Registrul Comerţului a operaţionalizat registrul beneficiarilor reali ai companiilor din România

20 feb. 2020 Miscellanea
D.B.
Registrul Comerţului a operaţionalizat registrul beneficiarilor reali ai companiilor din România

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a anunţat, joi, că a operaţionalizat registrul beneficiarilor reali ai companiilor din România, în conformitate cu legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Astfel, persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.

Aceasta este depusă la înmatriculare, anual (declaraţia anuală se depune la oficiul registrului comerţului în care este înmatriculată persoana juridică în termen de 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare anuale) şi ori de câte ori intervine o modificare (în termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real).

"Nedepunerea de către reprezentantul legal a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de câte ori intervine o modificare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei", se arată în comunicat.

Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se realizează de către organele cu atribuţii de control ale Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi ale unităţilor sale teritoriale şi de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălări Banilor, prin agenţi constatatori proprii. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii.

"Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancţiunii contravenţionale reprezentantul persoanei juridice prevăzute la art. 56 alin. (1) nu a depus declaraţia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul sau, după caz, tribunalul specializat va putea pronunţa dizolvarea societăţii (cauza de dizolvare poate fi înlăturată înainte de a se pune concluzii în fond)", se arată în comunicat.

În cazul societăţilor înregistrate până la 21.07.2019 (data intrării în vigoare a legii), cu excepţia companiilor şi societăţilor naţionale, precum şi a societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, termenul de depunere este de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv până la data de 21.07.2020.

Declaraţia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune, prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comerţului unde este înmatriculată societatea spre înregistrare în Registrul beneficiarilor reali, ţinut de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligaţiei prevăzute la art. 62 alin. (1), la expirarea termenului menţionat anterior, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

România primeşte, luni şi marţi, 964.080 doze de vaccin de la Pfizer BioNTech
13 iun. S.B.


Liderii G7 numiţi "ipocriţi" pentru că au participat la o petrecere, încălcând regulile de distanţare socială1
13 iun. S.B.


INS:Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
13 iun. S.B.


ONRC:1.711 firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primele patru luni din 20211
13 iun. S.B.


ANPIS:În luna aprilie, numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut la 169.6901
13 iun. S.B.


NICUŞOR DAN, DESPRE NOAPTEA MUZEELOR:"Aproape 10.000 de bucureşteni au vizitat Primăria Capitalei, muzeele şi casele memoriale din grija municipalităţii"1
13 iun. S.B.


COVID-19Rata de incidenţă în Bucureşti a ajuns astăzi, 13 iunie 2021, la 0,14 la mie1
13 iun. S.B.


13 IUNIE, ÎN ROMÂNIA:Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine scăzut - 69 noi cazuri
13 iun. S.B.


13 IUNIE, PE GLOB:Infectaţi - cca. 176 milioane ; Decese - cca. 3,8 milioane
13 iun. S.B.


Poliţiştii au confiscat 18.000 pachete cu ţigări, în valoare de peste 210.000 lei, la frontiera de nord
13 iun. S.B.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2021.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.