Rusia, târâtă într-un nou scandal cu diplomaţi şi îmbolnăviri suspecte

13 sep. Internaţional
O.D.
Rusia, târâtă într-un nou scandal cu diplomaţi şi îmbolnăviri suspecte

Rusia este suspectată că s-ar afla în spatele îmbolnăvirii diplomaţilor americani din Cuba şi China. Deocamdată nu au fost formulate acuzaţii oficiale, dar starea de tensiune este evidentă.

Conform a trei oficiali americani neidentificaţi, dovezile adunate de FBI, CIA şi alte agenţii indică implicarea Moscovei, informează News.ro. Totuşi, dovezile nu sunt destul de clare pentru ca SUA să acuze oficial Kremlinul. Oficialii americani au comunicat în iulie că încă investighează problemele de sănătate de la ambasada americană din Cuba şi că încă nu ştiu cine este responsabil de bolile misterioase, care au început în 2016 şi au afectat 26 de americani. Printre simptome se numără pierderea auzului, ameţeli, dureri de cap şi oboseală, lucruri caracteristice "unor traume cerebrale minore", conform oficialilor Departamentului de Stat. De asemenea, în iunie, Departamentul de Stat a comunicat că mai mulţi diplomaţi din China au fost aduşi în SUA din cauza faptului că aveau simptome similare. Statele Unite consideră că ar fi putut fi folosite arme electromagnetice sofisticate asupra diplomaţilor.

Armata SUA a încercat să creeze arme care să contracareze pe cele folosite pentru a-i răni pe diplomaţi, inclusiv prin a testa diverse dispozitive pe animale, conform surselor NBC. Aceste experimente ar avea loc la Baza Forţelor Aeriene din Kirtland, New Mexico.

În această primăvară a izbucnit un scandal similar. Atacul cu autor necunoscut lansat împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fetei acestuia, Iulia, a provocat o stare de tensiune uriaşă la nivel internaţional. Britanicii au lansat mai multe acuzaţii grave împotriva Rusiei, partenerii Londrei i-au susţinut punctul de vedere şi au fost expulzaţi diplomaţi. Premierul Theresa May a declarat, în luna martie, la Congresul Partidului Conservator, desfăşurat la Londra, că statul rus este "vinovat" de atacul care i-a vizat pe membrii familiei Skripal. Rusia a negat orice implicare. Mai mult, în plin scandal, şeful diplomaţiei britanice, Boris Johnson, considera că este foarte probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi ordonat să se folosească agentul neurotoxic împotriva fostului spion rus: "Disputa noastră este cu Kremlinul lui Putin şi cu decizia sa, iar noi credem că este copleşitor probabil să fie decizia sa de a ordona folosirea unui agent neurotoxic pe străzile din Regatul Unit, pe străzile din Europa, pentru prima oară după al Doilea Război Mondial". Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a respins imediat acuzaţia, pe care a considerat-o: "O încălcare şocantă şi inexcuzabilă a proprietăţii diplomatice. Noi am spus în mod repetat că Rusia nu are vreo legătură cu asta". Ambasadorul rus la Londra, Aleksandr Iakovlenko, a acuzat Londra că se poartă "în stil colonial" şi că a încălcat dreptul internaţional şi reglementările diplomatice prin faptul că nu a împărtăşit informaţii despre anchetă. Emisarul rus la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, Aleksandr Şulghin, a declarat că Marea Britanie şi Statele Unite au de asemenea acces la agentul neurotioxic folosit în otrăvirea fostului spion rus în Anglia. Şulghin susţinea că agentul neurotoxic folosit pe 4 martie împotriva lui Skripal poate să provină din stocurile britanice sau americane. Nu mai puţin de 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au fost expuse la substanţa chimică folosită pentru otrăvirea fostului agent dublu rus, dar şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă în apropierea unui centru comercial din oraşul englez Salisbury pe 4 martie 2018. Marea Britanie a identificat neurotoxina ca fiind Novichok, o substanţă creată prima oară de armata sovietică.

Opinia cititorului

Articole din aceeaşi secţiune

Internaţional

PARLAMENTAR BRITANIC:Cartelul "Big Four" trebuie spart
24 sep. A.V.


Danske Bank, anchetată şi în Marea Britanie
24 sep.


Rusia lucrează la măsuri de reducere a dependenţei faţă de SUA şi dolar
24 sep.


Moscova acuză Washingtonul că ameninţă "stabilitatea mondială"
24 sep.


Bursele europene, atente la datele economice ale SUA
24 sep. A.V.


"Adobe" preia "Marketo" pe 4,75 miliarde de dolari
24 sep. A.V.


"Caixabank" iese din acţionariatul celui mai mare grup petrolier spaniol
24 sep. Alina Vasiescu


ELVEŢIA: St. Gallen, al doilea canton care interzice vălul islamic
23 sep. V.D.


Franţa: manifest semnat în favoarea victimelor violenţei conjugale
23 sep. V.D.


Partidul Laburist doreşte noi alegeri
23 sep. V.D.

<<
Back
Accesează
versiunea desktop

Copyright MetaRing © 2003-2018.
Toate drepturile rezervate.

Legea copyright-ului şi tratatele internaţionale protejează acest site. Nimic din acest site ori din site-urile afiliate nu poate fi reprodus sub nici o formă şi în nici un fel fără permisiunea în prealabil scrisă de la Grupul de Presă BURSA.