"Reporteri fără frontiere" propune "etichetarea" instituţiilor media de încredere, pentru contracararea "ştirilor false"

03 apr. 2018 Miscellanea
D.I.
"Reporteri fără frontiere" propune "etichetarea" instituţiilor media de încredere, pentru contracararea "ştirilor false"

Organizaţia "Reporteri fără frontiere" (RSF) a prezentat, astăzi, un dispozitiv internaţional inedit pentru a lupta împotriva "ştirilor false" ("fake news"), care ar putea servi ca model de referinţă pentru platformele online: favorizarea instituţiilor media care transmit informaţii de încredere, printr-o etichetă care certifică respectarea normelor în materie de transparenţă şi de deontologie, relatează AFP, potrivit Agerpres .

În pregătire de aproape un an, acest sistem numit "Journalism Trust Initiative" (JTI), sau "Iniţiativa pentru jurnalism de încredere", a fost conceput de RSF împreună cu trei parteneri: Agenţia France Presse (AFP), Uniunea Europeană de Radio-Televiziune (UER, alianţa instituţiilor media europene publice) şi Reţeaua Mondială a Redactorilor-Şefi (Global Editors Network - GEN, din care fac parte 2.300 de membri).

Până acum, iniţiativele dezvoltate împotriva înmulţirii informaţiilor înşelătoare pe reţelele de socializare se bazau în principal pe verificarea faptelor ("fact checking") sau pe stabilirea de "liste negre" cu site-uri sau conturi care distribuie informaţii false, a spus într-o conferinţă de presă Christophe Deloire, secretar general al RSF. Iniţative utile, însă insuficiente, în special pentru că ele intervin odată ce "ştirile false" au fost deja răspândite, comentează AFP.

Pentru a lupta mai în avans, RSF propune instituţiilor media un sistem de autoreglare, care constă în stabilirea în comun a unor norme de referinţă, a căror respectare ar permite obţinerea unei etichete de fiabilitate, sub egida unui Comitet european de standardizare şi a unor organisme ca AFNOR din Franţa sau DIN (Institutul de normare din Germania).

Aceste norme, însoţite de indicatori, ar permite, de exemplu, măsurarea transparenţei media în privinţa acţionariatului sau finanţării, existenţa unor carte editoriale, aplicarea de principii jurnalistice în cadrul redacţiilor, capacitatea de a recunoaşte erorile şi de a le corecta.

Un grup de lucru însărcinat cu elaborarea acestor norme se va reuni pentru prima dată la 23 mai şi va derula o consultare amplă cu media, asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor, instanţe de autoreglare, platforme digitale, asociaţii ale consumatorilor. Lucrările sale ar urma să se încheie la mijlocul lui 2019, permiţând astfel lansarea procesului de certificare a instituţiilor media care respectă criteriile stabilite.

"Este o operă colectivă şi europeană", însă "avem ca obiectiv să ne extindem" dincolo de Europa, a spus Deloire, care speră că la acest demers se vor asocia şi media americane.

Conform RSF, care nu se va ocupa nici de stabilirea normelor, nici de certificare, acest demers ar permite favorizarea acelor media care lucrează într-un mod fiabil, în special pe plan economic.

Concret, reţele de socializare ca Facebook şi Twitter şi motoarele de căutare s-ar putea folosi de această etichetă pentru a promova, prin algoritmii lor, materialele produse de media certificate. Acest lucru ar ajuta aceste media considerate de încredere să se facă remarcate în oceanul de materiale care sunt distribuite în mediul online.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Miscellanea

APIA, ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2019:Vânzările de autoturisme ecologice au crescut cu peste 45% în România
21 apr. I.M.


STS vrea să cumpere routere în valoare de aproape 7,4 milioane euro
21 apr. M.I.


DUMITRU PRUNARIU, ROMÂNUL CARE A AJUNS ÎN SPAŢIU: "Cel mai important lucru în cunoaştere este curiozitatea"
20 apr. M.S.


ÎN PRIMA PARTE A ANULUI:Aproape 27 tone de tutun, confiscate de poliţişti
20 apr. I.L.


ÎN BUCUREŞTI ŞI PLOIEŞTI:Pelerinajul creştin-ortodox de Florii, astăzi
20 apr. T.I.


DE FLORII ŞI PAŞTELE CATOLIC:Poliţişti şi jandarmii vor acţiona în acest week-end
20 apr. T.I.


Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte cu încă 30-40% în perioada imediat următoare
19 apr. I.M.


ANOFM:Peste 67.000 de persoane angajate, în primul trimestru
19 apr. M.I.


PAULINA POPOIU LA FESTIVALUL ARIILOR NATURALE PROTEJATE:"Muzeul Satului este un Ambasador al României în lume"
19 apr. L.A.


PENTRU OPERAŢIONALIZAREA UNUI NOU PUNCT DE CONTROL:Trafic rutier închis la Punctul de Trecere a Frontierei Ruse
19 apr. M.C.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2019.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.