UPDATE

Ultimul proiect din Legile Justiţiei, modificarea Legii 317/2004 privind CSM, adoptat de Senat

21 dec. 2017 Politică
ANDREEA CUZUB
Ultimul proiect din Legile Justiţiei, modificarea Legii 317/2004 privind CSM, adoptat de Senat

Actualizare 12:37

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a fost adoptată astăzi de către Senat, în calitate de Cameră decizională.

S-au înregistrat 81 de voturi "pentru" şi 28 "împotrivă".

În timpul exprimării votului, mai mulţi senatori USR au fluierat. "Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi", i-a îndemnat Claudiu Manda (PSD), preşedintele de şedinţă.

Fluierăturile s-au înteţit, iar după vot Claudiu Manda a conchis: "Cu 81 de voturi «pentru», 28 «împotrivă» şi o fluierătură, propunerea legislativă a fost adoptată".

Şerban Nicolae (PSD) a reformulat sau a propus ieri respingerea mai multor amendamente admise în Comisia specială, iar plenul a aprobat solicitările acestuia.

Prin unul dintre acestea au fost eliminate prevederile din proiectul de modificare a Legii de organizare şi funcţionare a CSM, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, care vizau obligaţii sau atribuţii stabilite de acest for pentru alte persoane.

Un alt amendament propus de Şerban Nicolae prevede că şedinţele de plen şi de secţii se transmit în direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi se înregistrează şi se publică pe pagina de internet a Consiliului, cu excepţia deliberărilor şi a audierilor în materie disciplinară.

De asemenea, plenul a aprobat raportul Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, care nu a adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, cu sediul în municipiul Bucureşti.

Printre cele mai importante modificări aduse de comisia specială se află cea conform căreia "Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei".

Parlamentarii au mai decis, printre altele, ca proiectul ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului plenului sau secţiilor să se publice cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM. În ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu, controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi.

Pentru exercitarea atribuţiilor CSM prin intermediul plenului şi al secţiilor se organizează comisii de lucru, cu rol de structuri pregătitoare de specialitate din care fac parte membrii Consiliului, potrivit Agerpres.

Calitatea de membru ales al CSM, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice şi, pe durata mandatului, este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege.

---------

Senatul va acorda vot final, în şedinţa plenului de astăzi, în calitate de Cameră decizională, propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), act normativ a cărui dezbatere a început în şedinţa plenului de ieri, potrivit Agerpres.

După finalizarea amendamentelor respinse, singurele care au mai rămas de dezbătut, senatorii se vor exprima prin vot.

Şerban Nicolae a propus ieri respingerea mai multor amendamente admise în comisia specială pentru acest proiect, iar plenul le-a aprobat.

O solicitare formulată de senatorul USR Florina Presadă vizând reformularea tuturor amendamentelor admise în comisia specială a fost respinsă de plen, conform sursei citate.

Parlamentarii comisiei speciale pentru legile justiţiei nu au adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, cu sediul în municipiul Bucureşti.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

MINISTRUL AGRICULTURII:Ne propunem să continuăm discuţiile privind Politica Agricolă Comună
24 ian. I.M.


PROIECT DE ORDONANŢĂ ÎN DOMENIUL PROTECŢIEI CONSUMATORILOR:ANPC propune amenzi in funcţie de cifra de afaceri
23 ian. M.I.


KLAUS IOHANNIS:"Guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă"
23 ian. I.M.


AEP: Modelul listei de susţinători folosit la europarlamentare, în dezbatere
23 ian. T.T.


FIIND NEMULŢUMIT DE ATITUDINEA POLITICIENILOR MAGHIARI:Preşedintele FDGR refuză să meargă la congresul UDMR
23 ian. T.T.


Primarul sectorului 4 al Capitalei, sancţionat de CNCD
23 ian. T.T.


PETRE DAEA: Trebuie să dezvoltăm comunităţile locale de pescuit
23 ian. M.I.


UNTRR:Comisia TRAN a ajuns la un compromis provind liberalizarea transportului
23 ian. D.D.


TUDOREL TOADER:Nu ne vom abate de la principiile statului de drept7
23 ian. P.E.


RALUCA TURCAN:Guvernul se pregăteşte să modifice Legea responsabilităţii fiscal-bugetare
23 ian. M.I.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.