Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Comisia Europeană cere României și Belgiei să aplice normele UE referitoare la conturile de plăți
14.06.2017 - Bănci-Asigurări
Andrei Stan

Comisia Europeană cere României și Belgiei să aplice normele UE referitoare la conturile de plăți

Comisia Europeană a solicitat astăzi României și Belgiei să trimită detalii cu privire la modul în care Directiva privind conturile de plăți (Directiva 2014/92/UE) este transpusă în legislația lor națională, obligație care trebuia îndeplinită până la 18 septembrie 2016, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar.

Directiva conferă tuturor rezidenților legali din UE dreptul de a deține un cont de plăți de bază la un tarif rezonabil, indiferent de locul de reședință. De asemenea, ea îmbunătățește transparența comisioanelor aferente conturilor de plăți și facilitează comparația și schimbarea unor astfel de conturi.

Solicitarea Comisiei ia forma unor avize motivate. "Dacă cele două state membre nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile respective pot fi înaintate Curții de Justiție a UE", precizează Executivul comunitar.

Prin pachetul lunar de decizii privind constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană urmărește acționarea în justiție a statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor, menționează Comisia Europeană.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna iunie, grupate pe domenii de politică, includ 12 scrisori de notificare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru, 25 de avize motivate și o trimitere în fața Curții de Justiție. Comisia a închis, de asemenea, 101 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro