Ziarul Bursa pe mobil
 
 
Scriitorii se "bat" pe uniuni, librăriile dispar
13.01.2017 - Cultură
OCTAVIAN DAN

Scriitorii se "bat" pe uniuni, librăriile dispar

Scriitorii autohtoni s-au împărțit în două tabere și se luptă aprig, nu pe terenul prozei sau al poeziei ci pe cel al justiției. Disputele literare autohtone au trecut la un alt nivel, nu neapărat superior: cel al luptelor pentru conducerea Uniunii Scriitorilor. Taberele se contestă una pe alta, există acțiuni în justiție, se convoacă adunări, se fac alegeri, alegerile sunt contestate, întreaga bătălie reușind să-l amețească pur și simplu pe consumatorul de literatură care privește de pe margine. Dincolo de mizele financiare (banii din cotizații, sponsorizări) sau imobiliare, este evident că în primul rând este vorba despre orgolii. Disputa este pe cale să devină una de lungă durată, zilele acestea având loc un nou episod important din punctul de vedere al celor care fac cronica acestui "meci".

Pe 7 ianuarie 2016 a avut loc o Adunare Generală, convocată de un grup de scriitori, în cadrul căreia au fost luate mai multe hotărâri, dar Consiliul Uniunii Scriitorilor a invalidat această adunare. Potrivit unui comunicat de presă al USR, semnat de Nicolae Manolescu, președintele acestui for, susține că adunarea a fost convocată de un grup de doar 24 de scriitori: "Totul este un fals grosolan. USR, de la care grupul se revendică explicit într-un comunicat adresat Tribunalului București, nu a convocat, ea, nicio astfel de Adunare Generală. Conform art. 16 din Statutul USR, înscris la Judecătorie în 2013, orice Adunare Generală se convoacă la solicitarea Președintelui, în sesiune ordinară, la 5 ani, iar în sesiune extraordinară, când e necesar, la propunerea Președintelui, a Consiliului sau a unei treimi din membrii USR (peste 800 de membri din cei 2.600). Ceea ce nu e cazul convocării la care ne referim. (...) Alegerea organelor de conducere ale USR se face, conform aceluiași articol 16, în adunările generale ale celor 20 de filiale. Caracterul nestatutar și nelegal al pretinsei adunări generale, convocate de grupul minuscul de scriitori, este, în aceste condiții, absolut evident. Nu te poți autointitula USR (însușindu-ți fără niciun scrupul moral sau juridic toate datele de identificare ale instituției noastre, de la adresa poștală la codul IBAN!) și să încalci totodată prevederile statutare ale adevăratei USR. În plus, pretinsa Adunare Generală Extraordinară a fost convocată de persoane cărora sentința judecătorească nr. 5790/05.04.2016, definitivă, le-a suspendat dreptul de a adopta hotărâri. (...) Prin sentința civilă nr. 5790/05.04.2016, definitivă, au fost suspendate efectele pretinselor hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale din 19.03.2016, iar prin decizia civilă nr. 548A/18.08.2016, definitivă, s-a reținut că domnilor Teodorescu Cristian George și Cipariu Mircea Dan nu le este permisă îndeplinirea vreunui act în calitate de reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, ei neputând să se folosească de o atare calitate". Pe 13 martie 2016 un "Comitet de inițiativă al Adunării Generale a Asociației Uniunea Scriitorilor din România" a convocat "Adunarea Generală Extraordinară" în sediul Colegiului Național Mihai Viteazul din Capitală, unde a fost votată o nouă conducere: Cristian Teodorescu fiind ales președinte al USR, iar Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu au devenit vicepreședinți. La vremea respectivă, președintele USR, Nicolae Manolescu a reacționat dur, afirmând că membrii autodeclaratei "conduceri a USR" vor fi excluși din acest for, în cadrul Consiliului Național.

Revistele de cultură au relatat pe larg despre această luptă în care fiecare tabără prezintă argumente "zdrobitoare" în favoarea sa. Într-o declarație acordată Agerpress, Dan Mircea Cipariu anunță că adunarea de pe 7 ianuarie 2017 nu a fost anulată sau infirmată de nicio instanță de judecată: "Domnul Nicolae Manolescu Apolzan încearcă să-și atribuie calitatea de reprezentant al Uniunii Scriitorilor din România printr-o structură, Consiliul Director, care este inferioară Adunării Generale a USR. Ar trebui ca semnatarii unui document ce este nul de drept să citească prevederile OUG 26/2000 și să înțeleagă faptul că orice asociație din România are obligația de a avea o Adunare Generală anuală. Semnatarii insistă pe un articol ilegal, dintr-un statut ilegal, acela că Adunarea Generală ordinară a USR se convoacă la solicitarea Președintelui, în sesiune ordinară la 5 ani". Cu siguranță că vor mai apărea și alte reacții pe această temă.

În schimb se vorbește mult mai puțin de faptul că, în conformitate cu datele oferite de Asociația Editorilor din România, în anul 2016 în țara noastră mai funcționau doar 150 de librării, în condițiile în care în urmă cu patru ani erau 550. În 1990 rețeaua de librării a Capitalei număra 115 unități, iar în acest moment există județe cu o singură librărie și orașe de peste 50.000 de locuitori fără niciuna. Vânzarea online de carte s-a dezvoltat în ultimii ani, dar dispariția librăriilor reprezintă o chestiune care ar trebui să preocupe pe toată lumea, inclusiv pe scriitori.

inapoi  
 
 
AnunutBursa.ro