Războiul din Siria nu a început... încă! 5

16 apr. 2018 Editorial
Cornel Codiţă
Cornel Codiţă

Episodul militar consumat în noaptea de vineri spre sîmbătă a fost pregătit cu cea mai mare grijă pentru a rămîne doar atît: un moment bine încapsulat, din punct de vedere politic, dar şi militar, dintr-un conflict a cărui întreagă istorie este departe de a fi fost scrisă. Atacul "chirurgical", cu rachete lansate de pe instalaţiile marine ale Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, a avut un singur obiectiv: să întărească din punct de vedere politic credibilitatea reacţiilor occidentale faţă de utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice în conflictul deschis pentru putere care se desfăşoară în Siria, căruia i-au căzut victime, ca în toate cazurile de acest fel, oameni nevinovaţi şi fără apărare. Pregătirea minuţioasă a operaţiunii s-a referit nu doar la alegerea ţintelor, în principal instalaţii industriale, mijloace de transport şi centre de coordonare, dar şi a momentului în timp al atacului. Deasupra tuturor, însă, grija cea mare a fost de a lua măsurile cele mai stricte şi cuprinzătoare pentru a evita posibilitatea ca printre victimele răspunsului militar occidental să se afle personal civil sau militar al Rusiei.

Ce consecinţe urmează?

În primă instanţă, o nouă furtună politică, diplomatică, de propagandă şi contra-propagandă, construită cu la fel de mare grijă de toţi cei care speră să valorifice în interesul lor situaţia. Rusia şi regimul Bashar Al Assad, în principal, dar nu numai. Vor fi reluate acuzaţiile cu privire la "orchestrarea" atacului cu substanţe chimice de către alte părţi decît Damascul. De ce nu Londra, sau "căştile albe" aflate ici şi colo pe teren? Vorbele, în această direcţie, au fost aruncate public, deja, nu doar de presă, ci şi prin declaraţii ale unor oficiali. Vor urma informaţii, analize şi rapoarte cu privire la eficacitatea loviturilor, cîte şi-au atins cu adevărat ţinta, respectiv cîte au fost interceptate şi doborîte. De armata, atît de capabilă tehnologic, a Siriei, desigur! Pentru coloratura emoţională, nu este exclus să fie brodat şi un episod cu "victimele colaterale" ale atacului occidental, din rîndul populaţiei civile, pe coarda "nu doar unii omoară civilii nevinovaţi, ci şi ceilalţi; toţi o apă şi-un pămînt; tot un drac!". Deşi nu foarte probabil, posibilitatea ca Rusia să încerce să ducă episodul în Consiliul de Securitate rămîne deschisă, dar şansele sunt inexistente în condiţiile în care SUA, Franţa şi Marea Britanie pot opune votul împotrivă, absolut, de care dispun. Acceptarea unei asemenea dezvoltări diplomatice se poate materializa doar dacă cei trei deţin şi pot produce public dovezile irefutabile care să incrimineze regimul de la Damasc pentru folosirea armelor chimice.

În rest, toate celelalte variabile esenţiale ale conflictului din Siria rămîn slab, nesemnificativ sau deloc atinse de acest episod militar. Care va fi pasul următor al Statelor Unite nu mai are nici o legătură cu dezvoltările situaţiei de pe teren, ci doar cu imprevizibilitatea logico-raţională a decidentului de la Casa Albă. Ceilalţi actori principali vor rămîne pe poziţiile actuale, săpînd încă şi mai adînc tranşeele în care şi-au fixat poziţiile. "Logica" conflictului din Siria, inclusiv implicarea pe teren a celor mai importanţi actori ai politicii din Orientul Mijlociu, începînd cu Statele Unite şi Rusia, nu este servită de escaladarea masivă şi bruscă a tensiunilor, nici de împingerea acţiunilor militare într-o confruntare care să angajeze direct cele două mari puteri. Dimpotrivă, ea este susţinută de continuarea activităţilor militare în regim controlat şi de menţinerea deschisă a unui cîmp larg de posibilităţi politico-diplomatice pentru a putea continua vastul "experiment" care are loc. Al doilea ca importanţă, pentru configuraţia ulterioară a raporturilor internaţionale, după cel de la începutul anilor 90, din Iugoslavia.

Citeşte şi

Opinia cititorului: 5
1.   Silă
mesaj trimis de Oarecare în data de 16.04.2018, 07:37

Acesta este singurul cuvânt potrivit pentru lipsa de imaginație pe care o etalează în continuare cei care ne cred pe toți proștii satului planetar.

Aceleași abureli, minciunele sau adevăruri pe jumătate ne sunt servite de bombardierul șef al lumii, față de care, nu-i așa, trebuie să ne declarăm "întreaga solidaritate" și adeziune. 

Vizionăm la nesfârșit și cu bilet gratuit, ca invitați de onoare, același film hollywoodian de război, după un scenariu de un prost gust copleșitor. 

Suntem încartiruiți în sala de cinema din care nimeni nu iese până la noi ordine. 

Pe primele rânduri din față șed blânzi ca niște miei locuitorii bazei Deveselu. 

Și toți încă mai speră ca execrabilul film să se termine cu happy end ... 

1.1.   fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2018, 12:44

Il vizati pe domnul Codita?. 

1.2.   pe SUA /seful bombardier al lumii (răspuns la opinia nr. 1.1)
mesaj trimis de anonim în data de 21.04.2018, 18:37

Evident ca nu!

2.   noua configuratie a raporturilor internationale
mesaj trimis de Salomeea în data de 21.04.2018, 20:16

Va multumesc pentru explicatie...Vom vedea noua configuratie RAPORTURILOR INTERNATIONALE.

Continuarea activităţilor militare în regim controlat şi de menţinerea deschisă a unui cîmp larg de posibilităţi politico-diplomatice pentru a putea continua vastul "experiment" care are loc. Al doilea ca importanţă, pentru configuraţia ulterioară a raporturilor internaţionale, după cel de la începutul anilor 90, din Iugoslavia.  

3.   un singur obiectiv
mesaj trimis de Penelope în data de 21.04.2018, 20:19

Să întărească din punct de vedere politic credibilitatea reacţiilor occidentale faţă de utilizarea de către regimul de la Damasc a armelor chimice în conflictul deschis pentru putere care se desfăşoară în Siria, căruia i-au căzut victime, ca în toate cazurile de acest fel, oameni nevinovaţi şi fără apărare.

Articole din aceeaşi secţiune

Editorial

Cornel CodiţăGopo, manelele şi starea societăţii româneşti41
22 mar. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăOglindă oglinjoară...17
20 mar. Cornel Codiţă


Cătălin AvramescuBrexit şi teoria alegerilor
19 mar. Cătălin Avramescu


 CRISTIAN PÎRVULESCUReferendumul ultimei şanse?8
18 mar. CRISTIAN PÎRVULESCU


Cornel CodiţăVremea bufonilor38
15 mar. Cornel Codiţă


Brexit saga, anul III, episodul 9811
12 mar. Cornel Codiţă


 Cătălin AvramescuNATO şi Estul Europei
12 mar. Cătălin Avramescu


Cristian PîrvulescuNativism, autohtonism, naţionalism3
11 mar. Cristian Pîrvulescu


Cornel CodiţăRecviem la moartea unui mit32
08 mar. Cornel Codiţă


Cornel CodiţăApel către macronieni8
06 mar. Cornel Codiţă

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.