REUTERS:

Kazahstanul îi oferă Shell posibilitatea să cumpere 20% din KMG

14 mar. Internaţional
A.S.
Kazahstanul îi oferă Shell posibilitatea să cumpere 20% din KMG

Fondul suveran de investiţii din Kazahstan a oferit companiei Royal Dutch Shell şansa de a cumpăra un pachet minoritar important în compania naţională de petrol KazMunayGaz (KMG), ca să facă mai atractivă pentru investitorii străini planificată ofertă publică iniţială, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Compania de stat KMG este al treilea mare producător de ţiţei din Kazahstan şi deţine participaţii în toate proiectele majore ale ţării, inclusiv zăcământul gigant Kashagan. De asemenea, KMG este partener cu Shell în mai multe societăţi mixte.

Samruk-Kazyna, fondul suveran de investiţii din Kazahstan, plănuieşte să listeze anul viitor KMG, ca parte a programului de privatizare. Fondul Suveran de investiţii din Kazahstan deţine 90% din KMG, restul fiind în posesia Băncii Centrale din Kazahstan.

Banca Centrală din Kazahstan a preluat o parte din KMG după ce a tipărit efectiv 4 miliarde de dolari, ca să ajute KMG să-şi plătească datoriile, după prăbuşirea preţului petrolului.

O sursă apropiată de KMG susţine că firmei Shell i s-a oferit şansa de a achiziţiona o participaţie de până la 20%, care ar putea include şi participaţia deţinută de Banca Centrală. "Discuţiile sunt în desfăşurare", susţin sursele.

O altă sursă, apropiată de guvernul kazah, a declarat că oferta era pentru 10% din KMG.

"Noi credem că Shell ar putea deveni un partener strategic, ceea ce ar duce la creşterea valorii companiei (KMG) înainte de IPO", a spus o altă sursă, citată de Reuters.

Sursele nu au dat estimări privind valoarea potenţială a oricărei tranzacţii.

Samruk-Kazyna ar urma să-şi păstreze o participaţie majoritară în KMG, dar nu a precizat câte acţiuni vor fi listate.

Samruk-Kazyna a transmis întrebări despre oferta Shell către KMG, care, la rândul său, a spus că "a cooperat şi a planificat să colaboreze cu mai multe companii internaţionale pe diferite proiecte", dar a refuzat să furnizeze comentarii suplimentare.

Shell a refuzat să comenteze această chestiune. Compania anglo-olandeză deţine participaţii în zăcămintele Kashagan şi Karachaganak, precum şi în conducta care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră.

Kashagan, operat de Eni, Total, Shell, ExxonMobil, firma de stat KazMunayGaz, grupul chinez CNPC şi compania niponă Inpex, este cel mai mare zăcământ petrolier din Kazahstan.

Anul trecut, tranzacţia dintre KMG şi China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităţilor din România, iar participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Bursele europene au deschis în creştere
21 iun. A.M.


SUA:Un marş pentru drepturile civile ale albilor
21 iun. A.M.


DONALD TRUMP: Separarea copiilor imigranţi, tactică a democraţilor
21 iun. A.M.


Wall Street a închis în creştere
21 iun. A.M.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI,Bursele asiatice erau în scădere
21 iun. A.M.


Engie a primit 2,6 miliarde euro pentru acţiunile sale la Glow Energy
21 iun.


DUPĂ TERMINAREA ACORDULUI DE SPRIJINCreditorii Greciei vor să îi impună restricţii
21 iun.


Wall Street a deschis în creştere
20 iun. R.G.


Bursele asiatice au închis în urcare
20 iun. Raluca Găină


COREEA DE NORD ŞI CHINA:Discuţii despre dezarmarea nucleară
20 iun. Raluca Găină

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.