Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE CYBERSECURITY/TEODOR CIMPOEȘU, DELOITTE:
"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"
16.06.2017 - Companii-Afaceri
M.D.

"Urmează agresiuni cibernetice pentru România"

Țara noastră este într-o zonă cu risc mare de atacuri cibernetice extrem de sofisticate. Sunt campanii care vizează anumite industrii, din partea unor actori care au cu totul altă putere, în lumea virtuală, față de cea reală.

Declarațiile îi aparțin lui Teodor Cimpoeșu, senior manager al Deloitte Cyber Risk Advisory și au fost făcute ieri, în cadrul Conferinței Naționale de Cybersecurity, organizate de ziarul Bursa.

Tema de securitate cibernetică vizează două planuri: cea de criminalitate organizată și cea a amenințărilor dinspre state. Citând o conferință recentă pe teme de resort, expertul a citat pierderi masive ale actorilor statali, în cazul atacurilor cibernetice: SUA pierde anual 1% din PIB, Germania 1,5%, iar Olanda 2% din astfel de atacuri. Conform prezentării, armele cibernetice avansate, spre deosebire de cele convenționale, din lumea reală, ca rachetele spre exemplu, pot fi refolosite. Asta impune o apărare similară cu lumea reală, dar în continuă dezvoltare, prin obținerea de informații cu privire la potențiale riscuri.

"Sunt două tipuri de informație: acționabilă și procesabilă - informații sau intelligence despre grupuri care vizează sectoare din economie sau chiar statul - aici se poate îmbunătăți apărarea coerentă."

Speakerul a declarat că forul responsabil pentru securitatea cibernetică este Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT), dar că organizația are resurse limitate. Companiile private trebuie să vină în întâmpinarea provocărilor moderne, în special în ceea ce privește protecția datelor.

"Regulamentul european de protecție a datelor personale va schimba semnificativ felul în care percepem securitatea cibernetică," a declarat Cimpoeșu, care a caracterizat noua legislație europeană ca fiind de bun simț. Speakerul s-a referit la o serie de măsuri, în domeniul datelor personale, care urmează să intre in vigoare în mai 2018 și la care toate firmele din Uniunea Europeană trebuie să se adere, în mod obligatoriu. "Toate companiile care procesează date cu caracter personal trebuie să-și pună la punct reziliența cibernetică, capacitatea de a rezista la atacuri, dar și de a reacționa rapid", a mai arătat expertul, care a avertizat că, în domeniul privat românesc, "stăm prost" la capitolul cybersecurity.

Conform expertului, companii mari românești și multinaționale au un acces foarte mare la date cu caracter personal, dar nu au pregătirea sau resursele interne să le protejeze.

"La nivel național, fiecare domeniu are o zonă de competență și se justifică un parteneriat sectorial pe zona de cybersecurity", a mai declarat Cimpoeșu.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro