Proteste în Grecia, pentru garantarea dreptului la grevă

11 ian. 17:20 Internaţional
D.I
Proteste în Grecia, pentru garantarea dreptului la grevă

Într-o primă acţiune sindicală din acest an, din Grecia, angajaţii de la metrou, din porturi şi medicii salariaţi la stat plănuiesc să protesteze vineri împotriva unei legi care le-ar restricţiona dreptul de a-şi părăsi locul de muncă pe perioada protestelor, relatează Reuters.

Parlamentul elen este aşteptat să aprobe pe 15 ianuarie o reformă care ar înăspri regulile privind oprirea lucrului, o condiţie stabilită anterior de creditorii internaţionali ai statului (Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi băncile europene).

În prezent, sinidcatele din Grecia pot organiza greve având acceptul unei treimi din membri. Noua lege ar creşte pragul la 50%, fiind percepută de creditori ca un mijloc de limitare a frecvenţei cu care se desfăşoară grevele şi de îmbunătăţire a productivităţii scăzute cu care se confruntă economia.

Protestul de vineri este sprijinit de majoritatea sindicatelor din ţară, inclusiv GSEE, cel mai important sindicat al lucrătorilor din sectorul privat. Purtătorul de cuvânt al acestuia, Dimitris Karageorgopoulos, a declarat că noua lege "elimină singura armă pe care lucrătorii o mai deţin pentru a se proteja, în condiţiile în care contractele colective de muncă au fost eliminate".

În acelaşi context, Stavros Kafounis, liderul Asociaţiei Comerciale din Atena, care reprezintă micii comerciaţi, a menţionat că protestele amplifică problemele economice ale Greciei, adăugând că "fiecare acţiune de protest a celor din transportul public închide o afacere, contribuind astfel la încetinirea economiei".

Este aşteptat ca majoritatea parlamentarilor să voteze în favoarea propunerii, o decizie ce ar afecta guvernul condus de mişcarea de stânga Syriza, scrie Reuters.

Sute de greci au mărşăluit marţi pe străzile Atenei, contestând a decizia parlamentarilor de a vota pachetul legislativ. Ministrul Muncii, Effie Achtsioglou, a refuzat să cedeze presiunilor.

Legea privind dreptul la grevă face parte dintr-un pachet mai amplu, pe care Parlamentul de la Atena trebuie să-l voteze pentru a se asigura de obţinerea unei opinii pozitive asupra progresului realizat în aplicarea planului de salvare semnat cu creditorii. Grecia speră să finalizeze implementarea planui în vara acestui an.

Unul dintre reprezentanţii sindicali a declarat că protestele vor continua chiar dacă noul pachet legislativ va intra în vigoare. "Dacă nu le convine, să ne concedieze... sau să ne aresteze", a afirmat Spyros Revithis, liderul sindical al angajaţilor din sistemul de transport public.

În 2017, sistemul public de transport din Grecia a fost paralizat de 15 acţiuni de protest.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

SONDAJ: Peste jumătate dintre cetăţenii britanici nu vor să părăsească UE
17 oct. E.A.


CE DESPRE OUG PE JUSTIŢIE: "Urmărim cu îngrijorare ultimele evoluţii din România"
17 oct. E.M.


Explozie la un liceu din Crimeea, cel puţin 10 victime
17 oct. V.D.


CE:Acordul comercial UE-Vietnam, adoptat
17 oct. V.D.


Bursele asiatice au închis în creştere
17 oct. I.T.


PENTRU A-ŞI REDUCE DEPENDENŢA DE MOSCOVA:Polonia se reorientează spre gazele lichefiate din SUA
17 oct. T.T.


PEN America l-a dat în judecată pe Trump
17 oct. T.T.


DIN CAUZA PESTEI PORCINE:China interzice importul de porci din Republica Moldova
17 oct. S.T.


Palestina primeşte noi puteri la ONU
17 oct. T.T.


National Bank of Greece renunţă la vânzarea diviziei de asigurări
17 oct. I.V.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.