Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Bitcoin înregistrează cel abrupt declin săptămânal din 2015
16.06.2017 - Bănci-Asigurări
Cristina Radu

Bitcoin înregistrează cel abrupt declin săptămânal din 2015

Moneda digitală a fost pe cale să înregistreze cel mai mare declin săptămânal din ultimii doi ani. După ce a urcat brusc la o valoare maximă de 3.000 de dolari, bitcoinul a suferit un regres uluitor spre sfârșitul lunii, conform MarketWatch.

Bitcoin a scumpit valoarea de piață de 10 miliarde de dolari de la începutul săptămânii, potrivit CominMarketCap, care urmărește valoarea monedelor digitale. Bitcoin BTCUSD +2,62% a scăzut cu 18,5% în ultima săptămână, până la valoarea de 2.317 USD, care va marca cea mai abruptă scădere săptămânală din 16 ianuarie 2015, potrivit WSJ Market Data Group. Reducerea de mai mult de 15% a zilei de joi ar reprezenta cea mai mare scădere de o zi de la 14 ianuarie 2015.

Retragerea pentru bitcoin, în scădere cu 20% la 2,0761 dolari, coincide cu o scădere în sectorul tehnologic XLK de -0,45%, care s-a încheiat pentru patru din ultimele cinci sesiuni de tranzacționare pentru Facebook -0.05%, Apple -0.76%, Amazon.com +3.08%, Netflix Inc. -0.53% și Google-parent Alphabet Inc. -0.78 %, GOOGL -0,81%, cunoscuți pe Wall Street ca acțiuni FAANG, înregistrând retrageri record.

Moneda mai are de făcut pași până la acceptarea largă, având în vedere că în martie, Comisia pentru valori mobiliare și burse a respins o pereche de fonduri care ar fi fost susținute de un bitcoin, invocând o lipsă de supraveghere și transparență. Scăderea a condus la coborârea indicelui Nasdaq la -0,63%, Nasdaq Composite la -0,53%, S&P 500 SPX la -0,32% și Dow Jones Industrial Average la 0,19%.

Bitcoin, ethereum, litecoin sunt susținute de așa-numitul blockchain, o rețea peer-to-peer, care înregistrează și verifică tranzacțiile. Ethereum și moneda sa cunoscută ca eter, amenință să depășească cifra de afaceri pe valoarea de piață, înregistrând o scădere bruscă zilnică de 10,6%, potrivit datelor de pe site-ul monetar digital Coindesk.com. Cu toate acestea, în ultima săptămână, eterul a crescut cu 21%.

Pe măsură ce activele au crescut, analiștii Wall Street au sunat clopotele de alarmă, în frunte cu Morgan Stanley, statuând cazul în care criptocurrency-ul se poate ridica justificat până va fi reglementat. Morgan Stanley a explicat: "Nu este clar de ce criptocurrency-urile se apreciază atât de repede, în afară de aprecierea însăși, care atrage mai multe speculații împotriva unei abilități potențiale ineficiente de a vinde".

Un observator al bitcoin, Yves Lamoureux, prezice că moneda ar putea atinge valoarea de 25.000 de dolari, potrivit MarketWatch. El estimează că bitcoin poate totodată să scadă cu 22% până la 1.800 de dolari. Acesta a adaugat: "Credem că Bitcoin valorează mai mult de 1.800 de dolari, conform modelului nostru din această etapă, deci e timpul să ne retragem și să rămânem lichizi".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro