Ziarul Bursa pe mobil
 
 
RADU BRĂTESCU, CONACUL BRĂTESCU:
"Turiștii români sunt orientați deja spre un alt fel de turism, spre experiențe diferite"
19.06.2017 - Companii-Afaceri
ADELINA TOADER

"Turiștii români sunt orientați deja spre un alt fel de turism, spre experiențe diferite"

Conacul Brătescu din Bran a luat naștere din dorința proprietarilor de a construi ceva autentic în spiritul locului, care să vorbească despre zonă. Conacul a fost construit de la zero. Construcția lui a început în 2010 și a fost finalizată în 2014, când a și fost introdus în circuitul turistic.

Radu Brătescu, proprietarul Conacului Brătescu, ne-a declarat: "Am plecat cu gândul să construim o pensiune în Bran, nu ne-am propus să facem un conac, abia după ce am finalizat clădirea, ne-am gândit să-i dăm acest nume, de conac. S-a legat și cu povestea tatălui meu care avea o căsuță în Moeciu, iar prietenii lui spuneam că vin la conac, mai mult în glumă pentru că era o casă micuță".

Potrivit proprietarului, tatăl său, domnul Emil Brătescu, profesor de limba și literatură română primea la dans prieteni scriitori și poeți ai vremurilor ( printre care Ioan Groșan, Ioan Buduca, Radu Țeposu, Cornel Nistorescu, Otilia Țeposu etc ). Aici erau organizate până după miez de noapte discuții, critici și analize literare, sociale, politice și culturale, udate cu vinuri alese. Casa domnului Brătescu a devenit un loc etern, rămas în mintea tuturor "Conacul lu' Brătescu". Astăzi noua construcție duce mai departe povestea.

După ce a fost dată linia arhitecturală a clădirii, proprietarii conacului s-au gândit ca fiecare cameră să fie diferită.

Conform domnului Radu Brătescu, a fost mai greu să găsească atmosfera pentru piesele de mobilier pe care îl aveau deja achiziționat de la piețe de antichități.

Creșterea numărului de turiști a fost încă de la început mare, diferită față de așteptările proprietarilor, după cum ne-au mărturisit aceștia.

"În prezent, avem un procent de ocupare de 70%, cam 300 de turiști pe lună", ne-a mai precizat Radu Brătescu.

Dintre oaspeții conacului în jur de 50% sunt autohtoni și 50% străini, iar vara românii depășesc procentul.

În opinia domnului Radu Brătescu, turiștii români sunt orientați deja spre experiențe diferite, spre un alt fel de turism, spre atmosfere variate.

Proprietarul conacului ne-a mai precizat: "Turiștii care revin la noi nu vor să stea în aceeași cameră, vor să încerce mai multe, să vadă dacă și altă cameră le oferă ceva diferit ca experiență. De la asta am plecat cu gândul când am creat camerele, nu am vrut doar design diferit, ci atmosfere diferite. Să te simți altfel în fiecare cameră și totuși să meargă pe aceeași linie".

Când vine vorba de turiștii străini, Radu Brătescu apreciază că aceștia nu aleg neapărat o noapte la conac, întrucât ei nu știu ce înseamnă neapărat conac, pentru că termenul își pierde sensul în altă limbă.

"Pentru turiștii străini contează mai mult partea de recenzii și felul în care arată camerele. Nu cred că pentru ei înseamnă ce înseamnă pentru noi conac", susține proprietarul conacului.

Principalul obiectiv din zonă este Castelul Bran, conacul se află la 500 de metri de acesta.

"În afară de Castelul Bran zona nu prea are ce să le ofere turiștilor, doar aer curat și munte", ne-a declarat Radu Brătescu.

Potrivit domniei sale, din păcate, nu s-a lucrat la partea aceasta, abia acum o asociație din zonă încearcă să unească mai mulți hotelieri pentru a încerca să ridice zona.

În rest, turiștii au anumite beneficii într-un circuit închis, doar pentru proprii clienți.

Radu Brătescu ne-a mai precizat: "Nu te ajută nici cei din jur, preferă, de exemplu, să stea cu terenurile de tenis goale și pe tine să te țină cu racheta în mână și să nu poți să joci pentru că ei nu închiriază teren de tenis. Încercăm să facem și noi ceva, dar nu putem singuri".

În prezent, proprietarul conacului nu știe exact ce ar putea ridica zona, dar, în opinia sa, ar fi bine să se facă ceva la comun, de o amploare mai mare, pentru că altfel un om singur nu știe cât poate.

Pe lângă natură, evenimentele din zonă sunt cele care atrag turiștii în zonă. Concertele de la castel, petrecerile de Halloween, răvășitul oilor aduc mulți vizitatori, astfel încât zona nu duce lipsă.

Tariful mediu pentru o noapte de cazare în una din camerele Conacului Brătescu este în jur de 290 lei, camera dublă cu mic dejun.

Conacul dispune de opt camere duble și un apartament în care se pot caza până la 4 persoane.

Proprietarii au în plan organizarea de evenimente proprii: "Ne-am gândit să facem degustări de vin, avem o gamă mai mare și punctă pe această parte, 95% din sortimentele de vin pe care le avem fiind din țara noastră".

De asemenea, se gândesc ca pe viitor, pe partea de exterior, să construiască ceva pentru a le oferi turiștilor posibilitatea de activitate, au în plan construirea unei piscine sau a unui teren de tenis.

În opinia domnului Radu Brătescu, turismul din zonă este în creștere, dar datorită hotelierilor mai mult decât autorităților. Oamenii s-au mai cizelat, nu își mai construiesc o casă în curte cum făceau înainte, acum apelează la designeri și arhitecți ceea ce nu prea se întâmpla înainte în zonă.

"Cred că va fi creștere pe partea de turism și o scădere a turismului cu cheile în stradă. Oamenii nu mai vor asta, competiția este alta", a afirmat Radu Brătescu.

Conacul nu oferă pachete speciale decât în anumite perioade ca Paște, Crăciun, Revelion și Halloween. În rest turiștii beneficiață de cazare și mic dejun, dar potrivit proprietarului se poate face rost de orice își dorește turistul - plimbări, drumeții, intrări la castel.

Proprietarii conacului consideră că o cameră confortabilă cu un mic dejun excelent, un zâmbet prietenos și povestea unui conac autentic sunt cheia unui sejur perfect.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro