Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Educația se reorientează către învățământul profesional
04.01.2017 - Cultură
O.D.

Educația se reorientează către învățământul profesional

Educația se va orienta, începând cu acest an, către învățământul profesional și tehnic. A fost pusă la punct o campanie de informare în acest sens, tocmai pentru ca informații esențiale să ajungă la cât mai mulți elevi dornici să învețe o meserie. Rămâne de văzut dacă noul ministru al Educației va decide să meargă pe aceeași linie ca predecesorul său, cel puțin în acest caz punctual, sau va veni cu o altă viziune, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii 27 de ani. Dincolo de deciziile miniștrilor, a devenit evident pentru toată lumea că învățământul profesional este absolut necesar, pe piața muncii existând un deficit de personal tânăr și calificat. În plus, mulți tineri ajung după patru ani de liceu teoretic să nu aibă nicio calificare și nicio diplomă, prima lor opțiune fiind ...șomajul.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT) vor derula programul național "2017 - anul învățământului profesional și tehnic în România". Conform edu.ro, desfășurarea acestei campanii de informare și conștientizare privind rolul învățământului profesional și tehnic, dar și a învățământului dual, a fost aprobată, la finele anului 2016, prin ordin de ministrul Educației, Mircea Dumitru: " Miza esențială a campaniei este schimbarea percepției în legătură cu acest traseu de educație și formare profesională, întrucât educația și formarea profesională inițială au un rol esențial pentru dobândirea de abilități, cunoștințe și aptitudini necesare integrării pe o piață a muncii dinamică și competitivă. De asemenea, se urmărește atragerea unui număr semnificativ de elevi și companii în învățământul profesional și tehnic prin evenimente de diseminare a beneficiilor pe care părțile implicate le pot obține. Programul activităților din cadrul acestei campanii vizează atât specialiștii din domeniul educației și formării profesionale inițiale (inspectori școlari, cadre didactice din unitățile de învățământ profesional și tehnic și din unitățile de învățământ gimnazial), cât și elevii de clasa a VIII-a și părinții acestora, reprezentanții structurilor parteneriale consultative pentru învățământul profesional și tehnic și operatorii economici. Pentru promovarea învățământului profesional și tehnic, inclusiv a învățământului dual, va fi organizată, la nivelul fiecărei unități de învățământ gimnazial, "Săptămâna meseriilor". Cu acest prilej elevii de clasa a VIII-a și părinții lor vor putea obține informații utile și relevante despre modul de organizare și funcționare a învățământului dual, condițiile de acces la învățământul profesional și tehnic sau beneficiile formării profesionale inițiale prin învățământul profesional și tehnic în general și ale formării prin învățământul dual în special. Activitățile prevăzute presupun și organizarea de informări publice referitoare la învățământul dual, la modul de organizare și funcționare al acestuia, la etapele constituirii formațiunilor de studiu, la calendarul și modul de organizare și desfășurare a admiterii".

În derularea acestei campanii se vor implica inspectoratele școlare județene, Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională, unitățile de învățământ și agenți economici. În ultimul an au apărut informații legate de colaborari de succes dintre anumite intreprinderi mari și școli profesionale, în care o parte din costurile de instruire și din bursele școlare au fost suportate de către agenții economici, care oferă și locuri de muncă absolvenților.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro