Ziarul Bursa pe mobil
 
 
RE/MAX:
"Nucleul creditărilor ipotecare va continua să fie definit de programul Prima Casă"
15.06.2017 - Bănci-Asigurări
E.O.

"Nucleul creditărilor ipotecare va continua să fie definit de programul Prima Casă"

Anul trecut a adus schimbări majore în planul tranzacționărilor imobiliare, fiind considerat de specialiști cel mai bun an de la declanșarea crizei economice, arată un studiu realizat de RE/MAX România.

Acesta arată că volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele orașe din țară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015.

Cercetarea citată menționează că București, Cluj, Brașov, Sibiu, Ilfov, Timișoara, Oradea și Arad s-au situat pe primele poziții. Aproximativ 58% din respondenții la studiu au confirmat un interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru București (21%). Topul este continuat de Brașov, cu aproape 5% și Arad, cu puțin peste 4%.

"În ceea ce privește interesul major arătat pentru Cluj-Napoca, acesta poate fi argumentat prin faptul că aici se înregistrează și cele mai scumpe locuințe - în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, în creștere cu 13% față de 2015", subliniază un comunicat al companiei.

Acesta arată: "Raportat la Capitală, anul trecut s-a remarcat o creștere a volumului de tranzacții pentru sectorul spațiilor industriale și logistice, cu livrări de aproximativ 380.000 mp în anul 2016, tendința păstrându-se și în acest an.

O zonă cu o cerere mare de locuințe noi, ca efect al forței de muncă atrasă din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă vor genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă și, astfel, noi cereri de locuințe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuințe este confirmată și de interesul major pentru închirieri - un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunț".

Timișoara înregistrează o creștere a ofertei în zona imobiliară în sincron cu cererea și prețuri sub cele vehiculate în orașele amintite. Aici, locuințele vechi s-au apreciat cu 1,1%, în ianuarie față de decembrie 2016, iar cele noi s-au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.

În același timp, în Brașov este preconizată o creștere a prețurilor pentru locuințe, o analiză realizată la începutul anului 2017 indicând o creștere a prețurilor apartamentelor vechi cu 2,3% și cu 2% a celor noi.

Studiul RE/MAX arată că cei focusați pe segmentul rezidențial din București au bugete între 70.000 și 120.000 de euro. Aceștia se împart în cei care accesează credite tip "Prima Casă" și se orientează, în general, pe achiziția de apartamente cu două camere sau garsoniere, și în investitorii cu bugete de peste 75.000 euro, până în aproximativ 120.000 de euro, ce își îndreaptă atenția către zona centrală sau zona de Nord a Capitalei, având ca investiție "target" proprietăți "micuțe", dar cu randamente de 5-6%.

Mădălina Vasile, Broker Owner la RE/MAX Properties din București, a declarat: "Destul de slab reprezentat, dar totuși prezent în piață, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar și până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul rezidențial și este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câțiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate".

Conform datelor companiei, 77% din tranzacțiile realizate anul trecut pe piața din București au fost cele rezidențiale, urmate, cu un procent de 18%, de cele comerciale.

În ceea ce privește metoda de plată folosită cel mai mult în anul 2016, respondenții studiului RE/MAX au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanțare pentru o tranzacție imobiliară - după finanțarea din venituri proprii/economii.

Referitor la anul în curs, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental "Prima Casă", specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare. O altă tendință a lui 2017 este definită și de orientarea băncilor către companii, în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro