Ziarul Bursa pe mobil
 
 
BNR lansează un set de monede dedicate împlinirii a 10 ani de la aderarea României la UE
17.06.2017 - Bănci-Asigurări
Andrei Stan

BNR lansează un set de monede dedicate împlinirii a 10 ani de la aderarea României la UE

Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând de luni, 19 iunie, un set de trei monede (din aur, din argint și din tombac cuprat) și o monedă din alamă pentru colecționare și, totodată, va pune în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană (UE), potrivit unui comunicat al BNR, trimis Redacției.

Monedele din set au o valoare nominală de 100 de lei, 10 lei și, respectiv, 1 leu, au forma rotundă, diametre de 21 de milimetri, 37 de milimetri și, respectiv, 37 de milimetri și cant zimțat.

Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "100 LEI", stema României și anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din argint redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", stema României și anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din tombac cuprat redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", stema României și anul de emisiune "2017".

Aversul monedei din alamă pentru colecționare redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României și anul de emisiune "2017". În interiorul bazei primei coloane din stânga este inscripționată litera "N", ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.

Aversul monedei din alamă, de circulație cu caracter comemorativ redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripția în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", stema României și anul de emisiune "2017".

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și alamă) prezintă statele Uniunii Europene evidențiate în mod distinct și inscripția circulară "10 ANI DE LA ADERAREA LA UNIUNEA EUROPEANĂ".

Monedele din aur, argint, tombac cuprat și moneda din alamă pentru colecționare vor fi ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Monedele de circulație cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani vor avea aceleași caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulație la cupiura de 50 bani și vor circula în paralel cu acestea.

Tirajul este de: 150 seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat); 5.000 monede din alamă, de 50 bani, pentru colecționare; 1.000.000 monede din alamă, de 50 bani, de circulație cu caracter comemorativ.

Prețurile de vânzare pentru setul de trei monede și pentru moneda din alamă, pentru colecționare sunt: 2.100,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare; 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat, monedele din alamă pentru colecționare și monedele de circulație cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, vor avea putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a seturilor de trei monede și a monedelor din alamă pentru colecționare, cu tema "10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană", se va realiza prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Punerea în circulație a monedelor de circulație cu caracter comemorativ, cu tema 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro