PSD ÎŞI FREACĂ SATISFĂCUT PALMELE

CCR - undă verde pentru înlocuirea lui Bogdan Chiriţoiu, de la şefia Consiliului Concurenţei 3

24 sep. Politică
Gheorghe Iorgoveanu
Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu

Curtea Constituţională a României (CCR) dă frâu liber dorinţei reprezentanţilor PSD de a schimba actuala echipă de conducere a Consiliului Concurenţei şi, mai ales, de a-l înlocui din funcţie pe preşedintele instituţiei respective, Bogdan Chiriţoiu, care a avut în dese rânduri poziţii oficiale opuse susţinerilor social-democraţilor.

Magistraţii CCR au decis ieri că legea adoptată de majoritatea parlamentară condusă de PSD pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, este constituţională, respingând ca neîntemeiate obiecţiile formulate de parlamentarii PNL şi USR, şi de preşedintele Klaus Iohannis. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, iar argumentele reţinute în motivarea soluţiei vor fi prezentate odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial.

Propunerea de modificare a legii concurenţei a aparţinut senatorilor PSD, Şerban Nicolae şi Daniel Zamfir, şi a fost adoptată tacit în 2018 de către Camera Deputaţilor, iar 30 iunie 2020 a primit 77 de voturi "pentru", 40 "împotrivă" şi 15 abţineri la Senat, în calitate de cameră decizională.

Actul normativ adoptat de majoritatea parlamentară condusă de PSD măreşte numărul membrilor plenului Consiliului Concurenţei de la 7 la 11, numirea acestora revenind plenului Parlamentului la propunerea grupurilor parlamentare din cele două camere. În vechea lege, numirea revenea preşedintelui României la propunerea Colegiului consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul guvernului.

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale, USR şi PNL au arătat că modificările aduse încalcă principiul bicameralismului, cele 20 de amendamente introduse în timpul dezbaterilor din Senat modificând esenţial forma adoptată tacit de Camera Deputaţilor şi generând astfel deosebiri majore de conţinut între formele adoptate de cele două Camere ale Parlamentului.

De asemenea, parlamentarii celor două partide au susţinut că modul în care se fac numirile noilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, prin încetarea în bloc a mandatelor actualilor membri, încalcă principiul neretroactivităţii legii, cel al egalităţii în drepturi precum şi prevederile art. 148 alin.(2) din legea fundamentală, prin nerespectarea principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene asupra dreptului naţional.

USR şi PNL au precizat că modificările aduse la Legea Concurenţei de către PSD sunt în contradicţie cu prevederile Directivei ECN +, care obligă Statele Membre să se asigure că autorităţile naţionale de concurenţă dispun de garanţiile de independenţă, de resursele şi de competenţele în materie de aplicare a legii şi de impunere de amenzi, care le sunt necesare pentru a fi în măsură să aplice articolele 101 şi 102 din TFUE în mod eficace.

Directiva prevede clar că persoanele membre în organele decizionale ale autorităţilor naţionale de concurenţă "pot fi demise numai în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor care le revin sau în cazul în care s-a constatat că au comis o abatere gravă în temeiul dreptului intern".

Or, în cazul de faţă, demiterea membrilor plenului intervine pentru un alt motiv decât cele prevăzute de Directiva ECN+, şi anume ca urmare a unei intervenţii politice a actualei majorităţi parlamentare controlate de PSD.

De asemenea, modul în care se face desemnarea noilor membri ai Consiliului contravine Directivei ECN+, "statele membre se asigură că membrii organului decizional al autorităţilor naţionale administrative de concurenţă sunt selectaţi, recrutaţi sau numiţi în conformitate cu proceduri clare şi transparente, stabilite în prealabil în dreptul intern".

Aceleaşi argumente au fost prezentate în obiecţia ridicată şi de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la respectivul act normativ, dar majoritatea din CCR nu a considerat că normele europene primează în faţa dreptului intern.

Şansa lui Bogdan Chiriţoiu de a rămâne în funcţie se află la preşedintele Klaus Iohannis, care, după ce CCR va publica decizia şi motivarea aferentă, va avea timp să studieze documentul respectiv şi argumentaţia, dar va putea să solicite Parlamentului o reexaminare a legii res­pective. Acest lucru va însemna o amânare cu cel puţin două luni a promulgării actului normativ, timp în care au vor avea loc alegerile parlamentare, iar noul Legislativ ar putea fi condus de o altă majoritate, nesubordonată PSD, care să menţină mandatele actualilor membri ai plenului Consiliului Concurenţei, chiar dacă vor mai numi în plus alţi patru membri, conform noii legi.

Pe ordinea de zi a CCR s-au mai aflat ieri şi obiecţiile de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.94/1 992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, obiecţii formulate de Guvernul României şi de Preşedintele României, dar magistraţii au decis amânarea dezbaterilor pentru data de 7 octombrie 2020.


Opinia cititorului: 3
1.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2020, 06:01

cc ce coloratura are?

cat va mai fi politizata si ac institutie? 

de ce este politizitata ac institutie?

ca sa apere interesele unui partid sau altul in mod voalat? 

2.   fără titlu
mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2020, 13:42

de ani de zile am visul asta , sa plece sobolanul care a facut un rau imens Romaniei , sabotand capitalul romanesc in favoarea celui strain si pe care l-a sustinut pe fata cu nesimtire si tupeu . voi vota cu sapte maini ca budha psd daca v-a reusi sa alunge otreapa . dar sint sanse mici , pentru ca johanis sustine haita de pradatori ai Romaniei .

2.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
mesaj trimis de anonim în data de 24.09.2020, 22:49

Spune și de laea 6 case !

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

LUDOVIC ORBAN:"Obiectivul nostru este să creştem capacitatea de testare la peste 50.000"2
23 oct. A.B.


PSD:" De ce ascunde PNL bugetul pe anul 2021?"3
23 oct. A.B.


VIOLETA ALEXANDRU CĂTRE NOUL PREFECT AL CAPITALEI:''Bucureştiul are nevoie de ordine şi dumneavostră o puteţi asigura''1
23 oct. G.U.


NICOLAE BĂNICIOIU:''Nu înţeleg de ce nu am fost audiat până acum''
23 oct. G.U.


Preşedintele interimar al PNL Timiş a semnat protocolul de colaborare locală cu USR- PLUS
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:''Vom face complementar un PNDL 3, după ce se termină sau se apropie de final lucrările la PNDL 1 şi 2''
23 oct. G.U.


CÎŢU:"În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de ancheta pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019"6
23 oct. J.P.


MARCEL CIOLACU:''Este nevoie rapid de un pact pentru sănătate pe care toate partidele să îl asume ferm''3
23 oct. G.U.


Ludovic Orban îl va întâlni pe omologul lui francez la Paris1
23 oct. A.P.


LUDOVIC ORBAN:"Există circa 1.000 de proiecte nefinalizate pe PNDL 1, administrat aproape integral de guvernele PSD"
23 oct. A.P.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2020.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.