Ziarul Bursa pe mobil
 
 
CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE CYBERSECURITY/MARIUS BOSTAN, FOST MINISTRU AL COMUNICAȚIILOR:
"Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"
16.06.2017 - Companii-Afaceri
Emilia Olescu

"Tot mediul privat ar trebui să trimită scrisori statului"

Statul este foarte slab și nu face ceea ce trebuie pentru creșterea securității cibernetice, din diverse motive, subliniază Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În acest context, specialiștii și experții ar trebui să încerce să limiteze prin forțe proprii posibilele pagube și să-și micșoreze fereastra de vulnerabilitate.

"Cred că problema este atât de mare că nu ar putea fi rezolvată decât cu ajutorul statului", a menționat domnia sa, precizând: "Responsabilii de sisteme trebuie să fie siguri că se respectă toate regulile și nivelurile de securitate. Cred că tot mediul privat ar trebui să scrie Guvernului. Scrisorile mediului de afaceri pot compensa lipsa de expertiză din sectorul public. Sectorul privat ar trebui să fie curajos, întrucât parteneriatul începe prin exprimarea dorinței de a discuta".

Neaprobarea legii din domeniu afectează fiecare cetățean, industria și poate și turiștii, este de părere domnul Bostan, care a declarat: "Un mic semn ne-a fost dat în urmă cu o lună, dar am avut pagube mici în comparație cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla. Speram ca după acest mic semnal partea de reglementare să intre în linie dreaptă.

Legea securității cibernetice a fost discutată, dezbătută îndelung, dar nu a mai intrat în ședința de guvern. Cred că legea ar fi ridicat nivelul general de securitate, aducând o îmbunătățire".

Partea de educație este foarte importantă, în opinia lui Marius Bostan, care consideră că primul nivel de educație trebuie să fie reprezentat de lideri: "Fac apel la experții din sectorul public să încerce să facă educație. Ghidul de securitate energetică este unul dintre pârghiile prin care poate fi făcută această educație. Acest ghid ar trebui distribuit în toate instituțiile".

Domnul Bostan a mai spus că lipsa granițelor este o problemă care ne afectează pe toți, adăugând: "În perioada următoare trebuie să începem o campanie prin care să arătăm tuturor decidenților că este o problemă în acest domeniu al securității cibernetice". Domnia sa a conchis că țara noastră ar trebui să fie implicată mai mult în acest domeniu.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro