PROBLEME ÎN COALIŢIE

ALDE vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor

08 nov. 2018 Politică
GHEORGHE IORGOVEANU
ALDE vrea două tururi de scrutin la alegerea primarilor

Deputaţii ALDE au votat, ieri, în plen, în favoarea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, în ciuda dorinţei colegilor social-democraţi ca edilii să fie aleşi dintr-un singur tur. Varujan Vosganian, vicepreşedintele ALDE a spus că el şi colegii săi nu vor să rupă coaliţia de guvernare, dar la această lege au un alt punct de vedere faţă de social-democraţi.

Proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin a intrat la votul final în plenul Camerei Deputaţilor, cu propunere de respingere. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel că proiectul a fost retrimis pentru dezbatere la comisiile de specialitate, urmând ca legea să revină la vot final în plen.

Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, a declarat că social-democraţii nu vor ca primarii să fie aleşi în urma a două tururi de scrutin. El s-a adresat celor din opoziţie, care sus-ţin acest proiect: "Vă batem la locale de nu vă vedeţi. Nu mai bine vă găsiţi oameni buni să ne bateţi indiferent de alegeri?".

Deputatul Varujan Vosganian a declarat, în plen, că ALDE a votat în bloc împotriva respingerii legii şi a anunţat că formaţiunea politică din care face parte vrea ca primarii să îşi obţină mandatul în urma a două tururi de scrutin. Vosganian a menţionat: "Grupul ALDE a votat in corpore pentru alegerea primarilor în două tururi. Asta nu înseamnă că avem divergenţe cu PSD sau că vrem să rupem coaliţia, pentru că în programul de guvernare nu am avut nicio precizare cu privire la această temă, astfel că rămâ-ne la îndemâna fiecărui grup parlamentar. Ce-ar fi fost dacă am fi avut alegeri într-un singur tur pentru preşedintele Româ-niei din 1990 încoace?".

Este pentru a doua oară când deputaţii ALDE îi pun în încurcătură pe cei de la PSD. Prima dată s-a întâmplat când legea offshore a intrat în plenul Camerei Deputaţilor pentru prima dată în sesiunea din această toamnă, la începutul lunii octombrie. Atunci parlamentarii ALDE s-au opus proiectului modificat de social-democraţi, iar legea a fost retrimisă la comisii, pentru două săptămâni, timp în care s-a ajuns la un consens politic inclusiv cu deputaţii opoziţiei parlamentare, după care legea a trecut de plenul Camerei în 24 octombrie.

Şi în cazul legii offshore, şi în cazul actualului proiect privind alegerile locale, Camera Deputaţilor este for decizional.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

KLAUS IOHANNIS:"Guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă"
23 ian. I.M.


AEP: Modelul listei de susţinători folosit la europarlamentare, în dezbatere
23 ian. T.T.


FIIND NEMULŢUMIT DE ATITUDINEA POLITICIENILOR MAGHIARI:Preşedintele FDGR refuză să meargă la congresul UDMR
23 ian. T.T.


Primarul sectorului 4 al Capitalei, sancţionat de CNCD
23 ian. T.T.


PETRE DAEA: Trebuie să dezvoltăm comunităţile locale de pescuit
23 ian. M.I.


UNTRR:Comisia TRAN a ajuns la un compromis provind liberalizarea transportului
23 ian. D.D.


TUDOREL TOADER:Nu ne vom abate de la principiile statului de drept7
23 ian. P.E.


RALUCA TURCAN:Guvernul se pregăteşte să modifice Legea responsabilităţii fiscal-bugetare
23 ian. M.I.


MIHAI FIFOR: Iohannis - sabotorul bunei guvernări, acuză că PSD guvernează prost9
23 ian. E.M.


TURCAN:Am depus solicitarea de convocare a sesiunii parlamentare extraordinare
23 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.