Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Fed a majorat dobânda pentru a treia oară în ultimele șase luni
16.06.2017 - Bănci-Asigurări
A.V.

Fed a majorat dobânda pentru a treia oară în ultimele șase luni

Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a decis, miercuri, să majoreze la un interval cuprins între 1% și 1,25% dobânda de politică monetară, considerând că expansiunea economică este solidă, iar situația de pe piața muncii este stabilă.

Fed a făcut, astfel, încă un pas în procesul de înăsprire a politicii sale. Următoarea reuniune de politică monetară este programată să aibă loc în 25-26 iulie.

Majorarea costului creditului din SUA în reuniunea de miercuri a fost a treia din ultimele șase luni. Comitetul de politică monetară din cadrul Fed (FOMC) și-a menținut estimările privind o nouă creștere a dobânzii în 2017 și trei majorări în 2018.

FMOC a precizat: "Riscurile pe termen scurt la adresa perspectivelor economiei SUA par echilibrate, dar noi monitorizăm atent evoluția inflației".

Potrivit datelor publicate recent de Departamentul american al Muncii, rata șomajului din SUA a scăzut la 4,3% în mai, cel mai redus nivel din ultimii 16 ani. Dar, în același timp, inflația de bază a urcat la numai 1,5%, în timp ce ținta de inflație a Fed este de 2%.

În aceste condiții, Fed și-a revizuit estimările privind inflația la 1,7% până la sfârșitul acestui an, de la 1,9%, cât preconiza în martie. Pentru 2018 și 2019 Fed și-a menținut prognoza de inflație la 2%.

Previziunile pentru creșterea economiei SUA în acest an au fost îmbunătățite ușor, de la 2,1% la 2,2%, în timp ce rata șomajului ar urma să scadă la 4,3% anul acesta și la 4,2% anul viitor.

PIB-ul SUA a înregistrat o creștere de 1,2% în perioada ianuarie-martie 2017, în ritm anual, după un avans de 2,1% în trimestrul al patrulea din 2016.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro