RĂZBOI RECE

Rusia a fost suspendată de la JO de iarnă din 2018

07 dec. 2017 Sport
D.N.
Rusia a fost suspendată de la JO de iarnă din 2018

"Războiul rece" a ajuns la o nouă confruntare pe latura sa sportivă. Rusia a fost suspendată de la Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru dopaj instituţionalizat. Vestea a şocat lumea sportivă, în condiţiile în care ultima ediţie a "olimpiadei albe" a avut loc chiar în Rusia, la Soci.

Poarta nu a fost închisă definitiv pentru sportivii ruşi, o parte dintre aceştia vor fi autorizaţi să participe la JO de la PyeongChang (Coreea de Sud) între 9 şi 25 februarie, sub drapelul olimpic. Există însă posibilitatea ca Rusia să nu accepte această "ofertă" şi să boicoteze competiţia. Decizia reprezintă o premieră în istoria olimpică şi vine după ce Rusia a fost acuzată că a introdus un sistem de dopaj instituţionalizat între 2011 şi 2015, mai ales la JO de iarnă 2014 pe care le-a organizat la Soci. "Este vorba de un atac fără precedent împotriva integrităţii Jocurilor Olimpice şi a sportului. Comisia executivă a CIO a adoptat sancţiuni proporţionate în raport cu manipularea sistemică, protejându-i totodată pe sportivii curaţi", a declarat preşedintele CIO, Thomas Bah. "Fiecare trebuie să răspundă pentru păcatele sale. Să pedepseşti nişte nevinovaţi este nedrept şi imoral", a declarat în faţa membrilor comisiei executive a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) preşedintele Comitetului Olimpic Rus, Aleksandr Jukov.

Decizia CIO vine la doi ani după ce Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a suspendat Rusia. IAAF le-a permis atleţilor ruşi care au dovedit că nu s-au dopat să participe sub drapelul olimpic la JO 2016 de la Rio, apoi la Mondialele de la Londra din 2017. Problema suspendării Rusiei s-a pus şi înaintea JO 2016, dar conducerea CIO a decis ca federaţiile internaţionale să decidă separat ce măsuri iau, astfel că doar Federaţia Internaţională de Atletism a decis să menţină suspendarea.

La începutul anului, în luna ianuarie, Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping a solicitat, o suspendare a Rusiei din toate competiţiile sportive internaţionale, până când această ţară va putea demonstra că a implementat şi aplicat un sistem credibil antidoping. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a intervenit la vremea respectivă în acest scandal, negând vehement posibilitatea unei politici de stat favorabile dopajului, aşa cum lasă să se înţeleagă raportul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA): "În Rusia nu am avut niciodată, nu avem şi sper că nu vom avea un program de dopaj sponsorizat de stat. Dimpotrivă, va exista doar o luptă împotriva dopajului. Sistemul de controale antidoping care exista până acum nu a funcţionat. Este vina noastră şi trebuie să o recunoaştem. Suntem pe cale să creăm un nou sistem de luptă împotriva dopajului. Vom transfera această organizaţie de la Ministerul Sportului către o organizaţie independentă, aşa cum s-a procedat în multe ţări din lume".

În raportul juristului canadian Richard McLaren, legat de răspândirea dopajului, dat publicităţii la Londra în 2016, se spunea că nu mai puţin de 1.000 de sportivi ruşi, care au concurat între 2011 şi 2015, la diverse discipline, au fost implicaţi sau au beneficiat de o conspiraţie instituţională pentru a ascunde teste antidoping pozitive. Au fost vizate 30 de discipline sportive potrivit documentului realizat la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Documentul susţine, totodată, că există dovezi privind manipularea probelor de urină în cazul a 12 medaliaţi ruşi de la JO de iarnă din 2014. Guvernul rus a fost acuzat "de intimidare" directă a laboratorului de la Moscova. Raportul nota că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi. Deşi raportul se concentra doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţinea că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive. Pe de altă parte, în luna august a anului trecut, grupul de hackeri ruşi Fancy Bear a dat publicităţii date care arătau că mai multor sportivi din SUA li s-a permis să concureze dopaţi la ultima ediţie a JO, jucătoarele de tenis Venus şi Serena Williams şi gimnasta Simone Biles fiind plasate pe această listă. Agenţia Mondială Anti-Doping a confirmat atacul grupului de hackeri ruşi, Fancy Bear, dar nu şi informaţiile legate de posibile acte de dopaj ţinute sub tăcere.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Sport

CORESPONDENŢĂ DIN MELBOURNEPremii de 63 milioane dolari australieni la Australian Open 2019
15 ian. Eugen Ionescu


Sport mânjit: arestări pentru "blaturi" în tenis
11 ian.


Mică avere, investită în bilete la Cupa Mondială
10 ian.


EURO 2020Nu pierdem organizarea, cel mult...onoarea
10 ian. Dan Nicolaie


ŞANSĂ PENTRU TRICOLORIInsistenţa FIFA: turneu final uriaş de la următoarea ediţie!
07 ian. D.N.


CSM Bucureşti anunţă prelungirea contractului Cristinei Neagu
20 dec. 2018 D.N.


Concedierea îi aduce lui Mourinho 26 milioane de euro
19 dec. 2018


CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALÎnfrângere în semifinale, am rămas în lupta pentru "bronz"
14 dec. 2018 D.N.


CAMPIONATUL EUROPEAN DE HANDBALCalificare în genunchi
14 dec. 2018 D.N.


Fotbalul autohton se digitalizează
11 dec. 2018 D.N.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.