Proteste în Grecia, pentru garantarea dreptului la grevă

11 ian. 2018 Internaţional
D.I
Proteste în Grecia, pentru garantarea dreptului la grevă

Într-o primă acţiune sindicală din acest an, din Grecia, angajaţii de la metrou, din porturi şi medicii salariaţi la stat plănuiesc să protesteze vineri împotriva unei legi care le-ar restricţiona dreptul de a-şi părăsi locul de muncă pe perioada protestelor, relatează Reuters.

Parlamentul elen este aşteptat să aprobe pe 15 ianuarie o reformă care ar înăspri regulile privind oprirea lucrului, o condiţie stabilită anterior de creditorii internaţionali ai statului (Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi băncile europene).

În prezent, sinidcatele din Grecia pot organiza greve având acceptul unei treimi din membri. Noua lege ar creşte pragul la 50%, fiind percepută de creditori ca un mijloc de limitare a frecvenţei cu care se desfăşoară grevele şi de îmbunătăţire a productivităţii scăzute cu care se confruntă economia.

Protestul de vineri este sprijinit de majoritatea sindicatelor din ţară, inclusiv GSEE, cel mai important sindicat al lucrătorilor din sectorul privat. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Dimitris Karageorgopoulos, a declarat că noua lege "elimină singura armă pe care lucrătorii o mai deţin pentru a se proteja, în condiţiile în care contractele colective de muncă au fost eliminate".

În acelaşi context, Stavros Kafounis, liderul Asociaţiei Comerciale din Atena, care reprezintă micii comerciaţi, a menţionat că protestele amplifică problemele economice ale Greciei, adăugând că "fiecare acţiune de protest a celor din transportul public închide o afacere, contribuind astfel la încetinirea economiei".

Este aşteptat ca majoritatea parlamentarilor să voteze în favoarea propunerii, o decizie ce ar afecta guvernul condus de mişcarea de stânga Syriza, scrie Reuters.

Sute de greci au mărşăluit marţi pe străzile Atenei, contestând a decizia parlamentarilor de a vota pachetul legislativ. Ministrul Muncii, Effie Achtsioglou, a refuzat să cedeze presiunilor.

Legea privind dreptul la grevă face parte dintr-un pachet mai amplu, pe care Parlamentul de la Atena trebuie să-l voteze pentru a se asigura de obţinerea unei opinii pozitive asupra progresului realizat în aplicarea planului de salvare semnat cu creditorii. Grecia speră să finalizeze implementarea planui în vara acestui an.

Unul dintre reprezentanţii sindicali a declarat că protestele vor continua chiar dacă noul pachet legislativ va intra în vigoare. "Dacă nu le convine, să ne concedieze... sau să ne aresteze", a afirmat Spyros Revithis, liderul sindical al angajaţilor din sistemul de transport public.

În 2017, sistemul public de transport din Grecia a fost paralizat de 15 acţiuni de protest.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Irlandezul Philip Lane candidat pentru postul de economist şef al BCE
22 ian. M.I.


Petre Daea prezintă Parlamentului European priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul UE1
22 ian. I.M.


ÎN 2018Economia Chinei, în cel mai lent ritm de creştere din ultimii 28 de ani
22 ian.


UNCTAD: Investiţiile străine directe globale au scăzut cu 19% anul trecut
22 ian.


Un nou tratat franco-german, pentru dezvoltarea Europei
22 ian. I.GHE.


BURSELE DIN LUMEÎncetinirea economiei Chinei, motiv de declin în Europa
22 ian. A.V.


Surse: London Stock Exchange vrea să intre în cursa pentru Oslo Bors
22 ian. Alina Vasiescu


Banca Italiei a înrăutăţit estimarea privind evoluţia economiei ţării
22 ian.


SURSE CITATE DE NEW YORK POST:Ancheta privind manipularea licitaţiilor de titluri de stat din SUA stagnează
22 ian. V.R.


CONSERVATORII BRITANICI EUROSCEPTICI:Un Brexit fără acord, cea mai probabilă ipoteză
22 ian. A.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.