RECLAMĂ LIPSA DE INTERES A GUVERNULUI PENTRU AUTOSTRADA IAŞI-TG. MUREŞ

Asociaţiile militante pentru construcţia A8 trag un semnal de alarmă la Bruxelles

22 iun. 2018 Politică
ALINA VASIESCU
Asociaţiile militante pentru construcţia A8 trag un semnal de alarmă la Bruxelles

Reprezentanţii asociaţiilor "Împreună pentru A8" şi "Moldova vrea autostrăzi" s-au deplasat, zilele trecute, la Bruxelles, să ceară sprijin la Comisia Europeană şi la Parlamentul European pentru demersul lor legat de dezvoltarea Moldovei, respectiv de construcţia autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş (A8), în condiţiile în care bani europeni există, dar nu îi putem accesa pentru că Guvernul nu a depus la Executivul comunitar proiectul în cauză.

Cei prezenţi la Bruxelles au întins bannere în faţa instituţiilor europene, după ce, în urmă cu numai câteva săptămâni, au fost primiţi cu ostilitate de autorităţile de la Bucureşti, când au venit să-şi susţină cauza: construcţia A8.

Unul dintre membrii delegaţiei, Cătălin Urtoi, reprezentant al asociaţiei "Împreună pentru A8", susţine că prin deplasarea la Bruxelles au încercat să transmită un mesaj foarte clar către guvernanţii de la Bucureşti: "Moldova vrea echitate, Moldova vrea autostradă" şi că "România este sabotată de propriul guvern".

Domnul Urtoi a declarat, pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de transporturi din Parlamentul European şi ai Comisiei Europene: "România poate accesa fonduri europene până în 2020 pentru autostrăzi, inclusiv pentru A8! Autostrada A8 este prioritate pentru accesarea acestor fonduri, fiind pe culoarul principal de transport european TEN-T CORE NETWORK. Comisia Europeană finanţează inclusiv studiile de fezabilitate pentru A8, cu un procent de maxim 85% din valoare, până în 2020. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) împreună cu Ministerul Transporturilor trebuie să completeze o cerere de finanţare pentru studiile de fezabilitate. Fără aceste studii nu se poate trece la etapa construcţiei acestei autostrăzi, tot cu fonduri europene din exerciţiul financiar 2021- 2027. Dacă această cerere nu se completează şi nu se depune în următoarele luni, ţinând cont de perioada de implementare de aproximativ doi ani şi jumătate, România şi în special regiunea Moldova va pierde finanţarea europeană pentru proiectul A8. Europa ne roagă să luăm bani!"

Domnul Urtoi a precizat că CNAIR, împreună cu Ministerul Transporturilor, prin Guvernul României, sunt instituţiile care pot cere oficial finanţare europeană pentru A8 şi este foarte clar că Bucureştiul "nu doreşte această finanţare, în condiţiile în care la Bruxelles sunt bani şi România nu face nimic în acest sens".

Săptămâna aceasta, şi comisarul european pentru Politică Regională Corina Creţu a declarat, la Bruxelles, că "aşteaptă cu nerăbdare să se semneze finanţarea pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş, însă Guvernul nu a depus un proiect în acest sens la Comisia Europeană". Corina Creţu a menţionat: "Aşteptăm un răspuns din partea Guvernului României, noi ne-am oferit pentru această perioadă de programare să realizăm studiul de fezabilitate. Proiecte noi nu mai avem. Din păcate, pentru miliardele de euro pe care le avem la dispoziţie pentru infrastructura mare, am primit spre aprobare în cei patru ani de când sunt comisar european doar patru proiecte, din care azi s-a aprobat cel de-al treilea" (n.r. - autostrada Târgu Mureş - Câmpia Turzii, pentru care a semnat în 19 iunie).


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Politică

TUDOREL TOADER, DESPRE CANDIDATURA LUI AUGUSTIN LAZĂR: "Orice procuror care îndeplineşte condiţiile are dreptul să se înscrie"
19 mar. T.T.


TEODOROVICI:"Ministerul Finanţelor a cerut fiecărui minister o situaţie privind atribuţiile stabilite"
19 mar. T.T.


PSD Bucureşti o susţine pe Carmen Mihălcescu la europarlamentare1
19 mar. T.I.


BĂSESCU:"Sunt surprins de opţiunea PNL de a aduce candidaţi din afara partidului"
19 mar. I.T.


PONTA: Dacă aş fi în locul lui Iohannis, aş face referendum în ziua alegerilor europarlamentare
19 mar. L.A.


MINISTERUL EDUCAŢIEI: S-au depus 122.220 de cereri de înscriere în învăţământul primar 1
19 mar. L.A.


Ministerul Justiţiei va cumpăra 241 de autovehicule pentru parcului auto al instanţelor1
19 mar. L.A.


Negocieri pentru primul şef al Parchetului European2
19 mar.


DRAGNEA:Nou termen în procesul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman
18 mar. L.A.


ROVANA PLUMB:La nivelul întregii ţări au fost depuse proiecte de 39 de miliarde de euro1
18 mar. L.A.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.