Gala BURSA 2018

RomânIA Autentică, cel mai mare festival de promovare a meşteşugurilor româneşti

19 iun. 16:15 Comunicate de presă
A.M.
RomânIA Autentică, cel mai mare festival de promovare a meşteşugurilor româneşti

Cea de-a treia ediţie a Festivalului RomânIA Autentică va avea loc pe 23 şi 24 iunie 2018. Pe deplin conştienţi de ceea ce am construit cu migală, RomânIA Autentică şi-a asumat un scop şi o misiune pe cât de dificilă, pe atât de importantă, aceea de a arăta faţa reală a tezaurului popular şi spiritual al satului românesc. Dacă îţi doreşti cu adevărat, găseşti şi azi în localităţi izolate, în memoria ultimilor păstrători de tradiţii ori în lăzi de zestre, transmise din generaţie în generaţie, comori fragile şi inefabile, pe care tăvălugul contemporan le poate sfărâma într-o clipă, dacă nu vom întinde mâna pentru a salva ce se mai poate.

,,RomânIA Autentică este sărbătoarea care onorează şi reînvie tradiţiile româneşti. De cauţi adânc în istoria acestui neam vei observa că ne-am pierdut şi regăsit de câteva ori identitatea, poate şi de aceea regăsirea este atât de importantă pentru că ne redescoperim ca neam şi ca identitate. Într-o societate în care valorile autentice dispar puţin câte puţin noi reconstruim punţi între generaţii. RomânIA Autentică este un tribut adus celor care au iubit cu adevărat această glie, RomânIA Autentică este manifestul meu de dragoste pentru această ţară. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine şi au contribuit la păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti." a declarant Cristina Chiriac, iniţiatoarea proiectului RomânIA Autentică.

Am început timid proiectul RomânIA Autentică, Acasă la Brâncuşi acolo unde pământul vibrează a energie şi talent în Hobiţa lui Constantin Brâncuşi.

,,Festivalul RomânIA Autentică reprezintă mândria mea de a fi român. Demarat în Hobiţa Gorjului în urmă cu doi ani, de pe plaiurile pe care a crescut şi trait marele Constantin Brâncuşi, mi-a dat cea mai mare satisfacţie ca si continuator al tradiţiilor, meşteşugurilor şi obiceiurilor locului. RomânIA Autentică este cel mai înalţator mod de a ne păstra şi proteja identitatea naţională.

În Hobiţa - Peştisani - Gorj, o dată cu prima editie a Festivalului, a renăscut ia românească, portul popular. În an centenar, ca şi pionieri ai Festivalului RomânIA Autentică, suntem bucuroşi că de Sânziene se reunesc cele trei vechi regiuni istorice: Modova, Ardealul şi Ţara Românească", a declarat Cosmin Pigui, primarul Comunei Peştişani.

În anul 2017 ni s-a alătiurat Moldova şi astfel am celebrat RomânIA Autentică în două regiuni importante, Moldova şi Oltenia.

Moldova nu înseamnă doar un trandafir cântat cu foc, ci secole de trecut zugrăvit pe pereţi de biserici, ouă încondeiate cu migală, costume populare cu specificul bine definit, graiul dulce şi sufletul cald, toate regăsindu-se în valoroasele pagini literare şi muzicale pe care oamenii locului le-au dăruit culturii române.

"Festivalul RomânIA Autentică ne oferă şansa de a ne regăsi identitatea naţională. În orice fotografie realizată în urmă cu un veac îi putem vedea pe înaintaşii noştri îmbrăcaţi în ia românească. România Mare a fost croită la războiul de ţesut al bunicilor noştri, iar acum, la Centenar, avem nevoie mai mult ca oricând să redescoperim această textură de o frumuseţe magică din care este format neamul românesc. Firul din care este făcută cămaşa de ie este legătura noastră cu un trecut al României Autentice. Prin festivalul pe care îl organizăm la Iaşi ne vom îmbrăca mai ales sufleteşte în portul care ne defineşte ca naţiune mândră şi perenă", a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi.

Anul 2018 în care celebrăm Centenarul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 a adus în mod natural festivalul şi peste Carpaţi. Popasul îl vom face la Braşov, leagăn al şcolii româneşti, cu mândreţea de juni ce fac cinste locurilor încărcate de istorie şi tradiţii.

,,Sunt bucuros că Braşovul va fi unul dintre cele trei oraşe gazdă ale Festivalului RomanIA Autentică, aflat la cea de a treia ediţie. Doresc să îi felicit pe organizatori pentru că, plecând de la un obiect de îmbrăcăminte tradiţională, ia, au reuşit să creeze un eveniment în care îmbină cultura, arta şi valorile tradiţionale româneşti, un eveniment care să ne reamintească de mândria de a fi român. România are nevoie de un asemenea demers, românii au nevoie să nu uite cine sunt şi ce au mai valoros în tradiţiile şi istoria lor, a declarant George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Vino să vezi ce înseamnă să porţi RomânIA Autentică în minte, în inimă, în suflet, cântând româneşte, admirând măiestria celor ce continuă tradiţii. Artişti, meşteşugari, antreprenori, dar în primul rând români, cu toţii se pregătesc pentru două zile de vibraţie autentică, zile în care muzica, forma, culoarea, versul, textura, gustul şi parfumul satului se vor împleti sinestezic, oferindu-ne ore de bucurie şi satisfacţia că nu e totul pierdut, că frumuseţea acestui neam n-a pierit sub valul nimicitor ce anulează specificitatea acestor locuri.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Comunicate de presă

Ediţia a treia - Smart Alliance Innovation
13 nov.


GDPR: Procedura de efectuare a investigaţiilor
06 nov. Cristina Bojică


Legea combaterii spălării banilor acuzată de neconstituţionalitate
31 oct. V.D.


De la ia cu flori la Flori de ie, o poveste ce ajunge pe ţărmul Eladei
30 oct.


BusinessMark lansează evenimentul "Romanian Food & Agribusiness Conference"
29 oct. A.S.


5 To Go şi-a îndeplinit obiectivele pe anul 2018
24 oct. T.T.


Epilepsy Challenge, cros în scop umanitar
24 oct. A.S.


România, un hub pentru schimburile comerciale dintre UE şi Japonia
24 oct. A.Z.


ZAREA 7 Stele, istoria ce merită povestită
23 oct. A.Z.


Mondelez lansează Halls pentru consumatorii români: un brand nou într-o nouă categorie
22 oct.





<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.