RAPORT PWC:

România pierde anual 10 miliarde de euro din cauza deficitului de talente

11 oct. 2018 Macroeconomie
F.B.
Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

România pierde anual 6% din PIB-ul naţional numai din cauza deficitului de talente. Disponibilitatea personalului calificat depinde de factori precum libera circulaţie a forţei de muncă, inclusiv uşurinţa obţinerii permisului de muncă pentru cetăţenii non-UE precum şi sisteme de educaţie care asigura absolvenţilor pregătirea corespunzătoare, se arată într-un raport PwC remis Redacţiei noastre. "Este de de dorit o debirocratizare a relaţiei dintre stat şi contribuabil, secondată de investiţii în digitalizarea acestei interacţiuni, mai ales în condiţiile în care antreprenorii locali percep România că având cel mai înalt grad de birocraţie (80%) dintre toate ţările chestionate", consideră Mihai Anita, Partener, Liderul Echipei Integrate de Servicii pentru Companiile antreprenoriale, PwC România.

Companiile antreprenoriale din Europa de Est au fost cele mai vocale când a venit vorba despre dificultatea de a angaja personal calificat. Raportat la PIB-urile naţionale, pierderile economice ca rezultat al deficitului de talente indică cifre îngrijorătoare şi pentru ţări precum Bulgaria (13,2%), Polonia (5,7%), Malta (5,6%) şi Ungaria (5,2%). Aceste procente însumează 46,4 miliarde de euro, pierdute numai din această cauza. Cele mai afectate sunt sectorul construcţiilor şi al producţiei.

Dincolo de acest aspect, companiile antreprenoriale din Europa consideră că gradul de reglementare şi birocraţia de la nivelul economiilor locale ameninţă într-o măsură mult mai mare dezvoltarea activităţii pe care o derulează, comparativ cu reglementările şi birocraţia de la nivelul Uniunii Europene (UE), arată datele sondajului PwC European Private Business Survey. Această percepţie a fost întâlnită cu precădere în ţări precum Croaţia, Grecia, Finlanda, Ungaria, Italia şi Marea Britanie. De exemplu, aproape 71% dintre respondenţii din Grecia apreciau birocraţia grecească drept o problema, comparativ cu 24% care arătau cu degetul spre cea din UE.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Macroeconomie

BAROMETRUL INDUSTRIAL IRSOP: "Volumul producţiei a crescut în mai la 58 de puncte, faţă de 57 în aprilie"
26 iun.


GHEORGHE ZAMAN, IEN:"România are prea multe taxe"
26 iun. T.E.


MACRO NEWSLETTER-26 Iunie 2019
26 iun.


MACRO NEWSLETTER-25 Iunie 2019
25 iun.


Agenţia japoneză JCRA a reconfirmat ratingul de ţară al României
24 iun. T.E.


MACRO NEWSLETTER-24 Iunie 2019
24 iun.


ÎN COMPARAŢIE CU ULTIMII CINCI ANIAvuţia mondială a înregistrat cel mai slab ritm de creştere în 2018
21 iun. Mihai Gongoroi


MACRO NEWSLETTER-21 Iunie 2019
21 iun.


CONSILIUL CONCURENŢEI:România exportă mai mult în ţările din Vestul Europei decât în Est1
20 iun. D.V.


MACRO NEWSLETTER - 20 Iunie 2019
20 iun.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.