Rusia, interesată să investească în IPO-ul "Aramco"

15 feb. Internaţional
ALINA VASIESCU
Rusia, interesată să investească în IPO-ul "Aramco"

Băncile ruseşti şi un fond comun de investiţii Rusia-China vor să participe la oferta publică iniţială (IPO) pe care o va lansa compania petrolieră saudită "Aramco", potrivit şefului unui fond suveran de investiţii din Rusia, anunţă Bloomberg.

Kirill Dmitriev, directorul executiv al Fondului rus de Investiţii Directe, afirmă că mai multe bănci şi alte grupuri din Rusia sunt interesate să investească în acţiuni "Aramco", cel mai mare exportator de petrol din lume.

Amintim că Arabia Saudită plănuieşte să vândă în acest an o cotă de aproximativ 5% din companie. Luna trecută, directorul executiv al "Aramco", Amin Nasser, afirma, citat de Reuters, că oferta publică iniţială a gigantului petrolier naţional este planificată pentru cea de-a doua jumătate a anului 2018, însă guvernul nu a luat încă decizia referitoare la bursa internaţională la care va avea loc listarea. Acesta a spus: "Vrem să stabilim dacă vom face o listare şi pe o altă piaţă în afară de cea saudită. Există o comisie care analizează acest lucru, iar când decizia va fi luată, compania este gata să o pună în aplicare".

Autorităţile saudite vor să listeze "Aramco" pe pieţele din Riad şi Tadawul, dar şi la una sau mai multe burse internaţionale.

Kirill Dmitriev a declarat că nu doar băncile şi unele grupuri din Rusia vor să cumpere acţiuni "Aramco", ci şi fondul de investiţii Rusia-China. Acesta a menţionat: "Vedem un interes semnificativ din Rusia şi din China pentru investiţii în «Aramco». Credem că acest lucru este foarte bun pentru că, încă o dată, ne gândim împreună la petrol".

În ultimii ani, Rusia şi Arabia Saudită, cei mai mari producători de petrol din lume, şi-au abandonat rivalitatea de lungă durată şi au format o alianţă pentru a încerca să susţină preţul ţiţeiului, care a scăzut semnificativ pe fondul creşterii producţiei din şisturile SUA. Ţările sunt astfel părţi în acordul global de reducere a producţiei de petrol, valabil până la finele lui 2018.

Oferta "Aramco", aşteptată să genereze 100 de miliarde de dolari, este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii străine şi prin diversificare. Fondurile care vor fi strânse din vânzarea acţiunilor "Aramco" sunt planificate să fie utilizate pentru investiţii în diferite domenii, precum producţia de armament, petrochimie şi turism.

"Aramco" este cea mai mare companie petrolieră din lume, cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.


Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

Turcia vrea să îşi accelereze achiziţiile de grâu
20 aug. V.D.


Wall Street a închis în creştere
20 aug. V.D.


LA MIJLOCUL ŞEDINŢEI:Bursele asiatice erau în creştere
20 aug. V.D.


Boardul "Rusal" aprobă mutarea sediului legal în Rusia
20 aug. A.V.


Un executiv al "Air Canada", numit în fruntea "Air France-KLM"
20 aug. Alina Vasiescu


OPINIILira turcească slabă face cu ochiul speculatorilor. E inspirat pariul cu lira?
20 aug. Cristian Dogaru


Trump vrea ca rezultatele companiilor listate să fie raportate semestrial
20 aug. A.V.


BURSELE DIN LUMETemerile privind sectorul bancar italian, resimţite pe pieţele europene
20 aug. A.V.


OPINIA DE LA ANTIPOZIImigranţii, beneficiu ori povară?
20 aug. Eugen Ionescu


O NOUĂ TOAMNĂ FIERBINTE PENTRU ITALIA ŞI EUROPACum va răspunde BCE ultimatumului venit din Italia?4
20 aug. Călin Rechea

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.