat că social-democraţii nu vor ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin. El s-a adresat celor din opoziţie, care sus-ţin acest proiect: "Vă batem la locale de nu vă vedeţi. Nu mai bine vă găsiţi oameni buni să ne bateţi indiferent de alegeri?".

Deputatul Varujan Vosganian a declarat, în plen, că ALDE a votat în bloc împotriva respingerii legii şi a anunţat că formaţiunea politică din care face parte vrea ca primarii să îşi obţină mandatul în urma a două tururi de scrutin. Vosganian a menţionat: "Grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi. Asta nu înseamnă că avem divergenţe cu PSD sau că vrem să rupem coaliţia, pentru că în programul de guvernare nu am avut nicio precizare cu privire la această temă, astfel că rămâ-ne la îndemâna fiecărui grup parlamentar. Ce-ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru preşedintele Româ-niei din 1990 încoace?".

Este pentru a doua oară când deputaţii ALDE îi pun în încurcătură pe cei de la PSD. Prima dată s-a întâmplat când legea offshore a intrat în plenul Camerei Deputaţilor pentru prima dată în sesiunea din această toamnă, la începutul lunii octombrie. Atunci parlamentarii ALDE s-au opus proiectului modificat de social-democraţi, iar legea a fost retrimisă la comisii, pentru două săptămâni, timp în care s-a ajuns la un consens politic inclusiv cu deputaţii opoziţiei parlamentare, după care legea a trecut de plenul Camerei în 24 octombrie.

Şi în cazul legii offshore, şi în cazul actualului proiect privind alegerile locale, Camera Deputaţilor este for decizional.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

Lucian Şova: Greva de la metrou, ilegală
14 nov. Teona Tomoiagă, George Marinescu


Noua conducere a ASF - validată1
14 nov. E.M.


USR şi Mişcarea România Împreună cer alegeri anticipate
14 nov. V.D.


Florin Iordache, gesturi obscene către Opoziţie
14 nov. E.A.


TUDOREL TOADER:Raportul MCV are iz politic şi multe interese1
14 nov. E.M.


FLORIN IORDACHE:"Criticile aduse României prin MCV sunt anormale"1
14 nov. A.P.


DACIAN CIOLOŞ:"Europa este şi casa noastră, dacă nu-i dăm foc"2
14 nov. P.E.


OUG privind investigarea infracţiunilor din Justiţie, adoptată
14 nov. E.M.


KELEMEN HUNOR: Orice observaţie din MCV trebuie luată în serios
14 nov. P.E.


Tăriceanu studiază dosarul de la DNA la Comisia juridică
14 nov. P.E.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.