Ziarul Bursa pe mobil
 
 
SENATORUL DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR:
"Voi depune un proiect de lege pentru reechilibrarea contractelor de leasing"
19.06.2017 - Bănci-Asigurări
EMILIA OLESCU

"Voi depune un proiect de lege pentru reechilibrarea contractelor de leasing"

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir, președintele Comisiei economice, industrii și servicii, intenționează să depună, în această săptămână, un proiect de lege care prevede reglementarea segmentului de executări silite și a pieței de leasing, prin reechilibrarea contractelor din aceste domenii.

Domnul Zamfir ne-a precizat: "Înainte de vacanța parlamentară, adică săptămâna aceasta, până la 1 iulie, voi depune proiectul legislativ. Această inițiativă, care este similară Legii dării în plată, urmărește să mai pună frână recuperatorilor și să reechilibrăm contractele de leasing. Pur și simplu dorim ca aceste contracte să nu mai fie titluri executorii, ci să se meargă în instanță pentru obținerea unui astfel de titlu.

În același timp, contractele de leasing trebuie și ele reechilibrate, așa cum Curtea Constituțională a hotărât că trebuie să se întâmple cu cele de credit. Trebuie reglementate toate domeniile astfel încât să nu existe o poziție dominantă, ci una de echilibru între părți".

Senatorul Zamfir a inițiat și promovat Legea dării în plată, care prevede stingerea datoriei odată cu cedarea către bancă a imobilelor puse garanție în contractele de credit. Curtea Constituțională s-a pronunțat în cazul Legii dării în plată, hotărând că aceste contracte trebuie reechilibrate în acord cu realitatea actuală. În cazul în care instituțiile de credit refuză renegocierea, contractele de credit vor merge în instanță, unde vor fi reconstruite de către judecător, după ce va fi probată impreviziunea, după cum a decis Curtea de Conturi.

Noul proiect de lege este constituit pe același model ca Legea dării în plată, potrivit domnului Daniel Zamfir, care ne-a spus că îl va susține pe avocatul Gheorghe Piperea în promovarea unui nou Cod Comercial.

Printre altele, domnul Piperea, care intenționează să lanseze un nou Cod Comercial, a precizat, vineri, în cadrul Conferinței "Dreptul Afacerilor", că ar fi o idee bună ca, în acest cod, să se implementeze un set de reguli în vederea optimizării fiscale a societăților. "Este nevoie să avem grupuri de firme, din punct de vedere al fiscalizării", a precizat domnia sa.

Ziarul BURSA a anunțat încă de la începutul anului în curs, că cei doi specialiști lucrează la redactarea unui cod comercial "adaptat la secolul al XXI-lea".

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro