PROIECTUL BUGETULUI DE STAT

Finanţarea investiţiilor - prioritară pentru Guvern 1

26 ian. Politică
G.M.
Finanţarea investiţiilor - prioritară pentru Guvern

Investiţiile şi Sănătatea sunt coordonatele în care vor fi trasate cheltuielile bugetare din acest an, a afirmat, ieri, prim-ministrul Florin Cîţu. Şeful Guvernului a precizat că în bugetul pentru anul 2021 vor creşte cheltuielile cu investiţiile şi se va păstra principiul de anul trecut privind finanţarea din fondurile europene a unei mari părţi din proiectele de investiţii. Premierul a spus că le-a transmis miniştrilor ca finanţarea proiectelor de investiţii pe sănătate şi infrastructură să se axeze pe fondurile oferite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi pe exerciţiul bugetar multianual european 2021-2027. "Ar trebui să avem o propunere de buget pentru ceea ce ne trebuie şi cred că este un buget bun pentru a susţine creşterea economică în 2021. Vom vedea care au fost cererile de la ordonatori şi câte dintre ele pot fi susţinute de situaţia economică actuală. Ştim de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal rămâne la acelaşi nivel, puţin mai mare decât anul trecut. Asta ar însemna că avem trei ani cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat, deşi am avut anul trecut o scădere, anul acesta vom avea o creştere, dar PIB-ul nominal rămâne în acelaşi context. Acestea sunt cifrele macro de unde pornim", a declarat Florin Cîţu.

Premierul a amintit că în acest an costul cu plata pensiilor va creşte cu aproape 8 miliarde lei, adică 0,8% din PIB, şi a exclus aplicarea majorării punctului de pensie aşa cum este prevăzută în legea aprobată de fostul Parlament dominat de coaliţia PSD- ALDE-Pro România-UDMR. La această creştere a cheltuielilor bugetare se adaugă încă 3 miliarde lei rezultate din majorarea alocaţiilor. Practic în total, cheltuielile doar pentru pensii şi alocaţii se vor majora în acest an cu 1,1% din PIB.

Prim-ministrul Florin Cîţu a precizat că se aşteaptă ca, până la 1 septembrie, să avem o nouă lege a pensiilor, care va stabili cu cât poate fi majorată în mod real valoarea punctului de pensie.

"Coaliţia de guvernare a spus din primul moment că vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Lucrăm la această lege. Vom vedea dacă vom fi gata cu o nouă lege a pensiilor şi o vom aplica de la 1 septembrie. Deocamdată construim bugetul pe actuala lege a pensiilor", a spus Florin Cîţu.

Şeful Guvernului a mai spus că va fi modificată şi legea salarizării unice în sectorul bugetar. "Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară a salarizării, vom introduce indicatori de performanţă, pentru ca majorarea salariilor din sectorul public să nu mai depindă de un guvern sau altul. Facem şi o analiză a sporurilor pentru sectorul bugetar, dar este vorba despre o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. Reformele adoptate în acest an, vor avea impact abia în bugetul pentru 2022", a afirmat premierul.

Bugetul de stat pe 2021 este deocamdată în construcţie, discuţiile nu sunt finalizate, iar cel mai important este ca acesta să fie echilibrat, ţintit spre dezvoltare, investiţii, locuri de muncă, a declarat, ieri, vicepremierul Kelemen Hunor.

"Bugetul este în construcţie. Miniştrii discută cu Ministerul de Finanţe. Important este să avem un buget echilibrat şi ţintit spre dezvoltare, investiţii, creare de locuri de muncă şi economie sustenabilă. Sigur că există amendamente, aceste amendamente vor fi discutate în coaliţie şi în Guvern, în aşa fel încât în Parlament să existe deja un proiect de buget bine conturat. Miniştrii vor intra în toate detaliile necesare. În acest moment, până acum, discuţiile nu sunt finalizate la nivelul Guvernului, cu Ministerul de Finanţe, nu vrem să intrăm în speculaţii", a afirmat vicepremierul, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Potrivit acestuia, ţinta de deficit bugetar trebuie să fie undeva în jur de 7%, ceea ce înseamnă că pentru dezvoltare banii trebuie folosiţi foarte eficient şi din programele operaţionale. "De la bugetul naţional, pentru investiţii, poate, anul acesta vor fi mai puţini bani decât doreşte fiecare autoritate locală", a explicat Kelemen Hunor.

------------------------------------

Proiectul legii privind bugetul de stat este încă în lucru şi se doreşte o dezbatere pe marginea acestui subiect, a precizat vicepremierul Dan Barna, după şedinţa de ieri a coaliţiei de guvernare.

"Bugetul e în dezbatere la nivelul Guvernului. În coaliţie s-a discutat despre buget doar tangenţial, iar în zilele următoare vom veni însă cu o formulă de buget. (...) Ne dorim să avem o dezbatere pe buget, dar în momentul de faţă este în lucru. (...) O parte din proiectele pe care primarii le au în finanţare se regăsesc în proiectul aflat în lucru la Ministerul Finanţelor, iar altele vor constitui amendamente. Sunt lucrări de infrastructură mai mică sau mai mare, lucrări sociale, lucrări în zona de educaţie şi servicii educaţionale, amendamente fireşti pentru dezvoltarea oricărei circumscripţii", a spus, ieri, vicepremierul Dan Barna.

El a vorbit şi despre modul în care trebuie gândite proiectele pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. "Trebuie identificate acele proiecte mature, care pot fi realizate până în anul 2026, dar contractate în proporţie de 75% până la finalul anului 2022. Mâine se va trimite o scrisoare fiecărui minister în parte pentru a identifica acele proiecte care pot să genereze rezultatele referitoare la reformele pe care România şi le-a asumat, pentru că e o diferenţă importantă faţă de fondurile structurale: nu e logica de proiect, este logica de rezultat. Practic acele 30 miliarde euro, jumătate granturi, jumătate împrumuturi, sunt la dispoziţia României în momentul în care atingem rezultatul. Dacă să spunem, la infrastructură feroviară, ne asumăm 500 de kilometri de şină nouă, vom putea să solicităm banii respectivi, după ce vom avea şina respectivă. Dacă nu vom atinge rezultatul, nu contează cât de frumos a fost proiectul, nu vom primi nici măcar o sumă intermediară. De aceea, fiecare minister în parte trebuie să îşi gândească reformele", a precizat Dan Barna.

Ministerele ar trebui să prezinte aceste proiecte după discuţiile şi dezbaterile care vor avea loc în luna februarie.

------------------------------------

Plenul Senatului a adoptat, ieri, în sesiune extraordinară, o hotărâre prin care bugetul instituţiei pe anul 2021 este stabilit la suma de 250.797.000 de lei. Au fost înregistrate 86 de voturi pentru şi 44 de abţineri.

Potrivit proiectului adoptat de plen, bugetul Senatului pe anul 2021, finanţat din resurse de la bugetul de stat, se stabileşte la suma de 250.797.000 lei, credite de angajament şi credite bugetare, din care pentru cheltuieli curente 225.559.000 lei şi pentru cheltuieli de capital 25.238.000 lei.

Bugetul adoptat de Senat va fi propus Ministerului de Finanţe pentru a fi inclus în proiectul bugetului de stat pentru anul 2021.


Opinia cititorului: 1
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 26.01.2021, 09:23

draguta

angajati la institutiile bugetare in continuare in draci  

faceti investitii neproductive  

va bateti joc de tara, de oameni  

distrugeti definitiv economia

sunteti buni de streang, cu totii! 

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

FLORIN CÎŢU: "Nu poţi să vorbeşti în acest moment despre un paşaport de vaccinare, este prematur"
26 feb. J.P.


CIOLACU:"Planul Biden de scoatere a Americii din criză este similar cu măsurile propuse de PSD"1
26 feb. J.P.


VIRGIL POPESCU:"Aştept cu interes factura lunii februarie să văd dacă promisiunile furnizorilor de energie sunt onorate"2
26 feb. J.P.


CÎŢU:"Vom adopta în Guvern o hotărâre privind acordarea a 21.600 de doze de vaccin Republicii Moldova"
26 feb. J.P.


Bugetul pe 2021, dezbătut de Comisiile de buget-finanţe
26 feb.


ŞEDINŢĂ CGMB:Suspendarea PUZ-urilor de sector şi audit pentru ultimii trei ani, pe ordinea de zi1
26 feb. G.U.


BODE:"Bugetul MAI pentru 2021 este cel mai mare buget al ministerului din ultimii cinci ani"2
26 feb. A.P.


CÎŢU:"Anul acesta nu este nimeni dat afară, toată lumea îşi primeşte sporurile"11
26 feb. A.P.


Consilierul prezidenţial Andrei Muraru, propus pentru postul de ambasador în SUA1
26 feb. A.P.


ALEXANDRU NAZARE: "E greu să lipeşti o etichetă de austeritate pentru bugetul pe anul 2021"
26 feb. I.Ghe.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.