Ziarul Bursa pe mobil
 
 
UNSAR:
"Piața RCA a funcționat în parametri normali, deși legislația a suferit modificări substanțiale"
17.06.2017 - Bănci-Asigurări
Andrei Stan

"Piața RCA a funcționat în parametri normali, deși legislația a suferit modificări substanțiale"

Piața asigurărilor obligatorii auto (RCA) a continuat să funcționeze în parametri normali, conform cadrului de reglementare, nefiind sesizate schimbări care să pună sub semnul întrebării buna sa funcționare pe niciun segment, în ciuda faptului că legislația aferentă industriei de asigurări a suferit modificări substanțiale în ultima perioadă, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR).

UNSAR precizează: "Având în vedere informațiile vehiculate în mass-media legate de potențiale disfuncționalități ale pieței asigurărilor obligatorii auto, precum și despre riscul 'exploziei primelor de asigurare' datorate unor aspecte legate de Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA), UNSAR dorește clarificarea acestora, în scopul unei bune informări a publicului larg. Deși legislația aferentă industriei de asigurări a suferit modificări substanțiale în ultima perioadă, piața a continuat să funcționeze în parametri normali, conform cadrului de reglementare, nefiind sesizate schimbări care să pună sub semnul întrebării buna sa funcționare pe niciun segment".

La o lună de la eliminarea plafonării tarifelor RCA, atenția tuturor părților implicate s-a îndreptat către identificarea celor mai bune măsuri ce urmează a fi incluse în legislația secundară, precizează sursa citată. "În acest sens, au fost demarate discuții constructive cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și alte instituții abilitate, dorința tuturor celor implicați fiind aceea de a crește nivelul de protecție a consumatorilor, încrederea lor în sistemul de asigurări, dar mai ales stabilitatea pieței de profil", afirmă UNSAR.

Totodată, UNSAR dă asigurări că, în scenariul în care contribuțiile societăților de asigurare la FGA va crește, consumatorul va fi protejat prin prevederile noii legi RCA care limitează cheltuielile administrative pentru acest produs.

Reprezentanții asigurătorilor adaugă: "În ceea ce privește alte creșteri ale polițelor de asigurare obligatorii, pentru o mai clară evidențiere, subliniem că prețul Poliței de Asigurare contra Dezastrelor (PAD) este fixat prin lege și este echivalentul a 10, respectiv 20 de euro pe an, în funcție de tipul de casă, fără a se ține cont de cheltuielile administrative ale societăților de asigurare. Astfel, în acest moment, considerăm că propagarea unor informații care nu au niciun fundament real și care afectează încrederea consumatorilor în industria de asigurări va avea urmări negative asupra pieței, împiedicând așezarea acesteia pe baze solide și predictibile".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro