Ziarul Bursa pe mobil
 
 
"Schweighofer" a primit sancțiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depășirile de volum
18.06.2017 - Companii-Afaceri
Gabriel Tănase

"Schweighofer" a primit sancțiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depășirile de volum

Producătorul austriac "Holzindustrie Schweighofer" a primit în țara noastră sancțiuni de 100.000 de lei într-un an pentru depășirile de volum, deși a sesizat din proprie inițiativă Garda Forestieră, a declarat directorul general al "Schweighofer" România, Dan Bănacu, în cadrul unei vizite la fabrica din Rădăuți a grupului, potrivit News.ro.

Bănacu a spus: "Grupul a primit sancțiuni de 100.000 lei într-un an pentru depășirile de volum, deși a sesizat din proprie inițiativă Garda Forestieră. Este vorba de 1.840 metri cubi de material lemnos, volum provenit din diferențe de pe parcursul unui an și confiscat de autorități, adică circa 0,5% din volumul total achiziționat în aceeași perioadă de fabrica din Rădăuți".

Potrivit reprezentanțiilor producătorului austriac, buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu mijloace mecanice (clupa forestieră), și la destinația finală, manual sau cu un echipament electronic cu laser.

Compania susține că, în urma acestor două măsurători, rezultă diferențe de volum, de cele mai multe ori în afara limitelor de toleranță admise de reglementările în vigoare - de plus sau minus 2-4%.

Rezultă astfel cantități de lemn "în afara sistemului" care, chiar dacă sunt declarate autorităților, pun compania în situația de a fi sancționată cu amendă pentru "lemn fără acte de proveniență", mai susțin reprezentanții "Schweighofer".

Managerul de achiziții al "Schweighofer" România, Vasile Varvaroi, a declarat: "Măsurătorile din pădure, executate în condiții atmosferice neprielnice, cu intemperii, în locuri greu accesibile, sunt comparate cu măsurătorile efectuate de un echipament electronic de precizie, verificat metrologic, care funcționează într-un mediu protejat. În condițiile în care, în urma recepției, constatăm că volumul transportului depăsește prevederile avizului de însoțire și toleranțele admise, depozităm separat diferența de volum în plus, în afara depozitului nostru, și sesizăm imediat Garda Forestieră".

Recent, producătorul austriac a anunțat că își încurajează furnizorii să obțină certificările date de Asociația pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) prin acordarea unui bonus de 10 lei pe metrul cub de lemn certificat FSC.

Forest Stewardship Council (FSC) este o organizație non-profit care stabilește standarde de bună practică pentru sectorul forestier, cu scopul de a promova exploatările silvice responsabile față de mediu și comunitățile locale.

"Schweighofer" promovează obținerea certificării FSC a furnizorilor săi chiar dacă Forest Stewardship Council (FSC) a retras, în 17 februarie, certificarea companiei austriece pentru lemnul procesat.

Reprezentanții "Holzindustrie Schweighofer" au anunțat, la momentul respectiv, că vor dezvolta un plan de reasociere la Asociația pentru Certificare Forestieră și că acuzațiile privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului erau "surprinzătoare".

"Schweighofer", care nu exploatează lemnul, ci doar îl cumpără de la circa 850 de furnizori din țara noastră și de la furnizori din străinătate, a impus transportatorilor săi să își doteze, până la 3 aprilie, toate camioanele care fac transporturi către companie cu dispozitivul de urmărire prin GPS Timflow.

Potrivit reprezentanțiilor producătorului austriac, toate cele 600 de camioane care ajung la poarta fabricilor sale din România sunt monitorizate prin sistemul Timflow.

Compania se află sub presiunea organizațiilor de mediu și a unor clienți, care au renunțat să mai cumpere produse ale grupului austriac.

În ultimele luni, lanțurile de bricolaj "Hornbach", "Leroy Merlin" și "Brico Depôt" România au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la "Holzindustrie Schweighofer", compania fiind acuzată de unele ONG-uri că achiziționează lemn tăiat ilegal din pădurile țării noastre.

Compania respinge acuzațiile, argumentând că 60% (adică 1,6 milioane de metri cubi) din lemnul prelucrat în România este importat, mai ales din state din Uniunea Europeană - în principal din Slovacia, Cehia sau Austria - și din alte state europene, precum Rusia, Belarus sau Bosnia-Herțegovina.

Compania este cel mai mare procesator de lemn din țara noastră, dar are o cotă de doar 9% la achizițiile de lemn din România, adică 1,2 milioane de metri cubi anual, potrivit reprezentanților companiei.

Divizia industrială a grupului "Schweighofer" operează în țara noastră trei fabrici de cherestea, care sunt amplasate în Sebeș, Rădăuți și Reci și două fabrici de producție a panourilor din lemn (Siret și Comănești).

Din 2002, de când a intrat pe piața din România, "Holzindustrie Schweighofer" a investit aproape 800 de milioane de euro, potrivit sursei citate.

Anul trecut, proprietarii și administratorii de păduri din România au vândut circa 18 milioane de metri cubi (mc) de lemn către procesatori, din care regia de stat Romsilva are o cotă de peste 50%, cu peste 9 milioane mc.

Exploatarea lemnului din țara noastră s-a redus semnificativ după 1989, ca urmare a declinului unor industrii care folosesc lemnul, mai scrie News.ro.

Între 1965 și finalul epocii comuniste, România exploata anual circa 25 milioane metri cubi de lemn din pădurile țării, arată statisticile oficiale, nivelul fiind considerat suficient de către specialiști pentru a permite regenerarea pădurilor. Totuși, tăierile de lemn s-au făcut într-un regim mai puțin organizat după 1989, mai ales din pădurile retrocedate unor proprietari privați, spun specialiștii.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro